Дан кравате

Дан кравате

Пригодним програмом обележен је Дан кравате - 18. октобар, који се у свету обележава се од 2003. године. Тим поводом, ученици и наставници су тога дана носили кравате.
У част кравати ученици су имали прилику да се подсете најважнијих симбола кравате, али и легенде о њеном настанку.
Кравата је одевни предмет који носе мушкарци (а и све више жена) око врата. Име, према неким изворима, потиче од речи „Кроате“ (Хрват), јер су је први носили хрватски војници у 17. веку (око 1635. године) током тридесетогодишњег рата.
Након овог кратког предавња, сви заједно смо се упутили у шклоско двориште где је биста Матије Гупца улепшана посебном краватом коју смо, баш у ту сврху, добили од Academie Cravatice. Захваљујемо им се.
Након заједничког фотографисања, отишли смо у фискултурну салу у којој је била постављена изложба ученичких радова поводом Дана кравате. Наиме, ове године су ученици били врло креативни осликавајући на часу Ликовне културе, Хрватског језика и Хрватског језика с елементима националне културе кравате украшене детаљима које би волели видети на својим будућим краватама. Било је ту, заиста, различитих мотива и симбола и одлука о најбоља три рада није била нимало лака. Од велике је помоћи био наш жири који су чинили: конзул Републике Хрватске у Србији, Михаел Томишић, директорица школе Станислава Стантић Прћић и наставница Ликовне културе Лариса Ђурић. За то време су ученици с наставницом Соњом Звекић још једном поновили на који се начин веже кравата.
Након радионице везања кравате и бројања гласова, уследио је онај најузбудљивији део; проглашење победника и уручивање награда и захвалница свим ученицима за учествовање и њихов допринос овом важном дану.
Види галерију слика

Оставите одговор