ErasmusPlus

Školska 2022/23. godina


Naziv projekta: Keychain

Predstavnici naše škole su, u okviru projekta Erazmus+ Keychain, posetili školu „Constantin Brâncuși” u gradu Kluž-Napoka u Rumuniji zajedno sa drugim školama učesnicima - iz Turske, Švedske i Letonije. Našu školu su predstavljali: direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, nastavnici - Miroslav Rauš i Ivana Vuković i učenici - Ivana Moravčić, Matea Balaž, Teolinda Glavaš, Marko Balažević i Jonatan Sijanta.
Učenici i nastavnici su kroz brojne aktivnosti i sastanke, kao i radionice, ispunili predviđene ciljeve projekta.
Tokom našeg boravka posetili smo brojne institucije čije delatnosti spadaju u područje STEM-a što čini okosnicu našeg projekta. Posetili smo kompaniju Accenture Software Industrial Solutions koja se bavi programiranjem i razvojem robotike, Astronomski opservatorijum Univerziteta „Babes - Bolyai”. Takođe smo posetili i Poljoprivredno-veterinarski, Geografski i Tehnički fakultet gde su se učenici mogli upoznati sa primenom prirodnih nauka u svakodnevnom životu kao što su pravljenje lekova i meteorologija. Zatim su su usledile i posete Univerzitetskoj biblioteci, Zoološkom muzeju i Botaničkoj bašti koji su takođe sastavni deo Univerziteta „Babes - Bolyai”.
Učenici su uživali tokom boravka u Rumuniji stvarajući nova prijateljstva koja će, verujemo, potrajati. Osim druženja sa vršnjacima iz drugih zemalja imali su i određene zadatke. Bili su podeljeni u 4 grupe i zadatak svake grupe je bio da naprave vlog koji će prikazati ono što videli i iskusili tokom svoje posete. Veliko hvala našim domaćinima u Rumuniji i radujemo se ponovnom susretu sa svim partnerima koji je zakazan za novembar u Turskoj. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Miiroslav Rauš

Školska 2021/22. godina


Naziv projekta: Keychain

U nastavku aktivnosti Erazmus+ projekta KEYCHAIN ugostili smo partnere iz Švedske, Letonije, Turske i Rumunije.
Učenici i nastavnici su kroz brojne aktivnosti i sastanke, kao i radionice, ispunili predviđene ciljeve projekta.
U sklopu aktivnosti, učesnici su posetili: Tehničku školu „Ivan Sarić” u Subotici i prisustvovali otvarenju Projektne nedelje, Visoku tehničku školu strukovnih studija, gde ih je dočekao direktor ove ustanove Igor Fürstner, te Hemijsku školu u Subotici. Kroz primere dobre prakse razmenjivali su iskustva u sferi prirodnih nauka, tehnike i tehnologije, kao i IT veština i u našoj školi. Pored toga upoznali su i tradiciju i kulturu naše zemlje i upoznali Suboticu i Tavankut.
Posetili su i kompaniju „Flender” i prisustvovali radionicama u našoj školi. Naredna aktivnost će se sprovoditi u Rumuniji, u septembru ove godine. Do tada nastavljamo sa ostalim aktivnostima u sprovođenju projekta i pripremamo se za posetu.
Stvorena su mnoga nova poznanstva, iskustva i želje i potrebe za izgradnjom novih, sličnih projekata. Pogledajte galeriju slika.


Putevima Erasmus-a

Predstavnici naše škole su, u okviru projekta Erazmus+ Keychain, posetili školu „Curt Nicolin” u Finspongu u Švedskoj zajedno sa drugim školama učesnicima - iz Turske, Rumunije i Letonije. Našu školu su predstavljali: direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, nastavnik - Nikola Balažević i učiteljica - Josipa Kojić.
Dogovorene su aktivnosti predviđene projektom, te naredna aktivnost koja će se sprovoditi u maju, u našoj školi. Učitelji i deca iz škola partnera posetiće našu školu od 10. do 14. maja.
Sprovođenjem ovog projekta poboljšaće se kompetencije učenika u STEM-u, povećaće se znanje i svest učesnika o sopstvenim mogućnostima u kontekstu potreba tržišta rada, te će se proširiti njihova sposobnost primene naučnih saznanja u industriji, tehnologiji i upravljanju prirodnim resursima i digitalnoj tehnologiji.
Projekat je namenjen učenicima uzrasta od 12 do 19 godina, koji su suočeni sa izborom daljnjeg obrazovanja. Projektne aktivnosti se zasnivaju na iskorišćavanju industrijskog i naučnog potencijala partnerskih školskih regiona kako bi se učesnicima demonstrirala praktična primena znanja stečenog u školi. U tu svrhu biće organizovana nastava u industrijskim objektima, naučnim centrima, biološkoj laboratoriji, astronomskom opservatorijumu, muzeju tehnike i dr. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Josipa Kojić


