Diploma za Anu

Najboljim matematičarima osnovnih škola, koji su ostvarili zapažene rezultate na okružnom natjecanju iz matematike, dodijeljene su diplome i pohvalnice u Gradskoj kući u Subotici.
Iz naše škole diplomu je dobila Ana Davčik, učenica 8.b razreda, za osvojeno treće mjesto.
Čestitamo našoj Ani na postignutim rezultatima. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Bruno Dronjić

Državno natjecanje iz Informatike i računarstva

Ana Davčik je sudjelovalana Državnom natjecanju iz Informatike i računarstva, koje je održano 19. ožujka u Novom Sadu. Ana je sa uspjehom prošla sva prethodna kvalificiranja, a na Državnom takmičenju se našla na „zlatnoj sredini“. Zadaci na Državnom takmičenju su bili teški i koncipirani, upravo, za buduće programere. Ponosni smo na Anine rezultate i nadamo se da će i srednjoj školi postizati ovako dobre rezultate u oblasti programiranja.

Čitanjem do zvijezda

U ponedjeljak, 21. ožujka, učenici 5. a i 8. a razreda sudjelovali su na gradskoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda u organizaciji gradske knjižnice iz Subotice.
Šestero učenika 5. razreda te tri učenika 8. razreda natjecali su se u tri tročlane ekipe. Učenici su imali za zadatak pročitati tri knjige te pogledati njihove filmske adaptacije. Riječ je o knjigama Vještice Roalda Dahla, Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu Ransoma Riggsa te Tajni vrt Francesa Hodgsona Burnetta. Na natjecanju je ukupno sudjelovalo sedam ekipa. Naši su učenici zauzeli treće, peto i šesto mjesto. Već iskusnim osmašima za dlaku je izmaklo državno natjecanje, jer su samo prva dva mjesta vodila na sljedeću, završnu razinu natjecanja. Petašima je ovo bio prvi susret s novim načinom provjere pročitanog teksta i sjajna priprema za sljedeću godinu. Svi su učenici iskazali izuzetno zadovoljstvo stečenim iskustvom i izrazili želju za ponovnim sudjelovanjem.
Sve navedeno pomno su popratili i nastavnici hrvatskog jezika Morena Rendulić i Bruno Dronjić, koji su ujedno i pripremali učenike za natjecanje.
Ni učenici ni nastavnici nisu otišli kući praznih ruku, jer su na dar dobili knjigu bunjevačke autorice Katarine Firanj i potvrdu o sudjelovanju.

Takst: Bruno Dronjić

Mjesec hrvatskog jezika

Povodom Mjeseca hrvatskog jezika, učenici
5. a i 8. a su, zajedno sa svojim nastavnicima hrvatskog jezika - Brunom Dronjićem i Morenom Rendulić, obilježili navedeni događaj izradom lente vremena sa slikama i osnovnim biografskim i bibliografskim podacima hrvatskih književnika kroz povijest.
Tekstovi starih hrvatskih pisaca od velikog su značaja za hrvatski jezik. Književni su tekstovi, od Marka Marulića pa sve do Andrije Kačića Miošića, poslužili jezikoslovcima pri oblikovanju hrvatskog standardnog jezika tijekom 18. i 19. stoljeća. I danas književni tekst slovi za uzor izražavanju i iskaz izražajnog umijeća svim građanima. Stoga poznavanje književne tradicije, od njezinih početaka - začinjavaca (autora nepotpisanih književnih tekstova iz srednjeg vijeka) pa do suvremenih autora, nezaobilazna je osnova svake jezične kulture.
Učenici, upoznavajući se s imenima, djelima, likom i vremenom djelovanja književnika, čine prve korake u povijesnom kontekstualiziranju hrvatske književne baštine. Sudeći po revnosti izrade lente vremena, odabrani način savladavanja navedenog nastavnog sadržaja, a prigodnog obljetnici, pokazao se kao pun pogodak! Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Bruno Dronjić

Okružno natjecanje iz matematike

U OŠ „Kizur Ištvan“, u Subotici, održano je Okružno natjecanje iz matematike na kom su sudjelovale i učenice naše škole. Pravo na učešće stekle su učenice: Lucija Skenderović (5. b) i Ana Davčik (8. b). One su se našle u društvu najboljih matematičara iz Subotice i okolice. Ana je na natjecanju osvojila treće mjesto, a Lucija je ovoga puta, nažalost, ostala bez nagrade.
Luciji i Ani čestitamo na postignutim rezultatima!

Hippo, međunarodno natjecanje iz engleskog jezika

Učenici naše škole sudjeluju u HIPPO međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika već petu godinu zaredom. Prvi krug natjecanja je održan u našoj školi u petak,11 ožujka. Sudjelovalo je 14 učenika naše škole, koji su bili podijeljeni u tri kategorije, ovisno o uzrastu: Dušan Urukalo, Andrej Davčik, Teodora Vujković, Hana Lebović, Marijana Skenderović, Nemanja Vojnić Hajduk i Ivan Horvat (Hippo 1), Miljana Antal i Nemanja Moravčić (Hippo 2), Ivana Moravčić, Jonatan Sijanta, Ana Davčik, Andreas Damjanoski i Anđela Stantić (Hippo 3). U polufinale ovog natjecanja plasirat će se 10 posto najbolje rangiranih učenika u našoj zemlji.
Hvala učiteljicama Svetlani Pribičević, Ibolji Vukobratović i psihologu škole Dragani Miranović za pomoć pri organiziranju natjecanja u našoj školi.
Želimo našim učenicima puno sreće! Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Miroslav Rauš

Općinsko natjecanje iz engleskog jezika

U subotu, 05.ožujka, u OŠ „Sveti Sava" u Subotici održano je Općinsko natjecanje učenika osnovnih škola iz engleskog jezika. Na natjecanju је sudjelovala i učenica naše škole, Ana Davčik (8.b) koja je osvojila 2. mjesto i plasirala se na Okružno natjecanje.
Čestitamo našoj Ani na postignutim rezultatima!

Prijevod: Miroslav Rauš