Zasavica – 5. und 6. Klasse

Ambijentalna nastava za učenike petih i šestih razreda naše škole realizovana je 28. maja 2018. godine.
Prva destinacija bila je Muzej hleba u Pećincima gde su se učenici upoznali sa narodnom tradicijom ovog kraja u pravljenju hleba, kao i sa likovnim radom poznatog umetnika Slobodana Jeremića-Jeremije. Nakon nesvakidašnjeg prostora i veoma zanimljive priče o hlebu i običajima vezanim za njega, put smo nastavili ka Sremskoj Mitrovici.
Đaci su posetili Muzej Srema i obišli Stalnu postavku iz perioda postojanja Sirmiuma, a potom i arheološku postavku fosilnih životinja, ostataka ljudske civilizacije iz neolita, kao i materijal vezan za kulturu Kelta koji su ovaj prostor naseljavali u IV veku.
Prešavši jedan od najdužih pešačkih mostova u Evropi koji spaja Srem i Mačvu, put smo nastavili ka Prirodnom rezervatu Zasavica.
Tokom kratke, ali očaravajuće vožnje brodom kroz jedan deo ovog rezervata, imali smo priliku da se upoznamo sa prirodnim bogatstvima Zasavice, njenim biljnim i životinjskim svetom i da uživamo u prizorima koji se ne zaboravljaju.
Zvanični deo puta završen je obilaskom manastira Hopovo koji je smešten u mirisnim šumama Fruške gore. Jedan od najpoznatijih detalja prebogate istorije ovog manastira je činjenica da se upravo u njemu zamonašio naš poznati prosvetitelj, Dositej Obradović.
Obilazak Fruške gore završen je njenim panoramskim razgledanjem.
U večernjim časovima, sa zalaskom sunca, učenici su se vratili u Tavankut umornih, ali nasmejanih lica.

Manifestation „Die Wege von Ante Sekulić“

U svibnju smo se prisjetili života i djela Ante Sekulića, zasigurno najznačjanijeg tavankutskog književnika, filologa i jeziko­slovca. Sekulić je rođen u Tavankutu, no živio je i u brojnim gradovima diljem Hrvatske, a radio je i kao gimnazijski i kao sveučilišni profesor. Njegove su pjesme danas neizostavni dio hrvatske književnosti u Vojvodini, a postale su i dio nastavnoga gradiva.
Tijekom trodnevne manifestacije (siehe Bildergalerie), našu su školu posjetili učenici, nastavnici i ravnateljica II. osnovne škole Vrbovec iz Hrvatske. Sudjelujući u prigodno osmišljenim radionicama učenici su se mogli upoznati s nekima od najznačajnijih Sekulićevih pjesama, ali i naučiti o njegovu životu, upoznati se s rječničkim blagom popisanim u njegovu „Rječniku govora bačkih Hrvata“. Učili su i izrađivati ukrase od slame, tehniku karakterističnu upravo za kulturnu tradiciju Tavankuta, a u turističkom razgledavanju obišli su Suboticu, posjetili katedralu i sinagogu te prošetali Palićem. U psihološkim radionicama najprije su se na jedan zabavniji način upoznali, a zatim se i učili važnosti uvažavanja drugoga u radionici „Mostovi tolerancije“.
Središnji dio ove manifestacije bio je svečani program u kojem su sudjelovali učenici obje škole. Gosti iz Vrbovca za ovu su priliku pripremili recital Sekulićevih pjesama, a naši su učenici u kratkom igrokazu predstavili Sekulićeva prisjećanja na život u Tavankutu i rano djetinjstvo, protkano recitacijom njegovih pjesama.
Program je završen dodjelom Sekulićevih knjiga svim sudionicima programa i svim gostima kao uspomenu na sudjelovanje u prvoj manifestaciji ovakve vrste u našoj školi.
Manifestaciju je financijski podržao i omogućio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a knjige koje su poklonjene svim sudionicima svečanoga programa i svim gostima donirao je Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović.

