Богатство различитости


Међународни конкурс „Богатство различитости"

Међународни ликовно-литерарно-новинарски конкурс „Богатство различитости" школски је пројекат којим се подстичу деца основношколског узраста на промишљање о вредностима културне разноликости и важности уважавање другачијег, истичући оне најплеменитије пориве и људске вредности. Конкурс је покренут 2013. године као одјек истоименог пројекта Владе АПВ Војводине у који је било укључено и таванкутско Хрватско културно просвјетно друштво "Матија Губец", а којим су се промовисале вредности мултикултуралности у Војводини и Подунављу кроз призму туризма. Својим успешним учешћем у пројекту наше је место потврдило своју отвореност и ширину, али и културно богатство и разноликост.

» Више...

Управо је успех ХКПД-а „Матија Губец" надахнуо и покретање школског конкурса који ће најмлађима омогућити да покажу своје знање и вештине у поимању мултикултуралности, те вредновању културне разноликости. У досадашњих пет одржаних конкурса учествовали су ученици из Босне и Херцеговине, Мађарске, Македоније, Немачке, Румуније, Хрватске и Србије, а својим су радовима одговорили на задате теме: „Како нас различитости обогаћују" (новинарски радови за 2013. годину), „Ниједан човек није острво" (ликовни и литерарни радови за 2013. годину), „Прича о пријатељству" (2014. година), „Покушајмо волети, можда успе" (2015. година), „Најбољи пријатељ је онај уз којег постајемо бољи" (2016. година), „Велики снови малих пријатеља" (2017. година), „Добрим делима променимо свет“ (2018. година), „Желим ти бити пријатељ“ (2019. година), „Ниједно пријатељство није случајно“ (2020. година),
Један је од циљева конкурса и окупљање аутора најуспешнијих радова који се, током вишедневног боравка у Таванкуту, имају прилике упознати, дружити, забављати и учити кроз разне забавне и поучне радионице. Тако настају вредна искуства и развијају се пријатељства која остају као трајна и неизбрисива вредност свим учесницима.

» ...Мање

2020. година


8. Међународни ликовно-литерарно-новинарски конкурс
„Богатство различитости“ за 2020. годину

Тема: Ниједно пријатељство није случајно

Текст Конкурса за 2020. годину гласи:

Основна школа „Матија Губец“ из Таванкута организује међународни наградни литерарни, новинарски и ликовни конкурс „Богатство различитости“ за ученике основних школа, којим се деца желе подстаћи на расправу о темама суживота са другима и другачијима и развијање солидарности и повезивање са вршњацима из различитих крајева.
Тема овогодишњег конкурса:
НИЈЕДНО ПРИЈАТЕЉСТВО НИЈЕ СЛУЧАЈНО
Конкурс је отворен до 15. марта 2020. године. Све пристигле радове...

Прочитајте целокупан текст 8. Међународног конкурса Богатство различитости.

Погледајте:
Списак свих учесника и
Списак НАГРАЂЕНИХ учесника.

2019. година


7. Међународни ликовно-литерарно-новинарски конкурс
„Богатство различитости“ за 2019. годину

Тема: „Желим ти бити пријатељ”

Текст конкурса

Основна школа „Матија Губец“ из Таванкута организује међународни наградни литерарни, новинарски и ликовни конкурс „Богатство различитости“ за ученике основних школа којим се жели подстаћи децу на расправу о темама суживота с другима и другачијима, те развијање солидарности и повезивање с вршњацима из различитих крајева.
Тема овогодишњег конкурса је: „Желим ти бити пријатељ”.
Конкурс је отворен до 11. марта 2019. године.
Све пристигле радове оцењиваће жири, а наградиће се по три најбоља литерарна, новинарска и ликовна рада у две старосне групе (прва од 1. до 4. и друга од 5. до 8. разреда основне школе). Награде ће се ауторима и менторима уручити на главној свечаности 5. априла 2019. године у Основној школи „Матија Губец“ у Таванкуту, а за награђеног ученика и ментора биће осигуран смјештај и исхрана.

» Више...

