Деспотовац – поглед на путовање

У посети „Незнаном јунаку“

Током дводневне амбијенталне наставе, ученици седмог и осмог разреда су 09. и 10. априла 2018. године, посетили неколико значајних туристичких дестинација, у пратњи својих наставника: Кристијана Миланковића, Емине Тиквицки, Данијле Раднић и Слађане Кнежевић.
Првог дана обишли смо планину Авалу и Авалски ТВ торањ. Наставак пута био је ка Смедереву, где смо посетили Смедеревску тврђаву - коју је саградио у 15. веку деспот Ђурађ Бранковић.
Затим је уследила посета археолошком налазишту „Виминациум“ код Костолца, римског војног седишта и главног града римске провинције. Обишли смо Горњу мезију - једну од две највеће фортификације у провинцији и централну тачку у одбрани мезијског Подунавља. По доласку у Деспотовац смештени смо у коначиште „Ресава“. Након вечере уследило је диско вече.

Србији у походе

Другог дана у јутарњим часовима обилазимо манастир Манасију којег је подигао српски деспот Стефан Лазаревић почетком 15. века. Манастир је познат по ресавској школи. У њему су се скупљали монаси који су неговали књижевност и преписивачку делатност.
Уследио је обилазак Ресавске пећине, наше највеће и најлепше пећине у пратњи спелеолога.
Након тога одлазимо до највећег водопада у Србији, „Великог Бука“ који припада хидро систему реке Лисине, а висок је преко 20 метара.
Следи одлазак Свилајнца, где смо посетили Природњачки центар града, а ученицима је представљен спој науке, образовања, историје и туризма на врло специфичан начин.
Враћајући се кући ученици су учествовали у квизу који је организовао наш водич и на тај занимљив и шаљив начин обновили смо значајне податке које смо научили током овог прелепог путовања.
Препуни позитивиних утисака вратили смо за Таванкут.

Оставите одговор