Празник књиге

Загребачки сајам књига Interliber одржао се од 12. до 17. новембра, а у организацији наше школе, посетили су га ученици, наставници и родитељи. После обиласка богатих сајамских штандова присуствовали смо представљању књиге Хрватско прољеће и хрватска политичка емиграција младога хрватског научника Wollfyja Krašića, а затим нам је пригодне поклоне уручио председник Надзорнога одбора Школске књиге др. сц. Анте Жужул. Посета Загребу наставила се краћим обиласком градског средишта као и одласком у Загребачко казалиште младих гдје је приказана представа Huddersfield.
Другог дана излета организована је посета Огулину, хрватском граду изузетно богате историје, али и предивног природнога крајолика. У оквиру огулинског франкопанског каштела данас се, поред музејских простора, налази и Кућа бајки посвећена најпознатијој хрватској дечијој књижевници Ивани Брлић-Мажуранић, рођеној у Огулину. Бројне бајке овог Хрватског Андерсена оживљене су у музејској поставци Кућа бајки. У непосредној близини франкопанског каштела налази се познати Ђулин понор, место гдје свој ток завршава река Добра. Након Куће бајки угостила нас је и Градска библиотека Огулина представивши свој богати фонд, а затим смо отишли и у oштарску жупу где нас је, у цркви Узнесења Блажене Дјевице Марије, дочекао жупник Анте Лукетић. Представивши своју изузетно богату колекцију књига жупник Лукетић нам је испричао и причу о историји огулинског краја као и о историји и развоју глагољице. За то време су најмлађи своје познавање глагољице показали на радионици Мали оштарски глагољаши коју је осмислила и водила оштарска учитељица Мирјана Грубишић.
На самом растанку смо са домаћинима разменили пригодне поклоне договоривши наставак започете сарадње и у Таванкуту.
Посету Интерлиберу, којa се организује већ неколико година, финансијски су помогли Град Загреб, Загребачка жупанија и Школска књига. (Види галерију слика)

Prevod: ADM

25. сусрет малих песника Славоније и Барање

Наша школа је 23. новембра 2018. године наступала у ОШ „Матија Губец“ из Церника у Републици Хрватској на 25. сусрету малих песника Славоније и Барање. Ово је манифестација на којој ученици, који пишу на хрватском стандардном језику и на хрватском наречју, имају прилику да прикажу своја уметничка остварења, али и да покажу своје рецитаторске способности.
Тим поводом је ученик Иван Вуковић из 7.а разреда припремио рецитацију Док јесење кише падају Анте Секулића, чији је наступ био уврштен у главни програм приредбе.
Осим ученика Ивана, на Сусретима је присуствовао и Анте Вуковић из 6.а разреда.
Ученици су путовали у пратњи жупника Фрање Иванковића, наставника Музичке културе Луке Будинчевића и наставнице Хрватског језика Морене Рендулић.
Након главне приредбе Сусрета и поделе награда и признања, сви учесници су се дружили на ручку у Хрватском дому у Цернику, а потом су се упутили својим кућама.
(Види галерију слика)

Наши ученици на смотри рецитатора

Хрватска читаоница Градске библиотеке у Суботици је 09. новембра организовала 17. Покрајинску смотру рецитатора на хрватском језику, а нашу школу је том приликом представљало дванаесторо ученика у свим узрасним категоријама. Сви ученици су се представили својом рецитаторском вештином, а посебно је похваљена ученица 8.а разреда, Маријана Гаџур, за рецитацију песме „У сутон“ Добрише Цесарића.
Осим Маријане, из наше школе су на смотри наступили и: Николина Јурић, Магдалена Сукновић, Луција Вуковић, Петра Бенчик, Фабијан Дулић, Мелиса Гаџур, Јосипа Мачковић, Ана Скендеровић, Валентина Станишић, Рахела Штековић и Лука Вуковић.
(Види галерију слика)

Рељефни мурал



Улаз у школу је освежен постављањем зидног рељефног мурала кога су израдили ученици и наставници на Керамичкој радионици под руководством и будним оком Барбаре Биђин, професорице ликовне културе, и Роберта Самарџића, академског сликара, из Дугог Села код Загреба.
Сваки полазник радионице, било да је ученик или наставник, сачинио је по један део овог рељефног мурала, који приказује мотиве нашег села кроз мноштво прекрасних детаља.

Дан детета

За Међународни дан детета, на поклон - песма:

За милион година

Када једна груба реч
ко врата тешка затвори све пролазе
када дан ко камен тврд
сруши се са неба на твој нежни длан
и док ноћ у којој нема звезда царује
у самоћи са свих страна страх те обузме.

Када тмурно јутро осване
у твојим тужним мислима
када кише јесење замагле ти
поглед испред прозора
једна рука тражи те и жели да ти да
додир нежности за бар милион година.

Никад не бој се, с тобом неко је
ко жели љубав да ти да
део свога топлог сна
никад не бој се, љубав јача је
деца у нама знају све
прави пут у нове сне.

Када страшне буре запрете
да разбију твој мали брод
када речи штуре
покушају да нађу изговор
једна рука тражи те и жели да ти да
додир нежности за бар милион година.

YU Rock Misija је укључивала извођаче као што су Оливер Мандић, Жељко Бебек, Марина Перазић, Момчило Бајагић-Бајага, Аки Рахимовски, Слађана Милошевић, Дадо Топић, Масимо Савић, Здравко Чолић, Јура Стублић, Peđa D' Boy, Влатко Стефановски, Бора Ђорђевић, Горан Бреговић и многи други.

Тим билдинг

Дружење:
петак, 23. новембра 2018. године

- Такмичарски део:
квиз из опште културе, групни рад;
- Вечера и
- Караоке.

ПРИСУСТВО ПОЖЕЉНО

Молимо колеге да потврде долазак својим потписом на папиру, а папир за потпис је на огласној табли.

Толеранција

Међународни дан толеранције обележен је у школи 16. новембра, на првом часу наставе, који био посвећен радионицама на тему значаја толеанције међу људима. Након тога су ученици уредили школски пано.
Светски дан толеранције обележава се од 1995. године као дан када треба да се подсетимо потребе међусобног поштовања и уважавања без обзира на различитости које постоје међу људима.
Организација Уједињених Нација за образовање, науку и културу (UNESCO) је дала дефиницију за толеранцију: Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у нашим, и светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи.