Засавица – 5. и 6. разреди

Амбијентална настава за ученике петих и шестих разреда наше школе реализована је 28. маја 2018. године.
Прва дестинација била је Музеј хлеба у Пећинцима где су се ученици упознали са народном традицијом овог краја у прављењу хлеба, као и са ликовним радом познатог уметника Слободана Јеремића-Јеремије. Након несвакидашњег простора и веома занимљиве приче о хлебу и обичајима везаним за њега, пут смо наставили ка Сремској Митровици.
Ђаци су посетили Музеј Срема и обишли Сталну поставку из периода постојања Сирмиума, а потом и археолошку поставку фосилних животиња, остатака људске цивилизације из неолита, као и материјал везан за културу Келта који су овај простор насељавали у 4. веку (види галерију слика).
Прешавши један од најдужих пешачких мостова у Европи који спаја Срем и Мачву, пут смо наставили ка Природном резервату Засавица.
Током кратке, али очаравајуће вожње бродом кроз један део овог резервата, имали смо прилику да се упознамо са природним богатствима Засавице, њеним биљним и животињским светом и да уживамо у призорима који се не заборављају.
Званични део пута завршен је обиласком манастира Хопово који је смештен у мирисним шумама Фрушке горе. Један од најпознатијих детаља пребогате историје овог манастира је чињеница да се управо у њему замонашио наш познати просветитељ, Доситеј Обрадовић.
Обилазак Фрушке горе завршен је њеним панорамским разгледањем.
У вечерњим часовима, са заласком сунца, ученици су се вратили у Таванкут уморних, али насмејаних лица.

Манифестација „Путовима Анте Секулића”

У мају смо се присетили живота и дела Анте Секулића, сигурно најзначјанијег таванкутског књижевника, филолога и језикословца. Секулић је рођен у Таванкуту, али је живео и у бројним градовима широм Хрватске и радио као гимназијски и као универзитетски професор. Његове песме данас су незаобилазни део хрватске књижевности у Војводини и оне су постале део наставног плана и програма.
Током тродневне манифестације (види галерију слика) нашу школу су посетили ученици, наставници и директорица „2. основне школе“ из Врбовца у Хрватској. Учествујући у пригодно осмишљеним радионицама ученици су се могли упознати са некима од најзначајнијих Секулићевих песама, али и научити о његовом животу, упознати се са речничким благом пописаним у његовом Рјечнику говора бачких Хрвата. Учили су и израђивати украсе од сламе, технику карактеристичну управо за културну традицију Таванкута, а у туристичком разгледању обишли су Суботицу, посетили катедралу и синагогу те прошетали Палићем. У психолошким радионицама најпре су се на један забавнији начин упознали, а затим се и учили важности уважавања другога у радионици „Мостови толеранције".
Централни део овог догађаја био је свечани програм, у коме су учествовали ученици обе школе. Гости из Врбовца за ову прилику су припремили рецитал Секулићевих песама, а наши су ученици, у краткој представи приказали Секулићева присећања на живот у Таванкуту и ​​рано детињство, проткано рецитацијом његових песама.
Програм је завршен доделом Секулићевих књига свим учесницима програма и свим гостима као успомену на учешће у првој манифестацији овакве врсте у нашој школи.
Манифестацију је финансијски подржао и омогућио Централни државни уред за Хрвате изван Републике Хрватске, а књиге које су поклоњене свим учесницима свечанога програма и свим гостима донирао је Католички институт за културу, историју и духовност „Иван Антуновић".

9. сусрет “GO-CAR-GO”

Аутор пројекта Станко Костањевец са екипом из наше школе

Ученици осмих разреда: Мартина Балажевић, Дуња Мачковић, Миомир Скендеровић и Вања Тинтор и двоје ментора: Предраг Бедековић и Бранко Стантић учествовали су, 14. и 15. маја 2018. године, на 9. сусрету „GO-CAR-GO“ у Школском центру у Птују у Словенији.
Свему овоме можемо захвалити господину Станку Костањевецу, аутору и вођи пројекта и професору при Машинској школи у Птују, који нам је обезбедио шасију екстрамобила.
На овогодишњем сусрету учествовао је 25 основних школа (18 из Републике Словеније, 6 из Републике Хрватске и наша школа из Републике Србије) које су се такмичиле у слалому и велеслалому. Изглед, функционалност и друге карактеристике екстрамобила оцењивала посебна комисија састављена од професора Машинског центра из Птуја, а такође су и екипе ученика оцењивале три најбоља екстрамобила.

Школска екипа "GO-CAR-GO" са директорицом Станиславом Стантић Приић

Након такмичарског дела сви присутни су добили ручак, после чега је одржано свечано затварање и подела потврда и признања. Сви ученици добили су потврду за учествовање и награде. Екстрамобил наше школе - ФЛАМЕНКО, добио је признање за оригинално решење, као и за освојено треће место у категорији слалома и категорији велеслалома.
Ученици су били одушевљени догађајем и надамо се наставку започете међународне сарадње у области технике.

