Protiv nasilja nad ženama

U srijedu 25. studenoga, učenici naše škole obilježili su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kroz različite aktivnosti. Mladi parlamentarci kreirali su prezentaciju na temu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama koju su predstavili učenicima viših razreda škole i na taj način podigli svijest i ukazali na važnost problema s kojim se neke obitelji suočavaju. Članovi Učeničkoga parlamenta s nastavnicom su Danijelom Radnić osmislili pano na temu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama preko kojega su se učenici, kroz realistične fotografije, mogli upoznati s aktualnim problemom u društvu. Psihologinja škole, Dragana Miranović, anketirala je 78 učenika viših razreda na temu nasilja u obitelji, kao i međuvršnjačkoga nasilja. U planu je i realizacija radionica na ovu temu s učenicima.
Na ovaj način dali smo mali, ali veoma važan doprinos kako bismo ohrabrili sve žene i poslali im poruku da nikada nisu same.

Prijevod: Morena Rendulić

Noć istraživača 2020.

Poštovane kolegice i kolege!
Naša škola sudjeluje u Noći istraživača 2020 sa četiri izložbena rada.
Širite ovu informaciju i budite ponosni na svoju školu i svoje učenike.

» Više...

Od organizatora smo dobili poruku (mail) sledeće sadržine:

Poštovane koleginice i kolege, poštovani istraživači!

Veoma mi je drago da smo i pored ovih velih poteškoća svi zajedno
uspeli da kreiamo edukativne sadržaje i da pre svega motivišemo naše
učenike i studente da se još više posvete nauci.
Zamolio bih vas da podelite među svojim radnim kolegama, prijateljima
i poznanicima sledeće linkove:

- nocistrazivaca.rs/sr/subotica_2020 program manifestacije za
Suboticu;
- facebook.com/nocIstrazivacaSubotica Facebook stranica
manifestacije u Subotici;
- youtube.com/channel/UCF1fNlqCOzL4gHMQHtuSFmA Zvaničan
kanal manifestacije gde će biti dostupni naši video materijali;
- play.google.com/store/apps/details?id=com.pixelraum.nocistrazivaca
link za preuzimanje mobilne aplikacije - igre;
- nocistrazivaca.rs/ zvaničan sajt manifestacije gde će biti dostupni svi materijali;
- stickers.viber.com/pages/custom-sticker-packs/11eb1b6772e028d8af29fdfe0787b9333778ad21fa608f15v1?&o=qr_code
link za preuzimanje Viber stikera za ovu manifestaciju.

Proširite ove informacije i budite ponosni na sebe i svoje
učenike-studente.
Srdačan pozdrav,
prof. dr Zlatko Čović
Pomoćnik direktora za odnose sa javnošću i studentima
Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica
Subotica Tech - College of Applied Sciences
Marka Oreškovića 16
24000 Subotica
Srbija / Serbia

» ...Manje

Advent i Božić

Čitajući priče odbrojavamo dane do Božića...

Premda je ova godina u mnogo stvari bila drugačija, da ne kažemo teža, naša se je škola trudila održati svoj kontinuitet u radu i aktivnostima koje provodi iz godine u godinu. Svi vi koji nas vjerno pratite znate da smo ostali dosljedni dugogodišnjim aktivnostima, ali da smo pokrenuli i nove... U posljednjem mjesecu odlučili smo ne klonuti duhom najsnažnije do sada te smo se udružili i, osim prigodnoga igrokaza i adventskoga vašara, pripremili za vas i nešto drugačije iščekivanje Božića. Svaki ćete dan u 12:00 h na našoj stranici moći poslušati po jednu priču u izvedbi naših učenika, ali i djelatnika kako bismo vas podsjetili da je Isusovo rođenje sve bliže. Priče koje ćete imati priliku poslušati, ovdje su da nas sve podsjete da je uvijek važno dati najbolje od sebe, a s druge strane ostati skroman u svojim zahtjevima prema okolini jer upravo tada događaju se čuda i dobivamo najviše.
U nadi da će vas naše priče ohrabriti, razveseliti, utješiti i nadahnuti želimo vam sretne i blagoslovljene blagdane!

Tekst: Morena Rendulić


Adventski vašar za 2020. godinu bit će, zbog epidemijske situacije,
održan online - i posjet vašaru i prodaja božićnih ukrasa.

Svjetski dan djeteta

Sredinom mjeseca studenoga obilježen je Svjetski dan djeteta.Učenici su nižih razreda, sa svojim učiteljima i učiteljicama, razgovarali o pravima djece koja danas imaju i o tome jesu li ta prava imala djeca i u prošlosti.
Svoja prava predstavili su crtežima. Na ovu temu ukrasili su i školski pano.
Na hodniku škole odigrana je i društvena igra, naravno pod maskama.

Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Morena Rendulić

Međunarodni dan tolerancije i Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece

Obilježili smo Međunarodni dan tolerancije i Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece.
Učenici viših razreda razgovarali su s Draganom Miranović, psihologinjom škole, koja je koordinator Vršnjačkoga tima, i učiteljicom Iboljom Vitasović, koja je koordinator Forum teatra, na temu: Što je tolerancija i kako je oni (učenici) pokazuju u školi. Napravljena je anketa o tome što je nasilje i o njegovim oblicima. Tom prilikom izrađeni su i plakati na ovu temu.
Na satovima Informatike igrali su edukativnu igricu „Bezbedni na internetu Bezbedni na internetu,koju je objavila Fondacija Tijane Jurić.

Prijevod: Morena Rendulić

Dan primirja u Prvomu svjetskom ratu

Obilježen je Dan primirja u Prvomu svjetskom ratu u našoj školi.
Učenici su tim povodom ukrasili školski pano svojim radovima i fotografijama iz razdoblja Prvoga svjetskog rata. U izradi panoa istaknuli su se učenici osmih razreda.
Na satovima Povijesti nastavnici povijesti Miroslav Stipić i Stevan Kovačević podsjetili su učenike na događanja u svijetu, ali i kod nas na kraju velikoga rata. Osim toga, učenici su mogli pogledati i kratki dokumentarni film koji govori o posljednjim danima rata.
Fotografije u prilogu govore više od samih riječi.

Prijevod: Morena Rendulić

Dan hrvatskih knjižnica

2010. godine Društvo hrvatskih književnika proglasilo je 11. studenoga Danom hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.
Povodom toga dana naši su učenici s nastavnicama Josipom Kojić, Iboljom Vitasović i Morenom Rendulić uredili pano na ulazu u našu školu te su u ulazni hodnik postavili Knjigomat u kojemu možete pronaći suvremene dječje naslove knjiga. Učenici 7. a razreda snimili su kratki igrokaz Školska knjižnica jer je upravo to tema koju su obrađivali na satima Hrvatskoga jezika i književnosti u okviru predmetnoga područja medijska kultura, a što su naučili i kako oni vide knjižnice - pogledajte video u nastavku.

Tekst: Morena Rendulić

Svjetski dan znanosti u našoj školi

U utorak, 10. studenoga, obilježen je Svjetski dan znanosti.
Svjetski dan znanosti datum je koji je predložen na Svjetskoj znanstvenoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine s ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između znanosti i društva, kao i važnost znanosti u svakodnevnomu životu.
Povodom toga, učenici naše škole s nastavnicom matematike Ivanom Vuković i nastavnicom fizike Danijelom Radnić napravili su eksperimente, a neki od njih su bili: „Lava lampa“; „Miješanje svjetlosti“; „Balon duh“; „ Mjerenje sile pomoću dinamometra“; „Mjerenje zapremine pomoću menzure“; „ Mjerenje mase tijela pomoću vage”. Izvođenjem ovih pokusa učenici su pokazali da je znanost prisutna u životu svakoga od nas i onda kada toga nismo svjesni. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Morena Rendulić

Dan saksofona

Matična škola u Donjemu Tavankutu, kao i područne škole u Ljutovu i Gornjemu Tavankutu, obilježile su Dan saksofona, koji se obilježava 6. studenoga.
Prvoga dana svečanosti u gostima nam je bio Adam Radetić, saksofonist i nastavnik glazbene kulutre koji predaje ovaj predmet u Osnovnoj školi „Majšanski put“. Nastavnik je upoznao učenike nižih razreda s ovim puhačkim instrumentom, objasnio kako se koristi, kao i njegov nastanak i uporabu. Odsvirao je jazz i klasičnu skladbu, zatim je uslijedio mali kviz znanja koji su naši učenici uspješno riješili. Nastavnik je izveo poznate kompozicije iz „Harrya Pottera“, „Igre prijestolja“, „Pinka Panthera“, zatim Beethovenovu kompoziciju Za Elizu, Vivaldijeva Četiri godišnja doba i druge.
Drugoga dana, višim razredima predstavila su se trojica mladih saksofonista: Andrej Stanković iz OŠ Sečenji Ištvan (8. 2 razred), Jovan Krnajski Belovljev iz OŠ Jovan Jovanović Zmaj (8. c razred) i Filip Race iz OŠ Jovan Jovanović Zmaj (8. b razred) iz klase Nikole Macure.
Bela Anišić, nastavnik glazbene kulture, govorio je o povijesti saksofona i Adolpheu Saxu.
Vrijedni učenici ukrasili su i ulazni pano i posvetili ga ovomu događaju.
Tijekom ovih dvaju dana svi su se divno proveli, nešto novo čuli i saznali, uživali u glazbi koja je lijek za dušu. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Morena Rendulić