Slatkiš za osmijeh 2019


Učenički parlament je i ove godine organizovao humanitarnu akciju Slatkiš za osmeh, uz podršku nastavnica: Danijele Radnić i Ivane Vuković.
Tokom Dečije nedelje sakupljani su slatkiši za mališane iz vrtića Petar Pan u Donjem Tavankutu - čokolade, bombone, bananice i drugi slatkiši. Podela ovih skromnih, ali od srca pripremljenih poklončića, bila je danas, 11. oktobra, u prostorijama vrtića. Mališani i njihovi vaspitači nisu štedeli osmehe i zadovoljstvo, a pre svega - iznenađenje, ovim lepim gestom starijih drugara.
Cilj akcije bio je da obradujemo male drugare i da im pokažemo da njihovi veliki drugari misle na njih.

Slatkiš za osmijeh 2019.


Učenički je parlament i ove godine organizirao humanitarnu akciju Slatkiš za osmijeh, uz podršku nastavnica Danijele Radnić i Ivane Vuković.
Tijekom Dječjega tjedna, sakupljeni su slatkiši za mališane iz vrtića Petar Pan u Donjem Tavankutu - čokolade, bomboni, bananice i drugi slatkiši. Podjela ovih skromnih, ali od srca pripremljenih poklončića, bila je danas, 11. listopada, u prostorijama vrtića. Mališani i njihovi odgojitelji nisu štedjeli osmijehe i zadovoljstvo, a prije svega - iznenađenje ovom lijepom gestom starijih prijatelja.
Cilj akcije bio je razveseliti malene prijatelje i pokazati im da njihovi veliki prijatelji misle na njih.

Prijevod: Morena Rendulić

Gosti iz Zagreba u posjetu školi

U ponedjeljak 7. listopada našu je školu posjetila delegacija iz Zagreba predvođena predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Dragom Prgometom.
Bila je to prilika za razgovor o perspektivama i mogućnostima budućih suradnja o kojima se razgovaralo, na za tu prigodu organiziranome okruglom stolu, a kojemu su sudjelovali: Stanislava Stantić Prćić, ravnateljica škole - kao domaćin susreta, Drago Prgomet - predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Tivadar Bunford - predsjednik Skupštine Grada Subotice, Gyula Ladóczki - sekretar Skupštine Grada Subotice, Velimir Pleša - generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Lazar Cvijin - predsjednik Izvršnoga odbora HNV-a, Jasmina Stevanović - voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Grada Subotice, Ljiljana Dulić - ravnateljica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Đurđina, Mirjana Stevanović - ravnateljica Osnovne škole „Matko Vuković“ iz Subotice i Ivan Stipić - ravnatelj Osnovne škole „Ivan Milutinović“ iz Subotice. Prve mogućnosti suradnje s tavankutskom i subotičkim školama u projektu „Međunarodna škola tehničkih vještina“ predstavili su Josip Troha, kao glavni koordinator projekta, Ivan Jurić, dopredsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i Tomislav Stipanović, predsjednik International Plastic Modelers' Asocciation Croatia.
U nastavku protokola sudionici su razgledali školu, a s posebnim zanimanjem obišli su i kabinet Tehničke kulture koji je zahvaljujući donacijama Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske opremljen suvremenim strojevima i alatima kao što su Unimat basic, višenamjenski stroj za obradu drva, mBot roboti, micro:bitovi i 3D printer Creality Ender 3 pro. Upravo zahvaljujući ovakvoj opremi tavankutski učenici u nastavi upoznaju najsuvremeniju tehnologiju te ostvaruju zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima iz tehničke kulture.
Dogovorena suradnja ovakvu će nastave još unaprijediti, a učenicima i nastavnicima pružiti priliku za upoznavanje i razmjenu iskustava s učenicima i kolegama iz Hrvatske i drugih zemalja uključenih u predstavljeni projekt.

Tekst: Sanjin Ivašić

Vidi galeriju slika
Pogledaj video zapis

Ambijentalna nastava 7. i 8. razredа

Tijekom dvodnevne ambijentalne nastave učenici sedmih i osmih razreda posjetili su 3. i 4. listopada 2019. nekoliko značajnih turističkih odredišta u pratnji svojih učitelja: Sonje Zvekić, Milene Predojević, Anite Kopilović, Miroslava Rauša i Slavka Benčika.
Prvog dana razgledali smo planinu Avalu i TV toranj Avala. Nakon toga uslijedio je posjet arheološkom nalazištu Viminacijum kod Kostolca, rimskom vojnom sjedištu i glavnom gradu rimske provincije Gornje Mezije. U Viminacijumu smo, između ostalog, posjetili izložbu koja se sastojala od 18 brončanih glava careva rođenih u Srbiji i makete rimskog grada Viminacijuma. Posebna atrakcija u arheološkom parku Viminacijum je paleontološki park u kojem su predstavljeni mamuti otkriveni u površinskom rudniku Drmno i na periferiji rimskog nalazišta. Najznačajniji nalaz je mamut, sačuvan u cijelosti, poznat kao Vika.
Po dolasku u Despotovac smješteni smo u „TLS Company#. Nakon večere, uslijedila je disko večer.

