Гости из Загреба у нашој школи

У понедељак 07. октобра је нашу школу посетила делегација из Загреба предвођена председником Градске скупштине Града Загреба Драгом Пргометом.
Била је то прилика за разговор о перспективама и могућностима будућих видова сарадње о којима се разговарало, на за ту прилику организованом округлом столу, у коме су учествовали: Станислава Стантић Прћић, директорица школе - као домаћин сусрета, Драго Пргомет - председником Градске скупштине Града Загреба, Тивадар Бунфорд - председник Скупштине Града Суботице, Ђула Ладоцки - секретар Скупштине Града Суботице, Велимир Плеша - генерални конзул Републике Хрватске у Републици Србији, Лазар Цвијин - председник Извршног одбора ХНВ-а, Јасмина Стевановић - руководилац Одељења за друштвене делатности Града Суботице, Љиљана Дулић - директорица Основне школе „Владимир Назор“ из Ђурђина, Мирјана Стевановић - директорица Основне школе „Матко Вуковић“ из Суботице и Иван Стипић - директор Основне школе „Иван Милутиновић“ из Суботице. Прве могућности сарадње с таванкутском и суботичким школама у пројекту „Међународна школа техничких вештина“ представили су Јосип Троха, као главни координатор пројекта, Иван Јурић, потпредседник Хрватске заједнице техничке културе и Томислав Стипановић, председник International Plastic Modelers' Asocciation Croatia.
У наставку протокола учесници су разгледали школу, а с посебним занимањем обишли су кабинет Техничке културе који је, захваљујући донацијама Министарства науке и образовања Републике Хрватске, опремљен савременим машинама и алатима, као што су: Unimat basic, вишенаменски алат за обраду дрвета, mBot роботи, micro:bitovi и 3Д принтер - Creality Ender 3 pro. Управо захваљујући оваквој опреми таванкутски ученици у настави упознају најсавременију технологију и остварују запажене резултате на државним и међународним такмичењима из техничке културе.
Договорена сарадња ће овакву наставу још унапредити, а ученицима и наставницима пружити прилику за упознавање и размену искустава с ученицима и колегама из Хрватске и других земаља укључених у представљени пројекат.

Види галерију слика
Погледај видео запис
Погледај видео запис 2

Амбијентална настава 7. и 8. разреда

Током дводневне амбијенталне наставе, ученици седмог и осмог разреда су 03. и 04. октобра 2019. године, посетили неколико значајних туристичких дестинација, у пратњи својих наставника: Соње Звекић, Милене Предојевић, Аните Копиловић, Мирослава Рауша и Славка Бенчика.
Првог дана обишли смо планину Авала и Авалски ТВ торањ. Затим је уследила посета археолошком налазишту „Виминацијум“ код Костолца, римског војног седишта и главног града римске провинције Горње Мезије. У Виминацијуму смо, између осталог, посетили и изложбу коју чине 18 бронзаних глава императора рођених на простору Србије и макета римскога града Виминацијума. Посебну атракцију у оквиру археолошког парка Виминацијум представља палеонтолошки парк у коме су презентовани мамути откривени у површинском копу Дрмном, а на ободима римског локалитета. Најзначајнији налаз представља мамут, очуван у целости, познат као Вика.
По доласку у Деспотовац смештени смо у коначиште „TLS Company“. Након вечере уследило је диско вече.

» Више...

Другог дана у јутарњим часовима обилазимо манастир Манасију којег је подигао српски деспот Стефан Лазаревић почетком XV века. Манастир је познат по ресавској школи. У њему су се скупљали монаси који су неговали књижевност и преписивачку делатност. У оквиру посете одржан је час српског језика и обрађена је песма „Манасија“ Васка Попе.
Уследио је обилазак Ресавске пећине, наше највеће и најлепше пећине, у пратњи спелеолога.
Потом стижемо у Свилајнац, где смо посетили Природњачки центар Србије, а ученицима је представљен спој науке, образовања, историје и туризма кроз изложбе Свет диносауруса, Животиње Африке, Свет минерала и стена, Геолошки времеплов, Биодиверзитет Србије, Мамут „Кика“, Геодиверзитет Србије, Небеско камење и Вулкан.
Препуни позитивних утисака вратили смо се за Таванкут.

» ...Мање

Текст: Мирослав Рауш

Види галерију слика