Gosti iz Zagreba u našoj školi

U ponedeljak 07. oktobra je našu školu posetila delegacija iz Zagreba predvođena predsednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Dragom Prgometom.
Bila je to prilika za razgovor o perspektivama i mogućnostima budućih vidova saradnje o kojima se razgovaralo, na za tu priliku organizovanom okruglom stolu, u kome su učestvovali: Stanislava Stantić Prćić, direktorica škole - kao domaćin susreta, Drago Prgomet - predsednikom Gradske skupštine Grada Zagreba, Tivadar Bunford - predsednik Skupštine Grada Subotice, Đula Ladocki - sekretar Skupštine Grada Subotice, Velimir Pleša - generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Lazar Cvijin - predsednik Izvršnog odbora HNV-a, Jasmina Stevanović - rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Grada Subotice, Ljiljana Dulić - direktorica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Đurđina, Mirjana Stevanović - direktorica Osnovne škole „Matko Vuković“ iz Subotice i Ivan Stipić - direktor Osnovne škole „Ivan Milutinović“ iz Subotice. Prve mogućnosti saradnje s tavankutskom i subotičkim školama u projektu „Međunarodna škola tehničkih veština“ predstavili su Josip Troha, kao glavni koordinator projekta, Ivan Jurić, potpredsednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i Tomislav Stipanović, predsednik International Plastic Modelers' Asocciation Croatia.
U nastavku protokola učesnici su razgledali školu, a s posebnim zanimanjem obišli su kabinet Tehničke kulture koji je, zahvaljujući donacijama Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, opremljen savremenim mašinama i alatima, kao što su: Unimat basic, višenamenski alat za obradu drveta, mBot roboti, micro:bitovi i 3D printer - Creality Ender 3 pro. Upravo zahvaljujući ovakvoj opremi tavankutski učenici u nastavi upoznaju najsavremeniju tehnologiju i ostvaruju zapažene rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima iz tehničke kulture.
Dogovorena saradnja će ovakvu nastavu još unaprediti, a učenicima i nastavnicima pružiti priliku za upoznavanje i razmenu iskustava s učenicima i kolegama iz Hrvatske i drugih zemalja uključenih u predstavljeni projekat.

Vidi galeriju slika
Pogledaj video zapis
Pogledaj video zapis 2

Ambijentalna nastava 7. i 8. razreda

Tokom dvodnevne ambijentalne nastave, učenici sedmog i osmog razreda su 03. i 04. oktobra 2019. godine, posetili nekoliko značajnih turističkih destinacija, u pratnji svojih nastavnika: Sonje Zvekić, Milene Predojević, Anite Kopilović, Miroslava Rauša i Slavka Benčika.
Prvog dana obišli smo planinu Avala i Avalski TV toranj. Zatim je usledila poseta arheološkom nalazištu „Viminacijum“ kod Kostolca, rimskog vojnog sedišta i glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije. U Viminacijumu smo, između ostalog, posetili i izložbu koju čine 18 bronzanih glava imperatora rođenih na prostoru Srbije i maketa rimskoga grada Viminacijuma. Posebnu atrakciju u okviru arheološkog parka Viminacijum predstavlja paleontološki park u kome su prezentovani mamuti otkriveni u površinskom kopu Drmnom, a na obodima rimskog lokaliteta. Najznačajniji nalaz predstavlja mamut, očuvan u celosti, poznat kao Vika.
Po dolasku u Despotovac smešteni smo u konačište „TLS Company“. Nakon večere usledilo je disko veče.

» Više...

Drugog dana u jutarnjim časovima obilazimo manastir Manasiju kojeg je podigao srpski despot Stefan Lazarević početkom XV veka. Manastir je poznat po resavskoj školi. U njemu su se skupljali monasi koji su negovali književnost i prepisivačku delatnost. U okviru posete održan je čas srpskog jezika i obrađena je pesma „Manasija“ Vaska Pope.
Usledio je obilazak Resavske pećine, naše najveće i najlepše pećine, u pratnji speleologa.
Potom stižemo u Svilajnac, gde smo posetili Prirodnjački centar Srbije, a učenicima je predstavljen spoj nauke, obrazovanja, istorije i turizma kroz izložbe Svet dinosaurusa, Životinje Afrike, Svet minerala i stena, Geološki vremeplov, Biodiverzitet Srbije, Mamut „Kika“, Geodiverzitet Srbije, Nebesko kamenje i Vulkan.
Prepuni pozitivnih utisaka vratili smo se za Tavankut.

» ...Manje

Tekst: Miroslav Rauš

Vidi galeriju slika