„Шта знаш о саобраћају?“ у Старој Моравици

Наши ученици у Моравичкој школи

Окружно такмичење из саобраћаја, под називом „Шта знаш о саобраћају“, одржано је у Основној школи „Стари Ђула Ковач“ у Старој Моравици 13. маја 2018. године. На такмичењу су из наше школе учествовали ученици 8.ц одељења: Мартина Балажевић и Миомир Скендеровић, који су се пласирали са Општинског такмичења у оквиру „Ц“ групе (ученици који су у току календарске године, у којој се одржава такмичење, навршили више од 12 година).
Такмичење је обухватало три дисциплине:
- Познавање прописа о безбедности саобраћаја на путевима (решавање теста),
- вожњу бицикла на полигону практичне вожње и
- вожњу бицикла на полигону спретности.
Мартина је с 254 бода заузела четврто место међу девојчицама у категорији „Ц“, док је Миомир са освојених 267 бодова био други међу дечацима у категорији „Ц“, али ипак - недовољно за пласман на Републичко такмичење.

Републичко такмичење у Вршцу

Освојен је и Вршачки брег

У Вршцу је одржано, 11. и 12. маја 2018. године, Републичко такмичење из техничког и информатичког образовања у ОШ „Јован Стерија Поповић“. Из наше школе учествовало је два ученика: Никола Моравчић, ученик 8.а одељења и Небојша Прћић,  ученик 8.ц одељења. Никола Моравчић учествовао је у такмичењу модела из области ауто моделарство по ИОП2, док је Небојша Прћић учествовао у такмичењу ученика осмих разреда у изради практичног рада.
Учешће на такмичењу се реализовало кроз оцењивање три елемента:
- Тест (теоријска провера знања),
- израда рада и
- одбрана рада.
Ученици су према броју бодова у оквиру својих области освојили следећа места:
Никола Моравчић - 1. место (74 бода) и
Небојша Прћић - 7. место (86 бодова).

„Путовима Анте Секулића“

Програм за за скуп поводом обележавања дана „Путовима Анте Секулића“, од 17. до 19 маја 2018. године

17.05.2018. године (четвртак)

  • 14,00 - Долазак гостију у Сомбор, где госте дочекује жупник Фрањо Иванковић (број телефона: +381(0)694767408);
  • Обилазак Сомбора;
  • 15,00 - Полазак за Таванкут;
  • 16,00 - Долазак у Таванкут - освежење у музичком кабинету (Прибичевић, Скендеровић, Стантић, Францишковић, Марјанушић);
  • Размешатај деце и одраслих по објектима: школа - сви дечаци и учитељ Ведран Искра, самостан - све девојчице и две учитељице (по договору), салаш - директорица (једнокреветна соба), возач (једнокреветна соба) и остали учитељи у двокреветним собама;
  • 17,00 - Радионица “Упознавања” (Лариса Гвозденовић);
  • 17,30 - Проба приредбе - гости и домаћини (Соња, Сандра, Сањин);
  • 18,30 до 19,00 - Радионица “Рољање” (Данијела Р. и Мирослав Р.);
  • 19,00 - Вечера за ученике - музички кабинет;
  • 19,30 “Караоке” (Страхиња, Стеван);
  • 20,00 - Вечера за одрасле у “Галерији” у Таванкуту (Сандра, Мирјана Ц., Сањин, Данијела, Славко Б.);

18.05.2018. године (петак)

  • 08,00 - Доручак;
  • Након доручка до 10,00 - Радионица “Слама” (Зора Слобода);
  • 10,00 до 11,00 - Радионица “Путовима Анте Секулића” (Сањин И Мирјана Ц.);
  • 11,15 - Полазак за Суботицу (Мирјана Ц. и Зоран Ђ.);
  • Обилазак града до 13,30;
  • Одлазак на Палић;
  • 14,30 - Полазак за Суботицу;
  • 15,00 - Обилазак катедрале у Суботици;
  • Повратак у Таванкут;
  • По доласку у Таванкут - ручак у музичком кабинету;
  • 17,00 - Припрема за програм;
  • 18,00 - Свечани програм “Путовима Анте Секулића” у холу школе;
  • 19,00 - Вечера за децу у музичком кабинету;
  • 19,30 - “Диско” вече (Страхиња);
  • 20,00 - Вечера за одрасле у “Галерији” у Таванкуту (Зора, Ивана, Станислава и Мирослав Р.);


19.05.2018. године (субота)

  • 8,00 - Доручак;
  • 9,00 до 10,00 - Радионица “Чула” (Кристијан);
  • 10,00 до 11,00 - Радионица “Путевима глагољице” (Кристијан);
  • 11,00 до 12,00 - Радионица “Мостови толеранције” (Лариса Гвозденовић);
  • 12,30 - Ручак у музичком кабинету - за све учеснике;
  • Након ручка - испраћај гостију. 

Сви радници наше школе су позвани на сарадњу, а у заградама су наведени директни учесници одређеног дела програма, такође - из наше школе. Хвала!

