Balint Vujkov Tage und Besuche im Stadtmuseum

Učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskome nastavnom jeziku i učenici koji pohađaju nastavu hrvatskoga jezika sa elementima nacionalne kulture su, u četvrtak 24. listopada, prisustvovali programu XVIII. Dana hrvatske knjige i riječi povodom obilježavanja Dana Balinta Vujkova.
Program se održavao u HKC „Bunjevačko kolo“, a nastupili su, pored tamburaškog orkestra koga predvodi Mira Temunović, učenici Osnovne škole „Matko Vuković“ i mališani vrtića „Petar Pan“ iz Tavankuta.
Naša je škola preuzela obvezu da za iduću godinu pripremi program - najavljeno je ovom prigodom.
Također smo posjetili i subotički Gradski muzej. Pogledali smo postavku „Priroda i čovjek“ Prirodnjačkog odjela muzeja i imali priliku vidjeti bogatstvo živoga svijeta severne Bačke.
Divan jesenji dan će nam ostati u lijepom sjećanju.

Siehe die Bildergalerie

Markierter „Krawattentag”

Naši su učenici u pratnji svojih nastavnika, u petak 18. listopada, na subotičkom Korzu, obilježili Dan kravate. Za tu su prigodu prirpemili i praktične suvenire, graničnike za knjige na kojima su, u tehnici slame, izrađene kravate. Uz graničnike Subotičanima je dijeljen i prigodni letak s kratkom informacijom i zanimljivošću o povijesti kravate, a zainteresirani su mogli sudjelovati i u kvizu. Za sudjelovanje u kvizu potreban je bio pametni telefon kojim se skenirao QR kod, povezenica za kviz na školskoj mrežnoj stranici. Sudionici su svi bili vrlo uspješni, a kao nagradu mogli su osvojiti šarene košuljice s kravatom od papira izrađene tehnikom origamija. Na samom početku učenicima se u obilježavanju Dana kravate pridružio i Hrvoj Vuković, konzul prvoga razreda Generalnoga konzulata Republike Hrvatske u Republici Srbiji u Subotici.
Kravata je izvorni hrvatski proizvod koji su svijetom proširili hrvatski vojnici u službi francuskoga kralja Luja XIV. Od 2003. godine 18. listopada obilježava se Dan kravate, a naša škola u ovoj manifestaciji sudjeluje sedmu godinu zaredom.

Tekst: Sanjin Ivašić

Schulleiter der Schulen des Kantons Mittelbosnien

Od 15. do 16. listopada u posjetu našoj školi boravio je Aktiv ravnatelja osnovnih škola Kantona Središnje Bosne. Tijekom svoga boravka ravnatelji su razgledali školu i u pripremljenoj prezentaciji saznali o našim brojnim izvannastavnim aktivnostima. Budući da je osnovna nakana posjete razvoj suradnje i povezivanje škola iz Vojvodine sa školama Kantona Središnje Bosne u kojima se nastava održava na hrvatskome jeziku, ravnatelji su nam kao zalog uspostavljene suradnje donirali novčana sredstva za kupnju školskoga kombija. Boravak i druženje s dragim gostima završeno je potpisivanjem Povelje o prijateljstvu i suradnji što je potvrda i jamstvo nastavka uspostavljene suradnje.

Quiz binden


Koji je narod kravatu raširio po Europi?

Correct!
Wrong!

U kojem se stoljeću kravata, kao modni dodatak, proširila po Europi?

Correct!
Wrong!

Koji je francuski kralj proslavio kravatu?

Correct!
Wrong!

Koliko teorijskih mogućnosti vezivanja čvora kravate postoji?

Correct!
Wrong!

Kako se zove najpoznatiji čvor koji se danas, najčešće, veže na kravati?

Correct!
Wrong!

Koji se dan u svijetu obilježava kao Dan kravate?

Correct!
Wrong!

Gdje je izložena najduža kravata na svijetu?

Correct!
Wrong!

Tko je imenovan prvim Veleposlanikom kravate?

Correct!
Wrong!

Od koje se godine obilježava Dan kravate?

Correct!
Wrong!

Tko je autor slikovnice Priča o kravati?

Correct!
Wrong!

Kravata

Čestitamo! Osvojili ste savjet o optimalnoj duljini Vaše kravate.

Share your Results:

Genossenschaften in Vinkovci

Po pozivu predsjednice Hrvatske udruge Učeničkih zadruga, Dragice Benčik, naše su učenice: Milica Tikvicki i Marija Saulić, skupa sa Stanislavom Stantić Prćić, ravnateljicom škole i Zorom Sloboda, voditeljicom Učeničke zadruge, od 8. do 11. listopada, bili gosti na 31. Smotri Učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Smotra je upriličena u dvorani Barun Trenk Vinkovcima.
Na smotri smo se predstavili izložbom i prezentirali rad Učeničke zadruge kroz kreativne radionice izrade čestitki od slame za sudionike.

Siehe die Bildergalerie

Ein süßes Lächeln für 2019


Učenički je parlament i ove godine organizirao humanitarnu akciju Slatkiš za osmijeh, uz podršku nastavnica Danijele Radnić i Ivane Vuković.
Tijekom Dječjega tjedna, sakupljeni su slatkiši za mališane iz vrtića Petar Pan u Donjem Tavankutu - čokolade, bomboni, bananice i drugi slatkiši. Podjela ovih skromnih, ali od srca pripremljenih poklončića, bila je danas, 11. listopada, u prostorijama vrtića. Mališani i njihovi odgojitelji nisu štedjeli osmijehe i zadovoljstvo, a prije svega - iznenađenje ovom lijepom gestom starijih prijatelja.
Cilj akcije bio je razveseliti malene prijatelje i pokazati im da njihovi veliki prijatelji misle na njih.

