Дан европске баштине

Ученици виших разреда учествовали су у изради паноа на коме су представљене најзначајније европске културне тековине попут: римског Колосеума, атинског Акропоља и Ајфеловог торња.
Ученици нису заборавили ни културну баштину свог родног краја - Таванкута и Суботице, па су на паноу своје место нашли и: Градска кућа, Синагога и Црква „Срце Исусово“, као и радови од сламе.
Чланови ђачког парламента: Маријана Кинчеш, Ведран Војнич Хајдук, Ведрана Нимчевић, Ања Јурић (у првој групи), Анте Вуковић, Ана Давчик, Анђела Стантић и Дајана Вујковић Буквин (у другој групи) рефератима су едуковали своје вршњаке о поменутим културним тековинама.
Овај догађај организовали су и припремили наставници историје Стеван Ковачевић и Мирослав Стипић.

Текст: Мирослав Стипић

Европска језичка разноликост

Европска језичка разноликост важан је део културног наслеђа, те смо и ове године - као део од 800 милиона Европљана, обележили овај дан. Европски дан језика обележава се 26. септембра. Ученици су, уз помоћ наставника језичких предмета, осмислили и урадили тематски пано на улазу у школу и учествовали у квизу који подстиче на учење језика. Ученицима су додељене пригодне награде.

Текст: Јосипа Којић

У петак, 25. септембра, поводом Евроског дана језика у централној школи са ученицима нижих одељења одржан је квиз на коме су ученици говорили речи на мађарском и енглеском језику, а затим смо говорили о важности учења језика и израдили смо пано са дечјим порукама „Зашто треба учити стране језике?“.

Текст: Светлана Прибичевић

Дан без аутомобила

У оквиру Европске недеље мобилности обележен је Дан без аутомобила. Овогодишњи слоган је: Изабери! Покрени се!
Овај дан је важан за планету Земљу јер промовише развој бициклизма и осталих видова превоза, који се могу користити са циљем смањења коришћења аутомобила у саобраћају.
Ученици нижих и виших разреда учествовали су на ликовном и литерарном конкурсу, док су на фото-конкурсу учествовали само ученици виших разреда, са темом Дан без аутомобила. Ученицима није недостајало креативности, те су се у великом броју одазвали конкурсу. За најбољи ликовни рад у нижим разредима изабран је рад Андреја Давчика, ученика 3.б одељења, док је у вишим разредима изабран рад Бојане Кнежевић, ученице 7.б одељења. Лара Прћић, ученица 5.а одељења написала је најбољи литерарни рад, док је Теолинда Главаш, ученица 6.а одељења аутор најбоље фотографије.
Све ученике похваљујемо, а најбољи радови су награђени.
Током Еврпоске недеље мобилности ученици виших разреда су попуњавали онлине упитник на тему: познавање правила у саобраћају пешака и бициклиста. Упитник се састојао од шест питања са понуђеним одговорима. Ученици који су тачно одговорили на свих шест питања били су потенцијални добитници тротинета.
Представници Ученичког парламента су одабрали добитника путем сајта www.random.org. Добитница је Ленка Тодосијевић, ученица 7. б одељења, којој честитамо овом приликом. Погледај слике

Текст: Анита Копиловић

Дочек јесени

Ученици наше школе радосно су дочекали јесен кроз различите активности. Најзанимљивија је била „Изложба фигура од јесењих плодова“. Направили су мноштво занимљивих фигура у бојама јесени и показали изузетан таленат и уложили много труда. Два најкреативнија рада су награђена. Од ученика нижих разреда награђена је Петра Билиновић, 1.б одељење, док је рад Елене Сукновић, ученице 6.а одељења, био најкреативнији у вишим разредима.
Ученици су на часу Чувари природе, уз помоћ наставнице Лјиљане Јурчак, израдили рам за фотографисање са мотивима јесени, те су се касније и фотографисали у школском дворишту.
Чланови Ученичког парламента упознали су ученике виших разреда са интересантним мислима великана о јесени, од којих је једна била:
Јесен… последњи, најлепши осмех у години (Џон Хауард Брајант). Погледајте слике

Текст: Данијела Раднић

Дан садње дрвећа

Садња дрвећа је један од најлепших и најплеменитијих гестова које човек може учинити према природи.
Дан садње дрвећа инициран је у Финској 2004. године, а повезан је са освешћивањем јавности о климатским променама и различитим екосистемима на Земљи.
Представници Ученичког парламента су, заједно са другарима и наставницима, у понедељак 21. септембра, у дворишту школе посадили садницу чемпреса, поводом обележавања Дана садње дрвећа. Чемпрес је поклон Горанског расадника из Суботице.
Ученици су обећали да ће водити бригу о посађеном дрвету и да ће традицију наставити и наредних година. Погледајте галерију слика.

Текст: Љиљана Јурчак

Међународни дан мира

У понедељак, 21. септембра, обележили смо Међународни дан мира.
Резолуцијом Уједињених нација (УН), из 2001. године, тај датум је одређен за дан ненасиља и прекида непријатељства на глобалном нивоу и, широм света, се обележава као Међународни дан мира.
Ученици наше школе, заједно са својим одељењским старешинама, наставницима и учитељима, пригодно су обележили тај дан: читањем текстова који поздрављају мир и писањем порука мира, наглашавајући важност мира.
Срећан Међународни дан мира!
Проведите (сваки) дан помажући другима.
Избегните свађе и сукобе и ширите поруке мира.

Текст: Анита Копиловић

Бициклисти у нашој школи

У петак, 18. септембра, наша школа је угостила чланове Бициклистичког клуба Спартак из Суботице: Николину Перчић, Марка Перчића, Михајла Болића, Марка Тиквицког; као и Ивану Вилим, представницу S team, Бициклистичког клуба из Сомбора поводом обележавања Европске недеље мобилности. Овогодишња тема је: Мобилност без загађења за све. За ту тему одабран је слоган: Изабери! Покрени се!
Добродошлицу гостима пожелео је жупник и наставник Фрањо Иванковић, док су наставници Мирослав Стипић и Чедомир Пађен упознали ученике са животом и делом Ивана Сарића и развојем бициклизма у Суботици. Гости су одржали презентацију на тему бициклизма за ученике нижих и виших разреда.
Ивана Вилим је донела одличја која је уз помоћ талента, упорности и здравог начина живота успела да освоји. Прву медаљу освојила је на стази у Краљеву, а до сада је учествовала на бројним такмичењима у Србији, државним првенствима, балканским првенствима, европским првенствима и на Европском фестивалу младих који је организован по узору на Олимпијске игре, где је освојила пехаре и медаље.
Чланови Бицикилистичког клуба Спартак, су такође, остварили запажене резултате:
Николина Перчић је прошлогодишња трострука првакиња, док је ове године освојила 3. и 4. место на првенству Србије.
Марк Перчић је ове године освојио два пута 2. место на првенству Србије, а ове године је двоструки првак у Бугарској.
Михајло Болић је постигао 2. место на овогодишњем првенству Србије.
Ученици су са великом пажњом пратили сваки покрет и речи бициклиста, и добили одговоре на постављена питања (Како постати бициклиста? Да ли је бициклизам скуп спорт? Која је цена професионалног бицикла? Временско трајање једног тренинга…).
Представници Ученичког парламента су интервјуисали првакињу Србије, Ивану Вилим.
Захваљујемо се гостима на одржаној промоцији бициклизма и желимо им да нижу даље успехе и одличне резултате. Погледајте галерију слика.

Текст: Анита Копиловић