Упутство за слање радова:
Литерарни и новинарски радови шаљу се на адресу електронске поште школе: info@osmgubec.edu.rs, а сваки рад обавезно мора садржати следеће податке:
Име и презиме аутора;
Разред;
Име и податке за контакт наставника (телефон, е-маил адресу);
Име и адресу школе.
Сваки ученик на конкурсу може учествовати с највише два литерарна рада, једним новинарским и једним ликовним радом. Литерарни радови могу бити и песме и прозни састави.
Литерарни и новинарски радови могу бити писани на језицима земаља учесница конкурса, као и језицима националних мањина.
Текстови литерарних радова треба да буду написани фонтом Times New Roman, величином слова 12 и у .doc или .docx формату.
Радови који су непотпуно означени или не садрже потребне податке не могу ући у конкуренцију. Школа задржава право објављивања радова.
Радове на конкурс могу слати основне школе и друге институције или организације које се баве основним образовањем и васпитањем.
Ликовни радови се шаљу искључиво на адресу:
ОШ „Матија Губец“ (за конкурс „Богатство различитости“)
Марка Орешковића 12/а
24214 Доњи Таванкут, Војводина
Република Србија
Радови не смеју бити раније објављивани и након конкурса се не враћају.

» ...Мање


Одржан 7. Међународни конкурс
„Богатство различитости“

Наша школа је седму годину заредом организовала Међународни ликовно-литерарно-новинарски конкурс „Богатство различитости“. Конкурс има за циљ да подстакне ученике основношколског узраста на размишљање о вредностима различитости у друштву и важности толеранције.
Ове године својим радовима су одговорили на тему: „Желим ти бити пријатељ“. На адресу школе пристигло је преко 400 радова, рачунајући све три категорије конкурса, а учествовали су ученици из Србије и Хрватске.
Врхунац овог конкурса је тродневно дружење које се одржало од 4. до 6. априла, током којег су се учесници кроз осмишљене активности боље упознали и спријатељили. Учествовали су у креативним радионицама: „Поштујемо различитости“, „Глагољица - потрага за скривеним благом“, „Рољање“, као и у радионицама „Квиз опште културе“, „Караоке“, „Сламарка радионица“, „Мјесечина 9“ и „Учимо диванит буњевачки“.
Централни догађај ове ове већ традиционалне манифестације одржан је 5. априла 2019. године у фискултурној сали школе, на којем су додељене награде и дипломе ауторима најуспелијих радова и њиховим менторима. Специјални гости на додели награда била су деца из „Колевке“, која су добила посебан аплауз. Након званичног програма, на школском терену за кошарку приређено је велико изненађење за све присутне. Бајкери из Осијека су на својим моторима, преобучени у костиме великих зечева, ушли међу одушевљену децу и поделили им слаткише. Осмеси на њиховим лицима говорили су више од хиљаду речи.
Последњег дана дружења, гости су уживали у вожњи запрежним колима по Таванкуту, посетивши један локални воћњак и Чикеријску шуму.
Таванкут је ове године био тродневни дом ученицима из Хрватске (Примоштен, Врбовец, Доња Пушћа и Самобор) и Србије (Крагујевац, Краљево, Гаково, Суботица, Бачко Душаново), који су обећали на растанку да ће се вратити и следеће године на 8. Међународни конкурс „Богатство различитости“.

Текст: Сандра Илић Костић

2018. година


6. Међународни ликовно-литерарно-новинарски конкурс
„Богатство различитости“ за 2018. годину

  • ТЕМА: Добрим делима променимо свет

Наша школа је шесту  годину заредом организовала Међународни ликовно-литерарно-новинарски конкурс "Богатство различитости". Конкурс је ово којим се подстиче ученике основношколског узраста на промишљање вредности различитости у друштву и важности толеранције. Ове године су својим радовима одговорили на тему "Добрим делима променимо свет". Пристигло је преко 540 радова, а учествовали су ученици из Босне и Херцеговине, Македоније, Немачке, Словачке, Хрватске и Србије.

» Више...

Врхунац овог конкурса је тродневно дружење које се одржало од 18. до 20. априла, а током ког су се учесници кроз осмишљене активности боље упознали и спријатељили. Учествовали су у радионицама "Упознајмо чула", "Путевима глагољице", "Старинске спортске игре", радионици рољања, и музичким вечерима диско музике и караока. Гости су такође пријатне и поучне тренутке провели током туристичких обилазака Палића, Суботице и Таванкута. Врхунац манифестације је био у петак, 20. априла када су у библиотеци на Палићу додељене награде и дипломе ауторима најуспјелијих радова и њиховим менторима.
У Таванкуту су ове године боравили ученици из Босне и Херцеговине (Усора), Хрватске (Бјеловар, Орославје, Осијек, Пишкоревци, Примоштен, Врбовец) и Србије (Суботица и Сомбор) обећавши на растанку да ће се вратити и следеће године на 7. Међународно такмичење "Богатство различитости".

» ...Мање