Диплома за Ану

Најбољим математичарима основних школа, који су остварили запажене резултате на окружном такмичењу из математике, додељене су дипломе и похвалнице у Градској кући у Суботици.
Из наше школе диплому је добила Ана Давчик - ученица 8.б одељења, за освојено треће место. Честитамо нашој Ани на постигнутим резултатима. Погледајте галерију слика.

Текст: Ивана Вуковић

Државно такмичење из Информатике и рачунарства

Ана Давчик је учествовала на Државном такмичењу из Информатике и рачунарства, које је одржано 19. марта у Новом Саду. Ана је успешно прошла све претходне квалификације, а на Државном такмичењу се нашла на „златној средини“. Задаци на Државном такмичењу су били тешки и конципирани, управо, за будуће програмере. Поносни смо на Анине резултате и надамо се да ће и средњој школи постизати овако добре резултате у области програмирања.

Текст: Биљана Војнић Хајдук

Читањем до звијезда

У понедељак, 21. марта, ученици 5.а и 8.а разреда учествовали су на градском такмичењу Читањем до звијезда у организацији градске библиотеке из Суботице.
Шесторо ученика 5. разреда и три ученика 8. разреда такмичили су се у три трочлане екипе. Ученици су имали за задатак прочитати три књиге и погледати њихове филмске адаптације. Реч је о књигама Вјештице - Roalda Dahla, Дом госпођице Перегрине за чудновату дјецу - Ransoma Riggsa и Тајни врт - Francesa Hodgsona Бурнетта. На такмичењу је учествовало седам екипа. Наши ученици су заузели треће, пето и шесто место. Већ искусним осмацима за длаку је измакло државно такмичење, јер су само прва два места водила на следећи, завршни ниво такмичења. Петацима је ово био први сусрет с новим начином провере прочитаног текста и сјајна припрема за следећу годину. Сви су ученици исказали изузетно задовољство стеченим искуством и изразили жељу за поновним учествовањем.
Све наведено помно су пропратили и наставници хрватског језика: Морена Рендулић и Бруно Дроњић, који су и припремали ученике за такмичење.
Ни ученици ни наставници нису отишли кући празних руку, јер су на поклон добили књигу буњевачке ауторке Катарине Фирањ и потврду о учествовању.

Месец хрватског језика

Поводом Месеца хрватског језика, ученици 5.а и 8.а су, заједно са својим наставницима хрватског језика - Бруном Дроњићем и Мореном Рендулић, обележили наведени догађај израдом траке времена са сликама и основним биографским и библиографским подацима хрватских књижевника кроз историју.
Текстови старих хрватских писаца од великог су значаја за хрватски језик. Књижевни текстови су, од Марка Марулића па све до Андрије Качића Миошића, послужили језикословцима при обликовању хрватског стандардног језика током 18. и 19. века. И данас књижевни текст важи за узор изражавања и исказ изражајног умећа свим грађанима. Стога познавање књижевне традиције, од њених почетака - зачињаваца (аутора непотписаних књижевних текстова из средњег века) па до савремених аутора, незаобилазна је основа сваке језичке културе.
Ученици, упознавајући се с именима, делима, ликом и временом деловања књижевника, чине прве кораке у историјском контекстуализовању хрватске књижевне баштине. Судећи по ревности израде траке времена, одабрани начин савладавања наведеног наставног садржаја, а пригодног годишњици, показао се као пун погодак! Погледајте галерију слика.

Окружно такмичење из математике

У ОШ „Кизур Иштван“, у Суботици, одржано је Окружно такмичење из математике на ком су учествовале и ученице наше школе. Право на учешће стекле су ученице: Луција Скендеровић (5.б) и Ана Давчик (8.б). Оне су се нашле у друштву најбољих математичара из Суботице и околине. Ана је на такмичењу освојила треће место, а Луција је овог пута, нажалост, остала без награде.
Луцији и Ани честитамо на постигнутим резултатима!

Текст: Биљана Војнић Хајдук

HIPPO, међународно такмичење из енглеског језика

Ученици наше школе учествују у HIPPO међународном такмичењу из енглеског језика већ пету годину заредом. Прелиминарна рунда је одржана у нашој школи у петак, 11. марта. Учествовало је 14 ученика, који су били подељени у три категорије, на основу узраста: Душан Урукало, Андреј Давчик, Теодора Вујковић, Хана Лебовић, Маријана Скенедеровић, Немања Војнић Хајдук и Иван Хорват (Hippo 1), Миљана Антал и Немања Моравчић (Hippo 2), Ивана Моравчић, Јонатан Сијанта, Ана Давчик, Андреас Дамјаноски и Анђела Стантић (Hippo 3). У полуфинале овог такмичења пласираће се 10 посто најбоље рангираних ученика у нашој земљи.
Хвала наставницама и учитељицама: Светлани Прибичевић, Ибољи Вукобратовић и психологу - Драгани Мирановић за помоћ при организацији такмичења у нашој школи.
Желимо нашим ученицима пуно среће! Погледајте галерију слика.

Превод: Мирослав Рауш

Општинско такмичење из енглеског језика

У суботу, 5. марта, у ОШ „Свети Сава“ у Суботици одржано је Општинско такмичење, ученика основних школа, из енглеског језика. На такмичењу је учествовала и ученица наше школе - Ана Давчик (8.б), која је освојила 2. место и пласирала се на Окружно такмичење.
Честитамо нашој Ани на постигнутим резултатима!

Превод: Мирослав Рауш