Sajam knjiga

Učenici viših razreda naše škole zajedno s nastavnicama: Danijelom Radnić i Sandrom Ilić Кostić posjetili su, u ponedjeljak 22. listopada 2018. godine, Sajam knjiga u Beogradu.
Učenici su mogli kupiti željene knjige po promotivnim cijenama i uživati u šarolikosti izdavačkih štandova.
Nakon toga posjetili su Trgovački centar Ušće gdje su mogli ručati i razonoditi se. Prije odlaska u kazalište, prošetali smo Кnez Mihajlovom ulicom i osjetili njene večernje čari i pretpraznički duh.
Ovaj divan dan okrunjen je maestralnom komedijom Ljubavno pismo koju su izveli velikani našega glumišta: Gorica Popović, Miodrag Кrstović, Tatjana Bošković, Branislav Zeremski, Dubravka Mijatović i drugi.
Iako je put bio naporan, lijepi dojmovi i osmjesi na licima ono su što se dugo pamti.

Dan kravate

Dan kravate

Prigodnim programom je obilježen „Dan kravate“ - 18. listopada, koji se u svijetu obilježava se od 2003. godine, te su svi nastavnici i učenici, taj dan, došli s kravatama u školu.
U čast su kravati učenici imali priliku prisjetiti se najvažnijih simbola kravate, ali i legende o njezinome nastanku. Кravata je odjevni predmet koji nose muškarci (a i sve više žena) oko vrata. Ime, prema nekim izvorima, potiče od reči „Croate“ (Hrvat), jer su je prvi nosili hrvatski vojnici u 17. stoljeću (oko 1635. godine) tijekom tridesetogodišnjega rata.
Zatim smo svi zajedno uputili se u šklosko dvorište gdje je bista Matije Gubca kako bi je okrunili posebnom kravatom koju smo dobili od Academie Cravatice baš u tu svrhu na čemu im - veliko hvala.
Nakon zajedničkoga fotografiranja, otišli smo u dvoranu u kojoj je bila postavljena izložba učeničkih radova povodom Dana kravate. Naime, ove su godine učenici bili vrlo kreativni te su oslikavali na satu Likovne kulture, Hrvatskoga jezika te Hrvatskoga jezika s elementima nacionalne kulture kravate koje su ukrasili s detaljima koje bi voljeli vidjeti na svojim budućim kravatama. Bilo je tu uistinu raznolikih motiva i simbola i odluka o najbolja tri rada nije bila nimalo laka. Od velike je pomoći tu bio naš žiri koji su činili: konzul Republike Hrvatske u Srbiji Mihael Tomišić, ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić te nastavnica Likovne kulture Larisa Đurić. Za to su vrijeme učenici s nastavnicom Sonjom Zvekić još jednom ponovili na koji se način veže kravata.
Nakon radionice vezanja kravate i brojanja glasova, slijedio je onaj najuzbudljiviji dio; proglašenje pobjednika i uručivanje nagrada te zahvalnica svim učenicima za sudjelovanje i njihov doprinos ovome važnome danu.
Vidi galeriju slika

Zlatna harfa

„Zlatna harfa“ 2018.

U Čantaviru se, u subotu 13. listopada, održala tradicionalna glazbena manifestacija subotičke biskupije „Zlatna harfa“. Godišnji je to susret malih župnih zborova, koji se održava od 1987. godine.
Na putu do Čantavira obišli smo crkvu u Starom Žedniku.
Po dolasku u Čantavir, prisustvovali misnome slavlju, a nakon mise počeo je nastup učenika naše škole, koji su i članovi župnoga zbora crkve u Tavankutu.
Učenici naše škole otpjevali su pjesmu „Dođi, dođi nam Gospode”.
Učenike su spremali i vodili nastavnik glazbene kulture Luka Budinčević i župnik Franjo Ivanković.
Osim učenika iz naše škole, na „Zlatnoj harfi“ sudjelovali su i mnogobrojni učenici iz drugih škola.
Nastupe smo završili zajedničkom fotografijom.

Melisa Gadžur, 7.а

Policijsko predavanje za šeste razrede

U organizaciji Policijske uprave Subotica, u utorak 9. listopada, učenici šestih razreda prisustvovali su predavanju na temu „Policija u službi građana”. Učenici su imali prilike upoznati se s osnovama policijske profesije i na koje sve načine građani mogu pomoći u očuvanju reda i mira.
Učenici su s posebnim zanimanjem pogledali prezentaciju policijske opreme, naoružanja i voznoga parka, a potom su nizom pitanja završili ovaj iznimno koristan nastavni sat.
Nastavak predavanja planiran je i u sljedećim mjesecima.