Dan međusobnog pomaganja

Međunarodni dan međusobnog pomaganja obeležava se 26. oktobra. Smisao ovog dana jeste da pogledamo ljude oko sebe, ljude koji nas okružuju, saslušamo ih, uputimo im osmeh, podelimo sa njima lepu reč ili samo pridržimo vrata.
Učenici i zaposleni u našoj školi su obeležili ovaj dan brojnim aktivnostima: uređivanjem školskog panoa, čitanjem izreka i citata o dobrim delima i učešćem na školskom foto-konkursu, na kome je Nikoleta Čupak. učenica 8.b odeljenja, osvojila prvo mesto za najbolju fotografiju.
Ujedno, naša škola se priključila akciji prikupljanja vizitkartica za Ivana Rapaića, studenta iz Bačkog Brega, koji ima Asperbergov sindrom. Hobi mu je prikupljanje vizitkartica, a krajnji cilj da, jednog dana, postavi i Ginisov rekord.
Niko nikada nije postao siromašan dajući drugima“, Ana Frank.

Tekst: Anita Kopilović

Svetski dan pešačenja

22. oktobra je obeležen „Svetski dan pešačenja“. Nastavnici fizičkog vaspitanja: Nikola Balažević i Čedomir Pađen su poveli decu u dvočasovnu šetnju kroz tavankutsku šumu. Obeležavanju ovog dana učestvovala su sva deca viših razreda naše škole. Uz prijatne vremenske uslove prepešačili smo (oko) 8 km. U pauzi su nastavnici deci održali kratko predavanje o tome koliko je fizička aktivnost bitna i neophodna za čoveka i njegovo postojanje.

Tekst i fotografije: Nikola Balažević

Svetski dan jabuke

Obeležen je, 20. oktobar, Svetski dan jabuke.
Tim povodom su učenici naše škole ukrasili školski pano dečijim radovima sa motivima jabuke, kao i poučnim izrekama o ovoj kraljici voća.
U izradi likovnih radova posebno su se istakli učenici 3.a odeljenja - učiteljice Mirjane Savanov, učenici 2.b odeljenja - učiteljice Zorice Lučić i učenici 4.a odeljenja - učitelja Antuna Lučića.
Odeljenje 7.a i 7.b su, takođe, dali svoj doprinos u izradi panoa napisavši poučne izreke o jabukama.
Članovi Učeničkog parlamenta su preuzeli edukativnu stranu obeležavanja ovog značajnog datuma, tako što su svojim vršnjacima prikazali prezentaciju o sortama jabuke i važnosti ovog voća u ishrani i zdravlju ljudi.
Učenici koji borave u produženom boravku su posetili, zajedno sa svojom učiteljicom Jelenom Albijanić, voćnjak porodice Mamužić, gde su imali prilike da više saznaju o uzgajanju, sortama i proizvodima od jabuka. Pogledajte galeriju slika

Tekst: Milena Predojević

Svetski dan čistih ruku

Prvi put je u svetu, ali i kod nas, Svetski dan čistih ruku obeležen 15. oktobra 2008. godine. Glavni cilj ovog dana je razvoj kulture pravilnog pranja ruku - kako odraslih, tako i dece.
Svake godine 3,5 miliona dece ne doživi svoj prvi rođendan zbog proliva i upale pluća, a sve zbog neodržavanja higijene ruku - sapunom.
Pranje ruku je jednostavna, ali spasonosna, mera i treba je pretvoriti u svakodnevno automatsko i praktično ponašanje svake osobe. Zbog toga su učenici 7.b razreda, zajedno sa nastavnikom hemije Slavkom Benčikom, istražili kako se pravi domaći sapun, a koji su koristili još i naše bake. Na tu temu su i osmislili i uredili pano kako bi i ostali učenici naše škole se upoznali sa tehnikom pravljenja domaćeg sapuna. Ujedno su s nastavnicom biologije, Ljiljanom Jurčak, obnovili i utvrdili znanja o pravilnom i temeljnom pranju ruku sa sapunom i toplom vodom.

Uređenje panoa

« od 4 »

Tekst: Ljiljana Jurčak

Dani hleba

Učenici naše škole obeležili su Svetski dan hleba i tim povodom su ukrasili školski pano dečijim radovima s motivima hleba, kao i poučnim izrekama o ovom iskonskom proizvodu.
U izradi likovnih radova posebno su se istakli đaci 3.a odeljenja, učiteljice Mirjane Savanov. Učenici odeljenja 8.b i 8.c su, takođe, dali svoj doprinos u izradi panoa napisavši reč hleb na nekoliko stranih jezika.
Po već ustaljenom običaju, članovi Učeničkog parlamenta su preuzeli edukativnu stranu obeležavanja ovog značajnog datuma, tako što su svojim vršnjacima prikazali prezentaciju o konzumiranju hleba kroz istoriju, njegovom poreklu, kao i vrstama hleba, u svetu i kod nas.
Fotografije u prilogu govore više od samih reči.