Süß für ein Lachen 2019


Učenički parlament je i ove godine organizovao humanitarnu akciju Slatkiš za osmeh, uz podršku nastavnica: Danijele Radnić i Ivane Vuković.
Tokom Dečije nedelje sakupljani su slatkiši za mališane iz vrtića Petar Pan u Donjem Tavankutu - čokolade, bombone, bananice i drugi slatkiši. Podela ovih skromnih, ali od srca pripremljenih poklončića, bila je danas, 11. oktobra, u prostorijama vrtića. Mališani i njihovi vaspitači nisu štedeli osmehe i zadovoljstvo, a pre svega - iznenađenje, ovim lepim gestom starijih drugara.
Cilj akcije bio je da obradujemo male drugare i da im pokažemo da njihovi veliki drugari misle na njih.

Gäste aus Zagreb an unserer Schule

U ponedjeljak 7. listopada našu posjetila je delegacija iz Zagreba predvođena predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Dragom Prgometom.
Bila je to prilika za razgovor o perspektivama i mogućnostima budućih suradnja o kojima se razgovaralo, na za tu prigodu organiziranome okruglom stolu, a kojemu su sudjelovali: Stanislava Stantić Prćić, ravnateljica škole - kao domaćin susreta, Drago Prgomet, Tivadar Bunford, predsjednik Skupštine Grada Subotice, Gyula Ladóczki, sekretar Skupštine Grada Subotice, Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Lazar Cvijin, predsjednik Izvršnoga odbora HNV-a, Jasmina Stevanović, voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Grada Subotice, Ljiljana Dulić ravnateljica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Đurđina, Mirjana Stevanović, ravnateljica Osnovne škole „Matko Vuković“ iz Subotice i Ivan Stipić, ravnatelj Osnovne škole „Ivan Milutinović“ iz Subotice. Prve mogućnosti suradnje s tavankutskom i subotičkim školama u projektu „Međunarodna škola tehničkih vještina“ predstavili su Josip Troha, kao glavni koordinator projekta, Ivan Jurić, dopredsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i Tomislav Stipanović, predsjednik International Plastic Modelers' Asocciation Croatia.
U nastavku protokola sudionicu su razgledali školu, a s posebnim zanimanjem obišli su i kabinet Tehničke kulture koji je zahvaljujući donacijama Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske opremljen suvremenim strojevima i alatima kao što su Unimat basic, višenamjenski stroj za obradu drva, mBot roboti, micro:bitovi i 3D printer Creality Ender 3 pro. Upravo zahvaljujući ovakvoj opremi tavankutski učenici u nastavi upoznaju najsuvremeniju tehnologiju te ostvaruju zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima iz tehničke kulture.
Dogovorena suradnja ovakvu će nastave još unaprijediti, a učenicima i nastavnicima pružiti priliku za upoznavanje i razmjenu iskustava s učenicima i kolegama iz Hrvatske i drugih zemalja uključenih u predstavljeni projekt.

Siehe die Bildergalerie
Sehen Sie das Video
Sehen Sie das Video 2

Klassenfahrt – 7. und 8. Klasse

Tijekom dvodnevne ambijentalne nastave učenici sedmih i osmih razreda posjetili su 3. i 4. listopada 2019. nekoliko značajnih turističkih odredišta u pratnji svojih učitelja: Sonje Zvekić, Milene Predojević, Anite Kopilović, Miroslava Rauša i Slavka Benčika.
Prvog dana razgledali smo planinu Avalu i TV toranj Avala. Nakon toga uslijedio je posjet arheološkom nalazištu Viminacijum kod Kostolca, rimskom vojnom sjedištu i glavnom gradu rimske provincije Gornje Mezije. U Viminacijumu smo, između ostalog, posjetili izložbu koja se sastojala od 18 brončanih glava careva rođenih u Srbiji i makete rimskog grada Viminacijuma. Posebna atrakcija u arheološkom parku Viminacijum je paleontološki park u kojem su predstavljeni mamuti otkriveni u površinskom rudniku Drmno i na periferiji rimskog nalazišta. Najznačajniji nalaz je mamut, sačuvan u cijelosti, poznat kao Vika.
Po dolasku u Despotovac smješteni smo u „TLS Company#. Nakon večere, uslijedila je disko večer.

» Mehr...

Drugi dan ujutro obilazimo manastir Manasija, koji je srpski despot Stefan Lazarević podigao početkom 15. stoljeća. Samostan je poznat po resavskoj školi. Okupljao je redovnike koji su njegovali književnost i prepisivanje. Tijekom posjeta održan je sat srpskog jezika i obrađena je pjesma „Manasija“ Vaska Pope.
Uslijedio je obilazak špilje Resava, naše najveće i najljepše špilje u pratnji speleologa.
Potom smo stigli u Svilajnac, gdje smo posjetili Prirodnjački centar Srbije, a učenicima je predstavljen spoj znanosti, obrazovanja, povijesti i turizma kroz izložbe Svijet dinosaura, Životinje Afrike, Svijet minerala i stijena, Geološki vremeplov, Biološka raznolikost Srbije, Mamut „Kika“, Geodiverzitet Srbije , Nebesko kamenje i Vulkan.
Puni pozitivnih dojmova, vratili smo se za Tavankut.

» ...Weniger


Siehe die Bildergalerie