9. Treffen “GO-CAR-GO”

Der Autor des Projekts Stanko Kostanjevec mit einem Team von unserer Schule

Učenici osmih razreda Martina Balažević, Dunja Mačković, Miomir Skenderović i Vanja Tintor i dvoje mentora Predrag Bedeković i Branko Stantić sudjelovali, 14. i 15. svibnja 2018. godine, na 9. susretu GO-CAR-GO u Školskom centru u Ptuj u Sloveniji.
Ovomu možemo zahvaliti gospodinu Stanka Kostanjeveca, autoru i vođi projekta i profesoru pri Strojnoj školi u Ptuju, koji nam je obezbedio podvozje ekstramobila.
Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je 25 osnovnih škola (18 iz Republike Slovenije, 6 iz Republike Hrvatske i naša škola iz Republike Srbije) koje su se natjecale u slalomu i veleslalomu. Izgled, funkcionalnost i druge karakteristike ekstramobila je ocjenjivala posebna komisija sastavljena od profesora Školskog centra iz Ptuja a također su i ekipe učenika ocjenjivale tri najbolja ekstramobila.

Schulteam "GO-CAR-GO" mit Regisseur Stanislav Stantic Priic

Nakon natjecateljskog dijela svi prisutni su dobili ručak posle čega je održano svečano zatvaranje i podjela potvrda i priznanja. Svi učenici dobili su potvrdu za sudjelovanje i nagrade. Ekstramobil naše škole - FLAMENKO, dobio je priznanje za originalno rešenje, kao i za osvojeno treće mesto u kategoriji slalom i kategoriji veleslalom.
Učenici su bili oduševljeni događajem i nadamo se nastavku započete međunarodne suradnje u oblasti tehnike.

“Was weißt du über Verkehr” in Stara Moravica

Naši učenici u školi Stara Moravica

Okružno natjecanje iz prometa pod nazivom "Što znaš o prometu" održano je u Osnovnoj školi "Stari Đula Kovač" u Staroj Moravici 13. svibnja 2018. godine. Na natjecanju jsu iz naše škole sudjelovali učenici 8.c odjela: Martina Balažević i Miomir Skenderović, koji su se plasirali s Općinskog natjecanja unutar "C" grupe (učenici koji su tijekom kalendarske godine u kojoj se održava natjecanje navršili više od 12 godina) .
Natjecanje je obuhvatilo tri discipline:

  • Poznavanje propisa o sigurnosti prometa na cestama (testovi rješavanja);
  • Vožnja biciklom na praktičnom području vožnje i
  • vožnja biciklom na terenu vještine.

Martina je sa 254 bodova zauzela četvrto mjesto među djevojčicama u kategoriji "C", dok je Miomir s osvojenih 267 bodova bio drugi među dječacima u kategoriji "C", ali ipak - nedovoljno za plasman na Republičko natjecanje.

Republikwettbewerb in Vrsac

Vršački breg također je osvojen

U Vršcu je 11. i 12. svibnja 2018. godine održano natjecanje iz tehničkog i informatičkog obrazovanja u osnovnoj školi "Jovan Sterija Popović". Iz naše škole su sudjelovala dva učenika: Nikola Moravčić, učenik 8.a odjela i Nebojša Prčić, učenik 8.c odjela. Nikola Moravčić sudjelovao je na natječaju iz oblasti auto modeliranja prema IOP2, dok je Nebojša Prčić sudjelovao na natjecanju osmih razreda u izradi praktičnoga rada.
Sudjelovanje na natječaju relizirano je ocjenom tri elementa:
Test (teorijski test znanja),
izrada rada i
obrana rada.
Prema broju bodova na iz svojih oblasti, učenici su osvojili sljedeće pozicije:
Nikola Moravčić - 1. mjesto (74 bodova) i
Nebojša Prćić - 7. mjesto (86 bodova).

„Die Wege von Ante Sekulić“

Program za za skup povodom obilježavanja dana „Putovima Ante Sekulića“, od 17. do 19 svibnja 2018. godine

17.05.2018. godine (četvrtak)