Tekst:Miroslav Stipić

Biciklistička trka kroz Donji Tavankut

U subotu, 10. oktobra, je održana trka biciklista u kojoj je učestvovao veliki broj sportista iz čitave Srbije. Trka je održana na nivou državnog i pokrajinskog takmičenja. Otvorili su je najmlađi učenici naše škole, vozeći jedan krug cele dionice, a nagrade su osvojili: Ivona Vuković, Viktor Čovčić i Danijel Čović. U trci viših razreda prvu nagradu osvojio je Dorijan Orčić. Toplo i sunčano vreme pogodovalo je sportistima koji su u slobodnom vremenu mogli pogledati znamenitosti Tavankuta. Organizator trke bio je Biciklistički klub „Spartak" iz Subotice, a najzaslužnija osoba za njeno održavanje je Dejan Perčić. Nagrade pobednicima uručio je predsednik BK „Spartak" Arsen Perčić. Ugodno vreme omogućilo je razvijanje većih brzina u vožnji, što je prouzrokovalo i veći broj padova biciklista u opasnim krivinama. Organizaciju ove trke pomogli su: tavankutska OŠ „Matija Gubec" i Župa „Srce Isusovo“ - čije su prostorije i veliko dvorište bili na raspolaganju učesnicima za parking i zagrevanje. Čitava trka se odvijala po predviđenom redosledu, a za osvježenje učesnika i gostiju pobrinuo se voćar Goran Vizin, koji je poklonio veću količinu jabuka, a koja je bila dovoljna - ne samo za celodnevno druženje, nego i za poneti u Sombor, u kome je narednog dana održano sledeće biciklističko takmičenje. Pogledajte galeriju slika.

Svetski dan pošte

U obeležavanju Dana pošte, u našoj školi, učestvovali su učenici viših razreda. Posebno su se istakli učenici 8.a i 8.b odeljenja u ukrašavanju školskog panoa. Učenici 6.a odeljenja napravili su razglednice u okviru akcije „Post Crossing“, koje su - takođe, našle svoje mesto na školskom panou. Đački parlament je preuzeo edukativnu stranu obeležavanja Dana pošte, te je svoje vršnjake upoznao sa istorijatom pošte u našoj državi, ali ih je i podsetio kako se pravilno adresiraju i šalju pisma.

Tekst: Miroslav Stipić

Slatkiš za osmeh


Članovi Učeničkog parlamenta naše škole su, petog dana Dečije nedelje, zajedno sa direktoricom škole Stanislavom Stantić Prćić i nastavnicom Danijelom Radnić, sada već tradicionalno, posetili svoje male drugare u vrtiću „Petar Pan“ u Donjem Tavankutu.
Parlamentarci su mališanima i njihovim vaspitačima izmamili osmehe na licima, jer su ih darivali slatkišima, jabukama i računarom. U toku čitave Dečije nedelje, svi učenici viših razreda, nesebično su donosili i sakupljali slatkiše, da bi sve je proteklo u duhu ovogodišnjeg slogana: „Podeljena sreća dva puta veća”. Svi zaposleni u vrtiću bili su posebno zahvalni na računaru koji će im olakšati realizaciju aktivnosti sa mališanima i istakli su značaj kvalitetne saradnje sa našom školom.
U duhu dobročinstva, već se radujemo narednoj Dečijoj nedelji i nesebično delimo sreću i osmehe sa našim malim drugarima iz vrtića „Petar Pan”.

Tekst: Danijela Radnić

Maslačak iz naše škole za bake i deke u Gerontološkom centru u Subotici

Učenici naše škole, uz podršku i pomoć nastavnice Ivane Vuković, razveselili su korisnike Gerontološkog centra u Subotici izradivši za njih razglednice sa motivom maslačka.
Na razglednice smo napisali najlepše želje i poruke, kojima smo želeli pokazati našim najstarijim sugrađanima da nisu zaboravljeni.
Osim razglednica, snimili smo i video u kome smo predstavili našu školu, kao i Dečiju nedelju, koja nas je i podstakla na ovu aktivnost, kojom smo hteli poručiti da i najmlađima ne nedostaje brižnosti.
Ugledajmo se na njih!

Pogledajte galeriju slika

Tekst: Ivana Vuković