Комуникација и неспоразуми – радионица, Горњи Таванкут

Ученици, који похађају предмет Грађанско васпитање, од 1. до 4. разреда у подручном објекту у Горњем Таванкуту су, у оквиру радне суботе, имали једночасовну радионицу на тему Комуникација и неспоразуми, у периоду од 8:00 до 9:00 часова.
У уводном делу радионице ученици су имали прилику да фацијалном експресијом изразе неколико најосновнијих осећања (срећа, туга, бес, досада, забринутост, страх, заљубљеност). Затим су, кроз игру улога, уочили да до неспоразума најчешће долази зато што се ситуације посматрају из различитих углова (пример: 9 или 6).
У централном делу радионице су одабрали и илустровали једну конфликтну школску ситуацију, којој су присуствовали или чији су били учесници. Ко је желео описао је свој пример, а затим смо га (пример) анализирали и тражили комуникационо решење које не би довело до конфликта.
У завршном делу радионице одиграли смо две игрице којима смо дочарали како ненамерно долази до грешака у комуникацији. Прва игрица је била „Глуви телефони". У другој игрици су пантомимом и без речи преносили поруке само једном другу испред себе. Када је порука стигла до краја ланца, била је потпуно измењена.
Радионицом је руководила Татјана Нимчевић - одељењски старешина 1.ц. Погледајте галерију слика.

Текст: Татјана Нимчевић

120. годишњица рођења учитеља Ивана Прћића Господара

Наша школа је поставила изложбу поводом 120. годишњице рођења таванкутског учитеља Ивана Прћића Господара, у просторијама Галерије Прве колоније наиве у техници сламе.
Програм отварања изложбе почео је у 18 часова добродошлицом, домаћина изложбе, Ивице Дулића и читањем песме Таванкуте село мило, ученице 5. разреда Луције Скендеровић. Потом се, наставница, Морена Рендулић својим говором осврнула на живот и дело учитеља Ивана Прћића Господара, утемељивача и самог ХКПД-а ,,Матија Губец“ из Таванкута.
Поставка изложбе садржи лутке уређене по узору на лик учитеља и ђака са старих слика, школску скамију и плочу са рачунаљком, која ће до идућег петка бити у излогу Галерије. Изложене су и две збирке песама: „Зрнца бисерја” и „Зрнца бисерја и седефа иверја".
На обележавању годишњице су присуствовали: ученици, учитељи, директорка школе, као и библитечка подружница градске библиотеке и други мештани и знатижељници.
Увидом у значај лика и дела Ивана Прћића Господара се надамо да ће наведена годишњица постати и традиција. Погледајте галерију слика.

Међународни дан очувања озонског омотача

Поводом Међународног дана очувања озонског омотача, 16. септембра, у оквиру наставних и ваннаставних активности из хемије, ученици осмих разреда су истакли своје радове на паноу улазног хола школе. Након самосталног истраживања (у облику пројектног задатка) о најважнијим чињеницама о значају озонског омотача, узроцима и последицама његовог оштећења, као и пројеката у циљу смањења узрочника уништавања озонског омотача и његовог очувања и обнове. На овај начин смо желели, још једном, истаћи значај озонског омотача за нашу садашњост и будућност, као и скренути пажњу, на крајње време радикалнијих промена у нашем, људском понашању у циљу очувања животне средине.

Текст: Славко Бенчик

Међународни дан писмености

Овај међународни дан обележава се широм света 8. септембра.
Идеја о обележавању Дана писмености појавила се у септембру 1965. године у Техерану, на Светској конференцији министара образовања на тему искорењивања неписмености. Представљена је иницијатива за проглашавањем једног дана у години - Међународним даном писмености, како би се тај дан обележавао, али и упозоравало на важност писмености. Као дан обележавања изабран је 8. септембар, а UNESCO је обележавање почео 1966. године.
Ученици наше школе, Међународни дан писмености, а у години читања, обележили су разним активностима. Нижи разреди - 3.ц и 4.ц, су обновили важна правила у писању великог почетног слова, као и писању реченица по значењу и облику, док су ученици виших разреда уређивали школски пано и читали омиљене наслове. Они су од куће донели дела домаће и светске књижевности, која су им посебно драга, и са њима упознавали другове из разреда. Речи Десанке Максимовић, Мирослава Антића, Ханса Кристијана Андерсена, Мате Ловрака, Звонимира Балога и многих других могле су се чути на спортском терену, у дворишту, и из атријума школе. Погледајте галерију слика.

Текст: Анита Копиловић

Додела диплома и медаља са изложбе иновација ученика „iNova-mladi“

У Жутој већници Градске куће у Суботици, у петак 3. септембра, уручене су дипломе и медаље ученицима основних и средњих школа из Суботице, који су 2020. и 2021. године, учествовали на изложби иновација ученика загребачких основних, средњих школа и студената са међународним деловањем iNova-mladi у Загребу. Осим наше школе, на изложби су учествовали и ученици основних школа: „Матко Вуковић“ и „Кизур Иштван“, као и ученици Техничке школе „Иван Сарић“.
На iNova-mladi 2020 нашу школу су представљала три рада и следећи ученици: „Forest:bit“, рад ученице 7.б одељења Ане Давчик (сребрна медаља), „Co:bit-19“, рад ученика 7.а разреда Луке Вуковића, (златна медаља) и „Клон гупчеве липе - фенолошка и метеоролошка мерења“, рад којег су заједнички презентовали ученици 8.ц одељења: Огњен Берберовић и Стефан Саулић (сребрна медаља).
iNova-mladi 2021 одржана је у мају месецу ове године, где је наша школа је представљена с четири рада: „Вежбај и помози Деда мразу“, рад ученице 7.б одељења Ане Давчик (сребрна медаља), „Музичка рукавица“, рад ученице 7.б одељења Нађе Копиловић (златна медаља), „Micro:bit - ходајући робот“, рад ученика 7.б одељења Андреаса Дамјаноског (златна медаља) и „Паметна лампа“, рад ученика 7.а одељења Фабијана Дулића (сребрна медаља).
Због епидемиолошких мера обе изложбе одржане су онлине, али су - и поред тога, дале могућност увида у начин и приступ рада и новостима на пољу иновација вршњака из других основних школа у области техничке културе.

Текст: Бранко Стантић

Пријем првака

У Дому културе у Доњем Таванкуту је, данас - 1. септембра, одржана традиционална свечаност поводом пријема првака, коју су припремили ученици другог, трећег и четвртог разреда наше школе. Прваци су дочекани и поздрављени песмом, игром и пригодним стиховима. Приредби су присуствовали: родитељи првака, учитељи, наставници и таванкутски жупник,Маријан Вуков.
Директорица школе, Станислава Стантић Прћић, је у свом обраћању охрабрила прваке и њихове родитеље поруком да смо ми једна велика школска породица, где је тимски рад на првом месту. Погледајте галерију слика

Текст: Мирјана Саванов

.
.