Natjecanje „Čitanjem do zvijezda“

I ove smo godine u našoj školi proveli natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Riječ je o natjecanju koje je pokrenula Hrvatska mreža školskih knjižničara u sklopu projekta „Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja“, a čiji je cilj okupiti učenike i razvijati njihove čitateljske navike.
U našoj je školi snage odmjerilo šest učenika, a najbolje tri učenice predstavljat će našu školu u sljedećem krugu natjecanja (međuškolska razina) koje očekujemo za mjesec dana. Njihove rezultate i poredak donosimo u nastavku:
1. mjesto: Martina Vuković: 22/45;
2. mjesto: Melisa Gadžur: 20/45;
3. mjesto: Rahela Šteković: 14/45;
4. mjesto: Ivan Vuković: 13/45;
5. mjesto: Dario Vojnić Hajduk; 12/45.
Čestitamo našim učenicima na ostvarenim rezultatima, a najboljim učenicima želimo uspjeh u daljnjem natjecanju.

Školska slava

U subotu, 26. januara 2019. godine, našoj školi obeležena je školska slava Sveti Sava. Svi zasposleni, učenici i roditelji uživali su u prigodnom programu koji su priredili učenici viših i nižih razrereda, zajedno svojim nastavnicima i učiteljima.
Prva proslava Svetog Save, školske slave, bila je u Sremskim Karlovcim 1735. godine, kada je i prvi put pevana himna „Uskliknimo s ljubavlju“. Knez Miloš Obrenović je 13. januara 1823. godine doneo zakon po kojem se Sveti Sava mora proslavljati u svim školama, a tako je i danas.
(Siehe die Bildergalerie)

Sveti Sava

Škole u Srbiji obeležavaju danas školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.
Savindan je ujedno i slava mnogih porodica i institucija.
Praznik Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine, na predlog rektora Liceja iz Kragujevca Atanasija Nikolića i proslavljao se kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.
Posle skoro poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

Međunarodni dan zagrljaja

U ponedeljak, 21.1.2019. godine, obeležen je Međunarodni dan zagrljaja. Tim povodom su članovi Učeničkog parlamenta naše škole organizovali akciju deljenja besplatnih zagrljaja u centru Subotice. Građani su bili vidno iznenađeni i uglavnom su sa zadovoljstvom prihvatali i uzvraćali zagrljaj. Učenici su delili i flajere i srca prijateljstva koje su pripremili u školi zajedno sa svojim nastavnicima.
Nadamo se da će sledeće godine biti još više zagrljaja, ne samo ovog dana, već i svakog dana u godini.
Zagrljaj ne košta ništa, a znači mnogo. (Siehe die Bildergalerie)