Škola za 21. stoljeće

Podijeli sa prijateljima

Treća faza natjecanja u programiranju, u okviru programa Škole za 21. stoljeće, održana je u petak 29. studenoga u Start-it centru u Zrenjaninu. Na natjecanju je svoje projekte prikazalo i branilo 20 škola. Našu školu predstavljali su učenici 7.c odjela Ognjen Berberović i Stefan Saulić s projektom Klon Gupčeve lipe - meteorološka i fenološka mjerenja. Njihov je mentor Branko Stantić, nastavnik Tehnike i tehnologije.
Otvaranju natjecanja prisustvovali su: njezina ekslencija Sian MacLeod, ambasadorica Velike Britanije u Republici Srbiji, Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i odgoj, Clare Sears, direktorica za Srbiju i Zapadni Balkan pri Britanskom Savjetu i Olivera Todorović, pomoćnica direktora Zavoda za unaprjeđivanje obrazovanja i odgoja.
Nakon otvaranja učenici su pred tročlanim stručnim žirijem imali pet minuta za prezentaciju i demostriracju svoga projekta i pet minuta za odgovore na pitanja članova žirija.
Poslije zasijedanja, žiri je proglasio pobjednike. Naša je škola osvojila prvo mjesto i zajedno s drugoplasiranom školom imat će priliku sudjelovanja i predstavljanja svoga projekta na engleskome jeziku na Regionalnome natjecanju u programiranju koje će se održati u Tirani u Republici Albaniji, u travnju 2020. godine. Tim koji pobijedi na Regionalnome natjecanju u programiranju sudjelovat će na Bett Showu, u Londonu u Velikoj Britaniji.
Za osvojeno prvo mjesto učenici, mentor i škola dobili su diplome i nagrade. Najznačajnija nagrada je za školu, a to su dodaci - spravice koje se koriste zajedno s micro:bit uređajima u vrijednosti od 500 britanskih funti.

Prijevod: Morena Rendulić

Na Sajmu tehničke kulture u Osijeku

Podijeli sa prijateljima

Po pozivu tajnika Zajednice tehničke kulture, Osječko-baranjske županije Republike Hrvatske, profesora Ive Grgića i u suradnji s tvrtkom Osječki sajam d.o.o. učenice naše škole Valentina Stanišići, Nikoleta Čupak i voditeljica Učeničke zadruge „Matija Gubec“ Zorica Sloboda sudjelovale su kao gosti na 2. Sajmu tehničke kulture Osijek – Tehnicoolum 29. i 30. studenoga na sajamskom prostoru Pampas.
Na smotri su se predstavili izložbom i prezentirali rad učeničke zadruge kroz kreativne radionice izrade čestitki od slame za sudionike.
Vidi galeriju slika

Tekst: Zora Sloboda

Fotografski natječaj „U mojemu kraju“

Podijeli sa prijateljima

Na trećemu fotografskom natječaju pod nazivom „U mojemu kraju“, u organizaciji Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Subotice, sudjelovao je veliki broj učenika starijih razreda naše škole. Veliki odaziv natječaju i - uspjeh nije izostao.
Anja Jurić, učenica 6. b odjela, osvojila je prvo mjesto na natječaju.
Svečanost je, kao i objavljivanje rezultata, održana 20. studenoga u školi organizatora.
Učenike koji su sudjelovali na natječaju pohvaljujemo, a našoj Anji - čestitamo.
Vidi galeriju slika

Prijevod: Morena Rendulić

Priredba za bake i djedove

Podijeli sa prijateljima

Učenici od prvoga do četvrtoga razreda i mališani iz vrtića područnoga objekta škole u Gornjemu Tavankutu 29. listopada održali su priredbu za svoje bake i djedove.
Poslije priredbe održane su igre u kojima su se bake i djedovi natjecali i nadmetali zajedno sa svojim unukama i unucima. Svi su sudionici, zahvaljujući sponzorima, dobili „slatke“ nagrade.
Nositelji programa bili su: Tatjana Nimčević, Zorica Tanović, Ana Kopunović Legetin, Strahinja Kostić i Jelica Dulić.

Vidi galeriju slika i pogledaj video

Prijevod: Morena Rendulić

Dopisna matematička olimpijada – II. kolo

Podijeli sa prijateljima

Učenice Ana Davčik, odjel 6. b, i Petra Mačković, odjel 5. b, sudjelovale su u 2. krugu Četrnaeste dopisne matematičke olimpijade koja je održana u organizaciji Matematičkoga društava „Arhimedes“ iz Beograda.
Obje naše učenice ostvarile su jako dobre rezultate; Ana Davčik - 82 boda i Petra Mačković - 81 bod. I Ana i Petra osvojile su Pohvale organizatora natjecanja. Mentorica učenicama je Ivana Vuković.
Čestitamo našim učenicama.
Rezultate drugoga kruga možete pogledati na adresi Arhimedesa.

Prijevod: Morena Rendulić

Podsjetnik – arhiva

Podijeli sa prijateljima

Podsjetnik

- U ponedjeljak 11. studenoga neradni je dan.
- U utorak, 12. studenoga, nastava se izvodi po rasporedu sati za ponedjeljak.

U Srbiji se, od 2012. godine, 11. studenoga obilježava kao
Dan primirja u Prvome svjetskom ratu.
Na taj dan, u 11:00 sati u specijalnome vagonu maršala Ferdinanda Focha u Kompjenjskoj šumi u Francuskoj, sile Antante i Njemačka okončale su Veliki rat potpisivanjem primirja. Nakon toga pregovori o uvjetima mira nastavljeni su i Versailleskim mirom, 28. lipnja 1919. godine, Prvi svjetski rat i službeno je okončan.

Prijevod: Morena Rendulić

XVIII. Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskome jeziku

Podijeli sa prijateljima

U petak, 9. studenoga 2019. u Gradskoj je knjižnici Subotica održana XVIII. Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskome jeziku.
U mlađem je uzrastu našu školu predstavljala učenica Nikolina Jurić iz 3. a razreda pjesmom Dom Ratka Zvrka. Njezin je mentor učitelj Antun Lučić. U srednjem je uzrastu našu školu predstavljala učenica 8. a razreda, Melisa Gadžur pjesmom Poludjela ptica Dobriše Cesarića. Njezina je mentorica nastavnica Morena Rendulić.
Pohvaljujemo njihove nastupe i nestrpljivo ih očekujemo i sljedeće godine, a Melisi čestitamo na osvojenome putovanju u Osijek.
Nismo mogli ne zamijetiti i neke naše bivše učenice koje su se također istaknule svojim nastupima i pokupile priznanja i nagrade te nas tako ispunile ponosom.
Koliko smo uživali u poeziji, ali i druženju sa starim prijateljicama, pogledajte na fotografijama.

Tekst: Morena Rendulić