Школски пројекти

Школска 2019/20. година


Назив пројекта: eTwinning

Опис пројекта

eTwinning је интернет портал који повезује запослене у школским и предшколским установама широм Европе са циљем да им омогући да заједнички осмишљавају и спроводе пројекте, размењују идеје и примере добре праксе, повезују ученике и обогаћују наставу. eTwinning портал промовише сарадњу школа у Европи и шире путем употребе информационо-комуникационих технологија, пружајући при томе помоћ, подршку и готове алате. Коришћење портала је бесплатно и безбедно.
Учитељица Славица Покорнић из подручне школе у Љутову је прва из наше школе, која се прикључила eTwinning порталу још 2016.године, а ове школске године су се прикључили и наставници: Морена Рендулић и Мирослав Рауш. Прошле школске године, Славица Покорнић и њени ученици су добили 9 европских ознака квалитета за своје eTwinning пројекте.


eTwinning школa 2020-2021.

Наша школа је једина у нашој општини, и једна од 30 школа у Србији, којој је додељена eTwinning ознака за школе 2020-2021. Школе којима је додељена ова ознака могу је користити у својим промотивним и информативним активностима чиме ће имати већу видљивост на европском нивоу и формираће европску мрежу водећих eTwinning школа које ће инспирисати будући развој eTwinning-а.
Поред тога, ове школе ће бити препознате као предводници у области дигиталне праксе, праксе безбедности на интернету, иновативних и креативних приступа педагогији, подстицања континуираног професионалног усавршавања запослених и подстицања сарадничких наставних пракси са запосленима и ученицима.

Списак награђених школа у Србији можете видети овде.

Превод: Мирослав Рауш


Пројекти 3.д разреда и учитељице Славице Покорнић

У здравом телу здрав дух

Кроз овај пројекат унапређујемо своје физичко и ментално здравље помоћу физичког вежбања. Кроз физичке активности развијамо свест о значају и потреби за физичком активношћу и спортом.

У току дечије недеље један дан је издвојен као спортски дан, где су се ученици из више одељења такмичили у штафетним играма у групама - према воћкицама, које су извукли. Време нам није дозволило да спортски дан обележимо на игралишту. Користили смо разне реквизите прилагођене за рад у учионици: обруче, вијаче, „стопе и шаке“, пинг-понг лоптице...

Дан јабуке

Дан јабуке обележили смо као тематски дан. Интегрисали смо тему кроз следеће школске предмете: Српски језик, Математика, Природа и друштво и Ликовна култура.
На часу српског језика ученици су израдили осмосмерку у којој је требало пронаћи речи које имају особине јабуке.

Час математике био је у знаку QR кодова, где су ученици подељени у групе решавали задатке. На табли су биле залепљене јабуке на „дрвету" које су брали и очитавали задатке телефонима и таблетима. Када се задатак реши проверавају на мањим јабукама да ли имају тачно решење. Ако су пронашли решење беру јабучицу и пуне своју корпу-чинију.

Час природе и друштва протекао је у понављању градива о томе шта знамо о јабуци, кроз квиз.

Час ликовне културе и тема Композиција боја и линија била је у складу са другим активностима тога дана.

Истражујем, проматрам, сналазим се и оријентишем

Ученици ће се кроз овај пројекат упознати са оријентацијом у природи и на карти и истраживати простор у својој околини.

Здрав доручак – здрав ђак

Током рада на пројекту ослањаћемо се на принципе правилне исхране - редовност оброка током дана (не прескакати их), правилан избор намирница које се користе у исхрани (давање предности намирницама које су богате влакнима), начин њихове припреме, али и количину појединих намирница које свакодневно користимо. Истраживали смо како изгледа доручак у Енглеској, Кини, Француској и Русији.

Дизајнирали смо салвете, играли игрице...

Угледни час из математике био је повезан са пројектом. Разговарали смо о пчелицама и меду решавајући задатке у QR коду.


Календар на ГЛАГОЉИЦИ за 2020. годину

КАЛЕНДАР на ГЛАГОЉИЦИ за 2020. годину је пројектна активност на eTwinning пројекту Глагољамо, коју су заједнички спровели ученици ОШ „Јосипдол“ из Јосипдола, Република Хрватска, и ученици наше школе. Пројекат су водиле менторке: Морена Рендулић, Андреја Матијашић и Мирјана Грубишић.

Погледај Календар


Пројекат 6.б разреда и наставника енглеског језика Мирослава Рауша

The European Day of Languages Challenge: let's celebrate!

Кроз низ изазова, као што су: брзалице, загонетке и размена разгледница, ученици прослављају Европски дан језика.

Пројекат 5.а разреда и наставника енглеског језика Мирослава Рауша

European Day of Languages 2019

Размена разгледница на енглеском и матерњем језику.

- Погледајте наше фотографије са eTwinning активности


Назив пројекта: Повратак у будућност

Посета ученика и наставника из школе "Подмурвице"

Погледај програм посете

У оквиру пројекта „Повратак у будућност“ нашу школу је посетило десеторо ученика, наставници и директорица Основне школе „Подмурвице“ из Ријеке. Ријечани ће у Таванкуту боравити од 26. до 29. септембра и за то вриеме ће представити своју вештину израде традиционалних украса за маске, мапирати таванкутске природне и културне знаменитости, посетити сеоско газдинство Томе Војнића Мијатова, а разгледаће и Суботицу, Драге ћемо нам госте повести и на Фестивал воћа, а научићемо их и како израђивати украсе од сламе.
Верујемо да ће Ријечани из Таванкута понети прегршт лепих утисака, а ми се радујемо и узвратном сусрету и наставку дружења.

Упознавање, дружење и учење (1. део)
 

Дружење и учење (2. део)

Погледајте запис о посети ђака из „Подмурвице“ нашој школи

Школска 2018/19. година


Назив пројекта: „Хулиганизам стоп, ми волимо спорт!“

Ученици против насиља

У оквиру „Дечије недеље“, у петак 04. октобра, у нашој школи је одржана манифестација под геслом „Хулиганизам стоп, ми волимо спорт!“
Након учешћа на акредитованом семинару за наставнике: „Одрастање без алкохола, дроге, коцке, секти и насиља“, у Таванкуту се окупило 70 ученика у пратњи својих наставника из суботичких основних школа: „Сечењи Иштван“, „Матко Вуковић“, школа „Владимир Назор“ из Ђурђина и „Иван Милутиновић“ из Мале Босне.
Госте су дочекали таванкутски ученици и наставници, а након кратког упознавања и показивања школе сви заједно су учествовали у радионицама на тему насиља, са акцентом на насиље на спортским манифестацијама. Схвативши и продубивши своју свест о важности спортског такмичења и правилног односа према здравом животу, ученици су се, у духу познатог Де Кубертеновог гесла: „Важно је учествовати“, упутили на спортске терене где су одмерили снаге у фудбалу, кошарци и одбојци на песку.
Након спортских игара дружење је настављено у дворишту таванкутске жупне цркве где је све учеснике пројекта дочекао и ручком почастио жупник Фрањо Иванковић, уз лакумиће наше куварице Анице Црнковић.
Пројекат је финансијски помогао, и тиме га омогућио, Покрајински секретаријат за спорт и омладину.