» Više...


Drugi dan ujutro obilazimo manastir Manasija, koji je srpski despot Stefan Lazarević podigao početkom 15. stoljeća. Samostan je poznat po resavskoj školi. Okupljao je redovnike koji su njegovali književnost i prepisivanje. Tijekom posjeta održan je sat srpskog jezika i obrađena je pjesma „Manasija“ Vaska Pope.
Uslijedio je obilazak špilje Resava, naše najveće i najljepše špilje u pratnji speleologa.
Potom smo stigli u Svilajnac, gdje smo posjetili Prirodnjački centar Srbije, a učenicima je predstavljen spoj znanosti, obrazovanja, povijesti i turizma kroz izložbe Svijet dinosaura, Životinje Afrike, Svijet minerala i stijena, Geološki vremeplov, Biološka raznolikost Srbije, Mamut „Kika“, Geodiverzitet Srbije , Nebesko kamenje i Vulkan.
Puni pozitivnih dojmova, vratili smo se za Tavankut.

» ...Manje

Tekst: Miroslav Rauš

Vidi galeriju slika

Dopisna matematička olimpijada

Na poziv Matematičkoga društva „Arhimedes“, a s ciljem popularizacije matematike i pripremanja za različita matematička natjecanja, učenice naše škole Ana Davčik (razredni odjel 6.b) i Petra Mačković (razredni odjel 5.b) sudjelovale su na četrnaestoj dopisnoj matematičkoj olimpijadi.
Obje učenice plasirale su se u 2. kolo s osvojenim maksimalnim brojem bodova. Mentorica je učenicama Ivana Vuković.
Čestitamo našim učenicama i želimo im puno sreće u daljnjem natjecanju.

Prijevod: Morena Rendulić

Poklon učenicima u Ljutovu

Početkom školske godine, MZ Ljutovo razveselio je poklonom (donacijom) školskoga pribora, kako za potrebe učenika, tako i za potrebe nastavnoga i nenastavnoga osoblja, našu školu u Ljutovu. Učenici koji su slabijega materijalnog statusa dobili su učeničke torbe pune potrebnoga pribora za školu (bilježnice, pernica, blok), dok su učiteljice dobile potreban materijal za rad s učenicima, koji će iskoristiti za stvaranje i razvijanje njihove kreativnosti.
Zahvaljujemo članovima MZ-a Ljutovo koji su se sjetili učenika i njihovih učiteljica te im početak ove školske godine učinili ljepšim.
Učenici od 1. do 4. razreda i učiteljice: Zora Sloboda, Slavica Kovačević i Slavica Pokornić zahvaljuju na poklonu.

Prijevod: Morena Rendulić

Riječani u posjetu školi

U posjetu našoj školi, od 26. do 29. rujna, boravili su učenici, nastavnici i ravnateljica Osnovne škole „Podmurvice“ iz Rijeke. Riječani su u Tavankut došli u okviru suradnje dviju škole u projektu „Povratak u budućnost“ koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Cilj je projekta bio razmijeniti znanja o tradicjskome naslijeđu krajeva iz kojih sudionici potječu, a učenici su družeći se i sudjelujući u osmišljenim radionicama proveli tri nezaboravna dana.
Gosti su tako naučili kako izrađivati ukrasne predmete od slame, što je tradicionalna tehnika koja se posebno njeguje u tavankutskoj školi, a sami su predstavili tehniku izrade ukrasa za maske, vrlo popularne u Hrvatskome primorju koje je nadaleko poznato po svojim karnevalskim običajima. Osim toga Riječani su i pobliže upoznali Tavankut, a najvažnnije su znamenitosti potom i mapirali. Posjetili su i župnu crkvu Srca Isusova gdje ih je dočekao župnik i u kratkom im izlaganju ispripovijedio povijest župe, župne crkve, ali i samoga mjesta. Boravak u Tavankutu Riječani su iskoristili i za obilazak IX. Festivala voća gdje su ispratili i pljeskom pozdravili izvedbu igrokaza „Dobro stablo“ u izvedbi tavankutskih učenika.Nakon festivala, gosti su u pratnji svojih domaćina obišli zoološki vrt na Paliću, a potom i uže središte Subotice razgledavši franjevačku crkvu, Gradsku kuću, sinagogu i katedralu.
Susret je završen vjerom i dogovorom u nastavak započete suradnje o čijem se sadržaju dogovaralo i u ovoj prilici.

Tekst: Sanjin Ivašić