Naziv projekta: Go-Car-Go PLUS

Završna svečanost u okviru Erasmus+ projekta Go-Car-Go PLUS

Završna svečanost u okviru Erasmus+ projekta pod nazivom Go-Car-Go PLUS, održana je 18. i 19. maja na terenu Školskog centra Ptuj u Sloveniji. Učenici naše škole izradili su električno vozilo pod nazivom Noddy racing team. Na završnoj svečanosti ekipu su činili učenici osmih razreda: Bojana Knežević, Dajana Vujković Bukvin, Nađa Kopilović, Lenka Todosijević, Vedran Vojnić Hajduk i Luka Vuković, u pratnji mentora - Branka Stantića i direktorice škole - Stanislave Stantić Prćić.
U Erasmus+ projekat uključeno je sedam osnovnih škole (pet iz Republike Slovenije, jedna iz Republike Hrvatske i iz Republike Srbije - naša škola). Takmičenje se odvijalo u tri takmičarske discipline (u vožnji: pravo, slalomu i kružnoj vožnji), a merilo se vreme potrebno za prelazak staze. Pored toga, svaka ekipa je ocenjivala izgled ostalih vozila. Ekipa naše škole, Noddy racing team, osvojila je treće mesto u vožnji pravo, treće mesto u slalomu i treće mesto po izboru takmičarskih ekipa za izgled vozila. Takođe smo dobili i priznanje za vrednost poruke i aktuelnost u konstrukciji nadogradnje.
Nakon takmičarskog dela i ručka, održano je svečano zatvaranje i podela priznanja. Svi učesnici dobili su dobili potvrdu za učešće i nagrade. Kako bi Erasmus+ projekat priveli kraju, preostalo je još online ocenjivanje vozila, nakon objave fotografija timova na aplikaciji izrađenoj u svrhu projekta. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branko Stantić


Poseta preduzeću BFI Burgenland

U Oberwartu (Austrija), u prostorijama preduzeća BFI Burgenland, nakon uvodnog pozdrava domaćina Kristijana Pelcmana, održan je radni sastanak svih partnera u projektu.
Našu školu su predstavljali: nastavnica matematike - Ivana Vuković i troje učenika osmih razreda.
Nakon sastanka usledile su radionice zavarivanja, narezivanja navoja, obrada metala, prikaz rada na 3D štampaču, virtuelna realnost. Naši učenici su se takmičili u vožnji električnim trotinetom i kvadom (quad).
Završetak projekta održaće se u Školskom centru u Ptuju, gde će se na smotri učenici, svojim vozilima, takmičiti u različitim kategorijama i disciplinama. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Ivana Vuković


Naša škola - partner u Erasmus+ KA2 projektu Go-Car-Go PLUS

Bili smo domaćini radnog sastanka partnerima u okviru Erasmus+ KA2 projekta, pod nazivom Go-Car-Go PLUS. Reč je o jednogodišnjem projektu u okviru kojeg će učenici izrađivati električni ekstramobil (karting) na zadato podvozje (šasiju). Projekt je nastavak projekta Go-Car-Go, a nosilac projekta je Školski centar iz Ptuja. Ostali partneri u projektu su: škole iz Slovenije - (OŠ Sveti Tomaž, OŠ dr. Ljudevit Pivka, OŠ Hajdina, OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik - Trnovska Vas), Hrvatske (OŠ Hodošan), Austrije (BFI Burgenland) i Srbije (OŠ Matija Gubec iz Tavankuta).
Učenici Školskog centra iz Ptuja izrađuju podvozje (šasiju) ekstramobila, BFI Burgenland iz Austrije električni pogon, a učenici partnerskih osnovnih škola nadograđuju ekstramobil sa svojom idejom karoserije. Završetak projekta održaće se u Školskom centru u Ptuju, gde će na smotri učenici svojim vozilima takmičiti se u različitim kategorijama i disciplinama.
Našu školu su na radnom sastanku predstavljali: direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, školski pravnik - Stojan Maravić, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti - Josipa Kojić, kao i nastavnik tehnike i tehnologije - Branko Stantić. Na radnom sastanku, nakon pozdravnog govora direktorice škole i predstavljanja rada škole, svi partneri u projektu predstavili su svoj dosadašnji rad na ekstramobilu. Demostriran je i rad, do sada urađenog ekstramobila, osnovne škole Matija Gubec Tavankut. Na radnom sastanku, razgovaralo se i o hodogramu održavanja pojedinih aktivnosti do kraja projekta i finansiranju projekta.
Iz svake partnerske škole, radnom sastanku prisustvovalo je dvoje mentora, a iz svake osnovne škole u posetu nam je došlo i po troje učenika, kojima su domaćini bili učenici osmih razreda.
Osim radnog sastanka, organizovane su i različite radionice: Prikaz rada nastave predmeta tehnike i tehnologije, radionica Roljanja, radionica izrade upotrebnih predmeta od slame, a posetili smo i Galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame, župu i župnu crkvu Srce Isusovo i Etno salaš Balažević u Tavankutu. U obilasku Subotice, uz pratnju stručnog vodiča, posetili smo Sinagogu, Gradsku kuću te srednju tehničku školu „Ivan Sarić“. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branko Stantić