  • 14,00 - Dolazak gostiju u Sombor, gdje goste dočekuje župnik Franjo Ivanković (broj mobitela: +381(0)694767408);
  • Obilazak Sombora;
  • 15,00 - Polazak za Tavankut;
  • 16,00 - Dolazak u Tavankut - osvježenje u glazbenom kabinetu (Pribičević, Skenderović, Stantić, Francišković, Marjanušić);
  • Razmješataj djece i odraslih po objektima: škola - svi dječaci i učitelj Vedran Iskra, samostan - sve djevojčice i dvije učiteljice (po dogovoru), salaš - ravnateljica (jednokrevetna soba), vozač (jednokrevetna soba) i ostali učitelji u dvokrevetnim sobama;
  • 17,00 - Radionica upoznavanja (Larisa Gvozdenović);
  • 17,30 - Proba priredbe - gosti i domaćini (Sonja, Sandra, Sanjin);
  • 18,30 do 19,00 - Radionica “Roljanje” (Danijela R. i Miroslav R.);
  • 19,00 - Večera za učenike - glazbeni kabinet;
  • 19,30 “Karaoke” (Strahinja, Stevan);
  • 20,00 - Večera za odrasle u “Galeriji” u Tavankutu (Sandra, Mirjana C., Sanjin, Danijela, Slavko B.);

18.05.2018. godine (petak)

  • 08,00 - Doručak;
  • Nakon doručka do 10,00 - Radionica “Slama” (Zora Sloboda);
  • 10,00 do 11,00 - Radionica“ Putovima Ante Sekulića” (Sanjin I Mirjana C.);
  • 11,15 - Polazak za Suboticu (Mirjana i Zoran Đ.);
  • Obilazak grada do 13,30;
  • Odlazak na Palić;
  • 14,30 - Polazak za Suboticu;
  • 15,00 - Obilazak Katedrale u Subotici;
  • Povratak u Tavankut;
  • Po dolasku u Tavankut ručak u glazbenom kabinetu;
  • 17,00 - Priprema za program;
  • 18,00 - Svečani program “Putovima Ante Sekulića” u holu škole;
  • 19,00 - Večera za djecu u glazbenom kabinetu;
  • 19,30 - “Disco” veče (Strahinja);
  • 20,00 - Večera za odrasle u “Galeriji” u Tavankutu (Zora, Ivana, Stanislava i Miroslav R.);

19.05.2018. godine (subota)

  • 8,00 - Doručak;
  • 9,00 do 10,00 - Radionica “Čula” (Kristijan);
  • 10,00 do 11,00 - Radionica “Putevima glagoljice” (Kristijan);
  • 11,00 do 12,00 - Radionica “Mostovi tolerancije” (Larisa Gvozdenović);
  • 12,30 - Ručak u glazbenom kabinetu - za sve sudionike;
  • Nakon ručka - ispraćaj gostiju.

Svi uposlenici naše škole su pozvani na suradnju, a u zagradama su navedeni direktni sudionici određenog dijela programa, također - iz naše škole Hvala!

Wettbewerb aus Verkehr und Technik

Stadtswettbewerb „Was weißt du über Verkehr“

Am Samstag, den 21. April 2018, von 8 bis 14 Uhr hat der Stadtswettbewerb aus Verkeht unter dem Namen „Was weißt du über Verkehr“ in der Grundschule „Miroslav Antić“ in Palić stattgefunden. Aus unserer Schule haben auf dem Wettbewerb vier SchülerInnen aus achter Klasse in der Wettbewerbskategorie „C“ teilgenommen. Die Schule wurde von SchülerInnen vertreten: Dunja Mačković, Martina Balažević, Vanja Tintor i Miomir Skenderović – die SchülerInnen der 8.c Klasse.
Die SchülerInnen haben eine bemerkenswerte Leistung gezeigt, da sie in ihrer Kategorie zwei zweite, vierten und sechsten Preis bekommen haben. Martina Balažević und Miomir Skenderović haben den zweiten Preis gewonnen, Vanja Tintor den vierten und Dunja Mačković den sechsten Preis. Für den erlangten Erfolg haben die SchülerInnen Diplome und Medaillen bekommen.
Auf dem Bezierkswettbewerb haben sich Martina Balažević und Miomir Skenderović platziert. Der Bezierkswettbewerb wird am Sonntag, den 13. Mai 2018 in der Grundschule „Stari Kovač Đula“ in Stara Moravica stattfinden.