Такмичења из саобраћаја и техничког

Градско такмичење „Шта знаш о саобраћају?“

У суботу, 21. априла 2018. године, у времену од 08,00 до 14,00 часова, у Основној школи „Мирослав Антић“ на Палићу, одржано је Градско такмичење из саобраћаја под називом „Шта знаш о саобраћају“. Из наше школе на такмичењу је учествовало четворо ученика осмог разреда у такмичарској категорији „Ц“. Школу су представљали ученици: Дуња Мачковић, Мартина Балажевић, Вања Тинтор и Миомир Скендеровић - ученици 8.ц разреда.
Ученици су показали завидан резултат освојивши у својој категорији два друга, четврто и шесто место. Мартина Балажевић и Миомир Скендеровић освојили су друго место, Вања Тинтор четврто место и Дуња Мачковић шесто место. За постигнути резултат ученици су добили медаље и дипломе.
На окружно такмичење пласирали су се Мартина Балажевић и Миомир Скендеровић. Окружно такмичење биће одржано у недељу 13. маја 2018. године у Основној школи „Стари Ковач Ђула“ у Старој Моравици.


Окружно такмичење из техничког и информатичког образовања

У недељу, 22.априла 2018. године, у Основној школи „Боса Милићевић“ у Новом Жеднику одржано је окружно такмичење из техничког и информатичког образовања са почетком од 08,00 часова.
Нашу школу представљали су ученици који су се пласирали са општинског такмичења:Небојша Прћић 8.ц - у такмичењу ученика осмих разреда и
Никола Моравчић 8.а - из области аутомоделарства.
Ученици су приказали солидно знања и умеће и оба ученика су се пласирала на републичко такмичење у оквиру својих дисциплина. Од максималних 100 бодова ученици су освојили:
Небојша Прћић 7.ц - 92 бода (1. место) и
Никола Моравчић 8.а - 99 бодова (1. место).
Такмичење је завршено поделом диплома у 13,30 часова. Републичко такмичење одржава се у петак и суботу 11. и 12. маја 2018. године у Вршцу.

Обележен Светски дан позоришта

Дах позоришта

У нашој школи је 27. марта 2018. године обележен Светски дан позоришта. Наставници матерњег језика су свој час посветили драми као књижевном роду у корелацији са позоришном уметношћу.
Ученици су са наставницима израдили пано на тему Светског дана позоришта.
Радујемо се договореном одласку у позориште у Суботицу, где ћемо причу о Светском дану позоришта на тај начин и заокружити.

Деспотовац – поглед на путовање

У посети „Незнаном јунаку“

Током дводневне амбијенталне наставе, ученици седмог и осмог разреда су 09. и 10. априла 2018. године, посетили неколико значајних туристичких дестинација, у пратњи својих наставника: Кристијана Миланковића, Емине Тиквицки, Данијле Раднић и Слађане Кнежевић.
Првог дана обишли смо планину Авалу и Авалски ТВ торањ. Наставак пута био је ка Смедереву, где смо посетили Смедеревску тврђаву - коју је саградио у 15. веку деспот Ђурађ Бранковић.
Затим је уследила посета археолошком налазишту „Виминациум“ код Костолца, римског војног седишта и главног града римске провинције. Обишли смо Горњу мезију - једну од две највеће фортификације у провинцији и централну тачку у одбрани мезијског Подунавља. По доласку у Деспотовац смештени смо у коначиште „Ресава“. Након вечере уследило је диско вече.

Србији у походе

Другог дана у јутарњим часовима обилазимо манастир Манасију којег је подигао српски деспот Стефан Лазаревић почетком 15. века. Манастир је познат по ресавској школи. У њему су се скупљали монаси који су неговали књижевност и преписивачку делатност.
Уследио је обилазак Ресавске пећине, наше највеће и најлепше пећине у пратњи спелеолога.
Након тога одлазимо до највећег водопада у Србији, „Великог Бука“ који припада хидро систему реке Лисине, а висок је преко 20 метара.
Следи одлазак Свилајнца, где смо посетили Природњачки центар града, а ученицима је представљен спој науке, образовања, историје и туризма на врло специфичан начин.
Враћајући се кући ученици су учествовали у квизу који је организовао наш водич и на тај занимљив и шаљив начин обновили смо значајне податке које смо научили током овог прелепог путовања.
Препуни позитивиних утисака вратили смо за Таванкут.

Светски дан позоришта

Посета позоришту у Суботици

Ученици виших разреда наше школе су, у суботу 21. априла 2018. године, посетили Народно позориште у Суботици и том приликом гледали представу Гласине, Нила Сајмаона.
Ово је представа о урбаном животу људи који су на положају. Радња је смештена у центру Њујорка.
Након представе ученици су поделили своје позитивне утиске, али и критике, са својим наставницама Јеленом Ракић и Слађаном Кнежевић. На овај начин смо заокружили обележавање Светског дана позоришта.