Radni sastanak u našoj školi

Pozivnica i program radnog sastanka Erasmus+ KA2 projekta pod nazivom Go-Car-Go PLUS na kome će učestvovati, pored domaćina - naše škole, i gosti iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Pogledajte program radnog sastanka.

Tekst: Branko Stantić


Likovni radovi učenika škole u „Galeriji“

U prostoru Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, u Tavankutu, postavljena je izložba najboljih učeničkih radova sa realizovanog internog likovnog konkursa „Dizajniraj Go-Car-Go PLUS vozilo“, a u okviru projekta „Pedeset dvi nedilje tradicijske kulture u Tavankutu“. Likovni konkurs je organizovan povodom učešća naše škole na Erasmus+ KA2 projektu pod nazivom Go-Car-Go PLUS, čiji je cilj bio osmisliti novi izgled vozila, koga će učenici, kasnije, i izraditi.
Go-Car-Go PLUS je jednogodišnji projekat čiji je nosilac Školski centar iz Ptuja, a partneri su, osim naše škole, i osnovne škole iz Slovenije i Hrvatske, kao i škola za obrazovanje mladih iz Austrije.
Zatvaranje izložbe je u četvrtak, 27. januara, kada je predviđena i podela zahvalnica i nagrada učenicima. Pogledajte izložene radove učenika.

Tekst: Branko Stantić


Izveštaj sa prvog radnog sastanka Erasmus+ KA2 projekta Go-Car-Go PLUS

Od ove godine, naša škola po prvi put učestvuje u Erasmus+ KA2 projektu pod nazivom Go-Car-Go PLUS. Reč je o jednogodišnjem projektu u okviru koga će učenici izrađivati ekstramobil (karting) na zadatu šasiju (podvozje). Ovaj projekat je nastavak projekta Go-Car-Go autora Stanka Kostanjevca iz Školskog centra Ptuj. Nosilac projekta i ove godine je Šolski center Ptuj na čelu sa direktoricom Anjom Jesenek Grašič. Oni će izraditi šasiju ekstramobila, BFI Burgenland, iz Austrije, će izraditi električni pogon, a učenici partnerskih osnovnih škola će - na te već izrađene delove, izraditi nadogradnju. Na kraju projekta održaće se takmičenje i smotra u kojem će se učenici svojim vozilima takmičiti u različitim kategorijama i disciplinama.
U Donjem Kraljevcu (Republika Hrvatska) je 10. novembra, u prostorijama preduzeća Tehnix d.o.o., održan prvi radni sastanak svih partnera u projektu. Učestvovao je nosioc projekta - Šolski center Ptuj (Republika Slovenija) te ostali partneri iz Republike Slovenije: OŠ Sveti Tomaž, OŠ dr. Ljudevit Pivka, OŠ Hajdina, OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik - Trnovska Vas, Republike Hrvatske - OŠ Hodošan, Republike Austrije - BFI Burgenland, i iz Republike Srbije - OŠ Matija Gubec iz Donjeg Tavankuta.
Našu školu su, na sastanku, predstavljali: nastavnica hrvatskog jezika i književnosti - Josipa Kojić, nastavnik hemije - Slavko Benčik i nastavnik tehnike i tehnologije - Branko Stantić. Na sastanku su se kratko predstavili partneri u projektu, predstavljen je sam projekat, redosled održavanja pojedinih aktivnosti tokom godine i finansiranje projekta.
Nakon sastanka svi prisutni posetili su OŠ Hodošan te Riznicu Međimurja i Razvojno - edukativni centar za metalsku industriju Metalsku jezgru u Čakovcu.
Naredni radni sastanak održaće se u Austriji 12. januara 2022. godine, na kome bi trebali prisustvovati po dvoje mentora i troje učenika iz svake škole, koja učestvuju u projektu. Radni sastanak u našoj školi bi se trebao održati 24. marta (naredne godine), dok će se smotra i takmičenje održati 18. maja, naredne godine, u Ptuju. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branko Stantić