Svjetski dan čistih ruku

Prvi je put u svijetu, ali i kod nas, Svjetski dan čistih ruku obilježen 15. listopada 2008. godine. Glavni je cilj ovoga dana razvoj kulture pravilnoga pranja ruku, kako odraslih, tako i djece.
Svake godine 3,5 milijuna djece ne doživi svoj prvi rođendan zbog proljeva i upale pluća, a sve zbog neodržavanja higijene ruku sapunom.
Pranje ruku jednostavna je, ali spasonosna, mjera i treba je pretvoriti u svakodnevno automatsko i praktično ponašanje svake osobe. Zbog toga su učenici 7. b razreda, zajedno s nastavnikom kemije Slavkom Benčikom, istražili kako se radi domaći sapun, a koji su koristili još i naše bake. Na tu su temu osmislili i uredili pano kako bi se i ostali učenici naše škole upoznali s tehnikom izrade domaćega sapuna. Ujedno su s nastavnicom biologije, Ljiljanom Jurčak, obnovili i utvrdili znanja o pravilnom i temeljnom pranju ruku sa sapunom i toplom vodom.

Уређење паноа

« od 4 »

Prijevod: Morena Rendulić

Dani kruha

Učenici naše škole obilježili su Svjetski dan kruha i tim povodom ukrasili su školski pano dječjim radovima s motivima kruha, kao i poučnim izrekama o ovomu iskonskom proizvodu.
U izradi likovnih radova posebno su se istaknuli učenici 3. a odjela učiteljice Mirjane Savanov. Učenici odjela 8. b i 8. c također su dali svoj doprinos u izradi panoa napisavši riječ kruh na nekoliko stranih jezika.
Po već ustaljenom običaju, članovi Učeničkoga parlamenta preuzeli su edukativnu stranu obilježavanja ovoga značajnog datuma, tako što su svojim vršnjacima prikazali prezentaciju o konzumiranju kruha kroz povijest, njegovom porijeklu, kao i vrstama kruha, u svijetu i kod nas.
Fotografije u prilogu govore više od samih riječi.

Prijevod: Morena Rendulić