Dan saksofona

Matična škola u Donjemu Tavankutu, kao i područne škole u Ljutovu i Gornjemu Tavankutu, obilježile su Dan saksofona, koji se obilježava 6. studenoga.
Prvoga dana svečanosti u gostima nam je bio Adam Radetić, saksofonist i nastavnik glazbene kulutre koji predaje ovaj predmet u Osnovnoj školi „Majšanski put“. Nastavnik je upoznao učenike nižih razreda s ovim puhačkim instrumentom, objasnio kako se koristi, kao i njegov nastanak i uporabu. Odsvirao je jazz i klasičnu skladbu, zatim je uslijedio mali kviz znanja koji su naši učenici uspješno riješili. Nastavnik je izveo poznate kompozicije iz „Harrya Pottera“, „Igre prijestolja“, „Pinka Panthera“, zatim Beethovenovu kompoziciju Za Elizu, Vivaldijeva Četiri godišnja doba i druge.
Drugoga dana, višim razredima predstavila su se trojica mladih saksofonista: Andrej Stanković iz OŠ Sečenji Ištvan (8. 2 razred), Jovan Krnajski Belovljev iz OŠ Jovan Jovanović Zmaj (8. c razred) i Filip Race iz OŠ Jovan Jovanović Zmaj (8. b razred) iz klase Nikole Macure.
Bela Anišić, nastavnik glazbene kulture, govorio je o povijesti saksofona i Adolpheu Saxu.
Vrijedni učenici ukrasili su i ulazni pano i posvetili ga ovomu događaju.
Tijekom ovih dvaju dana svi su se divno proveli, nešto novo čuli i saznali, uživali u glazbi koja je lijek za dušu. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Morena Rendulić