Европско финале Hippo међународног такмичења из енглеског језика

Наша ученица, Ана Давчик, наставља да ниже успехе. Ана је једна од троје ученика из Србије, у својој узрасној категорији, који су се пласирали на европско финале Hippo међународног такмичења из енглеског језика. У Аниној узрасној категорији - Hippo 3, било је пријављено више од 12530 такмичара из целог света, а у европско финале су се пласирала најбоља 34 ученика, што говори о изузетном успеху који је Ана остварила. Такмичење је одржано у Lidu di Jesolo у Италији 18. и 19. маја, где је Ана отпутовала у пратњи наставника Мирослава Рауша. Ана је остварила запажен резултат, али оно што је још важније - упознала је много пријатеља из других држава и посетила знаменитости Венеције, као што су: Трг Светог Марка и мост Риалто.
Честитамо Ани на овом изузетном успеху! Погледајте галерију слика.

Превод: Мирослав Рауш

ИНОВА-МЛАДИ 2022.

Изложба иновација ученика загребачких основних и средњих школа и студената, с међународним учествовањем. Наша школа је учествовала на највећој изложби младих у Републици Хрватској, која од 2001. године окупља сва достигнућа младих загребачких иноватора, уз госте из Хрватске и иностранства.
ИНОВА-МЛАДИ је програм Савеза иноватора, Заједнице иноватора Факултета машинства и бродоградње и загребачких заједница младих иноватора с циљем да великом изложбеном манифестацијом подстакну развој иновација младих у Републици Хрватској и окружењу.
Изложба је одржана 7. маја у Загребу на Факултету машинства и бродоградње. На изложби је приказано преко 300 радова подељених у три групе: основне школе, средње школе и факултети. Свечаном отварању и самој манифестацији присуствовала је директорка школе Станислава Стантић Прћић.
Наша школа представила се са два рада: Едукативни роботи и Заштитник птица. Радове су презентовали Никола Вајханд, Богдан Ковачевић, Лара Прћић и Бојана Кнежевић, ученици шестог разреда. Оцењивање радова и бодовање вршено је од стране комисије. Радове наших ученика као и један број радова других учесника комисија је пратила online, уз презентацију и видео материјал.
Сви ученици, њихови ментори и школе добиле су признање за учествовање на изложби. Свечана подела одличја, ученика школа из Суботице, предвиђена је до краја наставне године.

Текст: Бранко Стантић

Државно такмичење у програмирању на микробит уређајима

У четвртак, 12. маја, у Музеју науке и технике у Београду одржано је Државно такмичење у програмирању на микробит уређајима, у оквиру програма Школе за 21. век. На такмичењу је своје пројекте приказало и бранило 20 тимова, од преко 200 пројеката, који су били пријављени. Наша школа се представила са три пројекта:
1. Едукативни роботи - Никола Вајханд и Богдан Ковачевић, ученици 6.б и 6.а одељења;
2. Заштитник птица - Лара Шегина и Бојана Ђукић, ученице 6.а одељања и
3. Сачувајмо шуме - Теолинда Главаш и Ведрана Нимчевић, ученице 7.а и 8.б одељења.
Такмичењу су присуствовали и амбасадорка Велике Британије у Републици Србији, Њена Ексленција - Sian MacLeod, министар и помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање: Бранко Ружић и Милан Пашић и директорка за Србију и Западни Балкан при Британском Савету - Clare Sears.
Ученици су, пред трочланим и стручним жиријем, имали пет минута за презентацију и демострирацју свог пројекта и пет минута да одговоре на питања чланова жирија. После већања, жири је прогласио победнике. Наша школа није успела освојити нити једно од прва три места, али смо били једина школа са три пројекта. Сви ученици су добили прикладне награде. Најзначајнија награда је награда за школу, а то је кутија са 10 micro:bit уређаја унапређене верзије и са разним додацима, значајне материјалне вредности за сваки тим - пројекат. С обзиром да смо имали три тима, школа је добила и три кутије. Погледајте галерију слика.

Текст: Бранко Стантић

Републичко такмичење из Енглеског језика

Републичко такмичење из Енглеског језика одржано је 8. маја у ОШ „Павле Савић“ у Београду. Наша ученица Ана Давчик, која је претходно освојила друго место на Општинском и прво место на Окружном такмичењу из Енглеског језика, нашла се на „златној средини“. Задаци на такмичењу су били изузетно тешки за узраст 8. разреда, али и сам пласман на Републичко такмичење представља огроман успех наше Ане, на коју смо изузетно поносни.
Честитамо Ани још једном на постигнутим резултатима!

Превод: Мирослав Рауш

Шта знаш о саобраћају

У суботу, 7. маја у времену од 8:00 до 12:00 часова, у Основној школи „Стари Ђула Ковач“ у Старој Моравици одржано је Окружно такмичење из саобраћаја под називом Шта знаш о саобраћају. На такмичењу су, из наше школе, учествовали: Жана Сукновић, ученица 6.б одељања, и Андреас Дамјаноски, ученик 8.б одељења.
Такмичење је обухватало три дисциплине:
- Познавање прописа о безбедности саобраћаја на путевима (решавање теста);
- Вожњу бицикла на полигону практичне вожње и
- Вожњу бицикла на полигону спретности.
Жана је заузела друго место, међу девојчицама, у категорији „Б“, док је Андреас, такође заузео друго место, међу дечацима, у категорији „Ц“.
На републичко такмичења пласирали су се ученици који су освојили прво место у свакој од категорији.

Текст: Бранко Стантић

Дан девојчица у ИКТ сектору

2023.

Овај Међународни дан обележен је 27. априла.
Једна од важних активности у оквиру манифестације је посета девојчица компанијама и сусрети са успешним пословним женама, које девојчицама могу послужити као узор. Ове године, наставница Анита Копиловић је повела заинтересоване ученице 7. и 8. разреда у посету компанији ContiTech Fluid.
Запослене жене у овој компанији су: представиле своју фирму, своје улоге у њој, из које су струке, на којој позицији раде, како је текао њихов почетак и развој каријере... Наше ученице су пажљиво слушале и биле веома заинтересоване.

Текст: Анита Копиловић


2022.

Ученице: Елена Сукновић, Теолинда Главаш, Јована Тумбас Локетић, Дуња Нимчевић, Дуња Дражић, Дајана Вујковић Буквин, Анђела Стантић, Нађа Копиловић и Ведрана Нимчевић посетиле су, у пратњи наставнице Аните Копиловић, компанију Continental ContiTech Fluid у Суботици, поводом обележавања Дана девојчица у ИКТ сектору.
Овај дан се обележава са циљем да се девојчице, ученице седмих и осмих разреда основних школа оснаже приликом одабира будућих професија и да не подлежу стереотипима, те да бирају свој позив у - нетипично женским, занимањима. Током посете, ученице су имале прилику да се упознају са компанијом Continental и програмом дуалног образовања, обиђу део производног погона, и упознају се са запосленим женама у компанији. Сазнали су који су то циљеви запослених, какве вештине, знања и способности подразумевају радна места сменовође и инжењера индустријализације производа, као и предности и недостатке тих радних места.

Такст: Анита Копиловић