Bezierkswettbewerb aus Technik und Informatik

Am Sonntag, den 22. April 2018, hat ab 8 Uhr der Bezierkswettbewerb aus Technik und Informatik in der Grundschule „Bosa Milićević“ in Novi Žednik stattgeunden.
Unsere Schule haben die Schülern, die sich aus Stadtswettbewerb platziert haben, vertreten:
Nebojša Prćić 8.c – im Wettbewerb der SchülerInnen der achten Klasse, und
Nikola Moravčić 8.a – aus dem Bereich der Automodellierung.
Die Schülern haben ein gutes Kenntnis und Geschick gezeigt, und beide Schülern haben sich auf Republikwettbewerb im Rahmen ihrer Disziplin platziert. Aus maximalen 100 Punkte haben die Schülern gewonnen:
Nebojša Prćić 7.c - 92 Punkte (1. Preis) und
Nikola Moravčić 8.a - 99 Punkte (1. Preis).
Der Wettbewerb wurde um 13.30 mit Verteilung von Doplomen geendet. Der Republikwettbewerb wird am Freitag und Samstag den 11. und 12. Mai in Vršac stattfinden.

Welttheatertag abgehalten

Prost des Theaters

Der Welttheatertag wurde am 27.3.2018. in Tavankut abgehalten. Die LehrerInnen der Muttersprache haben Drama als ein literarisches Genre in der Korrelation mit der Theaterkunst eine Stunde gewidmet.
Die SchülerInnen haben mit ihren LehrerInnen ein Schulplakat auf das Thema des Welttheatertages ausgearbeitet.
Wir freuen uns auf den vereinbarten Besuch zum Theater in Subotica, wo wir die Geschichte über den Welttheatertag auf diese Weise auch einkreisen werden.

Despotovac – ein Blick auf die Reise

Besuch "Unbekannter Held"

Während der zweitägigen Umgebungs Klassen, die Schüler der siebten und achten Klassen sind 09 und 10. April 2018 mehrere wichtige Touristenziele besucht, begleitet von ihren Lehrern: Christian Milankovica, Emine Tikvicki, Dani Arbeiter und Sladjana Knezevic.
Am ersten Tag besuchten wir den Avala Mountain und den Avala TV Tower. Die Fortsetzung der Reise ging nach Smederevo, wo wir die Festung Smederevo besuchten, die vom Despoten Đurađ Branković aus dem 15. Jahrhundert erbaut wurde.
Dann gab es einen Besuch der archäologischen Stätte "Viminacium" in der Nähe von Kostolac, dem römischen Militärhauptquartier und der Hauptstadt der römischen Provinz. Wir besuchten Upper Mesia - eine der zwei größten Befestigungen in der Provinz und der zentrale Punkt in der Verteidigung der Mezzanine Dunia. Nach der Ankunft in Despotovac befinden wir uns im letzten "Resava". Nach dem Abendessen gab es eine Disco-Nacht.

Serbien hat es eilig

Am zweiten Tag besuchen wir das Kloster Manasija, das zu Beginn des 15. Jahrhunderts vom serbischen Despoten Stefan Lazarević errichtet wurde. Das Kloster ist berühmt für die Resava-Schule. Es wurde von Mönchen gesammelt, die Literatur und Texte pflegten.
Ein Besuch in der Resavska Höhle, unserer größten und schönsten Höhle begleitet von einem Höhlenforscher, folgte.
Danach fahren wir zum größten Wasserfall Serbiens, "Big Buka", der zum Wassersystem des Flusses Lisine gehört und über 20 Meter hoch ist.
Es folgt die Abfahrt von Svilajnac, wo wir das Naturwissenschaftliche Zentrum der Stadt besuchten, und die Studenten präsentierten eine Mischung aus Wissenschaft, Bildung, Geschichte und Tourismus in einer sehr spezifischen Weise.
Zu Hause nahmen die Schüler an dem Quiz teil, das unseren Guide organisierte, und auf diese interessante und humorvolle Art haben wir wichtige Informationen wiederhergestellt, die wir während dieser schönen Reise gelernt haben.
Wir haben viele positive Eindrücke bei Tavankut hinterlassen.

Welttheatertag

Besuch des Theaters in Subotica

Am Samstag, den 21. April 2018, besuchten Schüler der Oberstufe unserer Schule das Nationaltheater in Subotica und sahen dabei das Glasina-Spiel Nile Seymon.
Dies ist eine Vorstellung vom urbanen Leben der Menschen in Position. Das Geschäft befindet sich in der Innenstadt von New York.
Nach der Aufführung teilten die Schüler ihre positiven Eindrücke sowie ihre Kritik mit ihren Lehrern Jelena Rakić und Sladjana Knežević. Auf diese Weise haben wir den Welttheatertag markiert.