ErasmusPlus

Školska 2021./2022. godina


Naziv projekta: Keychain

Putevima Erasmus-a

Predstavnici naše škole su, u okviru projekta Erazmus+ Keychain, posjetili školu Curt Nicolin u Finspongu u Švedskoj, zajedno s drugim školama sudionicima - iz Turske, Rumunije i Litve. Našu su školu predstavljali: ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić, nastavnik Nikola Balažević i učiteljica Josipa Kojić.
Dogovorene su aktivnosti predviđene projektom te sljedeća aktivnost, koja će se odviti u svibnju u našoj školi. Učitelji i djeca iz škola partnera bit će gosti naše škole od 10. do 14. svibnja.
Sprovođenjem ovog projekta poboljšat će se kompetencije učenika u STEM-u, povećat će se znanje i svijest sudionika o vlastitim mogućnostima u kontekstu potreba tržišta rada te će se proširiti njihova sposobnost primjene znanstvenih spoznaja u industriji, tehnologiji i upravljanju prirodnim resursima i digitalnoj tehnologiji.
Projekt je namijenjen učenicima uzrasta od 12 do 19 godina, koji su suočeni s izborom daljnjeg obrazovanja. Projektne se aktivnosti zasnivaju na iskorištavanju industrijskog i znanstvenog potencijala partnerskih školskih područja da bi se sudionicima demonstrirala praktična primjena znanja stečenog u školi. U tu svrhu bit će organizirana nastava u industrijskim objektima, znanstvenim centrima, biološkom laboratoriju, astronomskom opservatoriju, muzeju tehnike i dr. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Bruno Dronjić


Naziv projekta: Go-Car-Go PLUS

Posjeta poduzeću BFI Burgenland

U Oberwartu (Austrija), u prostorijama poduzeća BFI Burgenland, nakon uvodnog pozdrava domaćina Kristijana Pelcmana, održan je radni sastanak svih partnera u projektu.
Našu su školu predstavljali nastavnica matematike Ivana Vuković i troje učenika osmih razreda.
Nakon sastanka uslijedile su radionice zavarivanja, narezivanja navoja, obrada metala, prikaz rada na 3D štampaču, virtualna realnost. Naši su se učenici natjecali u vožnji električnim trotinetom i quadom.
Završetak projekta održat će se u Školskom centru u Ptuju, gdje će se na smotri učenici svojim vozilima natjecati u različitim kategorijama i disciplinama. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Bruno dronjić


Naša škola - partner u Erasmus+ KA2 projektu Go-Car-Go PLUS

Naša škola bila je domaćin radnog sastanka partnerima u okviru Erasmus+ KA2 projekta, pod nazivom Go-Car-Go PLUS. Riječ je o jednogodišnjem projektu u okviru kojeg će učenici izrađivati električni ekstramobil na zadato podvozje. Projekt je nastavak projekta Go-Car-Go, a nositelj projekta je Školski centar iz Ptuja. Ostali partneri u projektu su: škole iz Slovenije - (OŠ Sveti Tomaž, OŠ dr. Ljudevit Pivka, OŠ Hajdina, OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik - Trnovska Vas), Hrvatske (OŠ Hodošan), Austrije (BFI Burgenland) i Srbije (OŠ Matija Gubec - Tavankut).
Učenici Školskog centara iz Ptuja izrađuju podvozje ekstramobila, BFI Burgenland iz Austrije električni pogon, a učenici partnerskih osnovnih škola nadograđuju ekstramobil vodeći se svojom idejom karoserije. Završetak projekta održat će se u Školskom centru u Ptuju, gdje će se na smotri učenici svojim vozilima natjecati u različitim kategorijama i disciplinama.
Našu su školu na radnom sastanku predstavljali direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, školski pravnik - Stojan Maravić, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti - Josipa Kojić i nastavnik tehnike i tehnologije - Branko Stantić. Na radnom sastanku, nakon pozdravnog govora direktorice škole i predstavljanja rada škole, svi partneri u projektu predstavili su svoj dosadašnji rad na ekstramobilu. Demostriran je i rad, do sada urađenog ekstramobila, Osnovne škole Matija Gubec Tavankut. Na radnom sastanku, razgovaralo se i o hodogramu održavanja pojedinih aktivnosti do kraja projekta i financiranju projekta.
Iz svake partnerske škole, radnom sastanku prisustvovalo je dvoje mentora, a iz svake osnovne škole u posjetu nam je došlo i po troje učenika, kojima su domaćini bili učenici osmih razreda.
Osim radnog sastanka, organizirane su i različite radionice: Prikaz rada nastave predmeta Tehnike i tehnologije, radionica roljanja, radionica izrade uporabnih predmeta od slame, a posjetili smo i Galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame, župu i župnu crkvu Srce Isusovo i Etno salaš Balažević u Tavankutu. U obilasku Subotice, uz pratnju stručnog vodiča, posjetili smo Sinagogu, Gradsku kuću te Srednju tehničku školu Ivan Sarić. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Bruno Dronjić


Radni sastanak u našoj školi

Pozivnica i program radnog sastanka Erasmus+ KA2 projekta pod nazivom Go-Car-Go PLUS gdje će sudjelovati, pored domaćina - naše škole, i gosti iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Pogledajte program radnog sastanka.

Tekst: Branko Stantić


Likovni radovi učenika škole u „Galeriji“

U prostoru Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, u Tavankutu, postavljena je izložba najboljih učeničkih radova sa realizovanog internog likovnog konkursa „Dizajniraj Go-Car-Go PLUS vozilo“, a u okviru projekta „Pedeset dvi nedilje tradicijske kulture u Tavankutu“. Likovni konkurs je organizovan povodom učešća naše škole na Erasmus+ KA2 projektu pod nazivom Go-Car-Go PLUS, čiji je cilj bio osmisliti novi izgled vozila, koga će učenici, kasnije, i izraditi.
Go-Car-Go PLUS je jednogodišnji projekat čiji je nosilac Školski centar iz Ptuja, a partneri su, osim naše škole, i osnovne škole iz Slovenije i Hrvatske, kao i škola za obrazovanje mladih iz Austrije.
Zatvaranje izložbe je u četvrtak, 27. januara, kada je predviđena i podela zahvalnica i nagrada učenicima. Pogledajte izložene radove učenika.


Izveštaj sa prvog radnog sastanka Erasmus+ KA2 projekta Go-Car-Go PLUS

Od ove godine, naša škola po prvi put učestvuje u Erasmus+ KA2 projektu pod nazivom Go-Car-Go PLUS. Reč je o jednogodišnjem projektu u okviru koga će učenici izrađivati ekstramobil (karting) na zadatu šasiju (podvozje). Ovaj projekat je nastavak projekta Go-Car-Go autora Stanka Kostanjevca iz Školskog centra Ptuj. Nosilac projekta i ove godine je Šolski center Ptuj na čelu sa direktoricom Anjom Jesenek Grašič. Oni će izraditi šasiju ekstramobila, BFI Burgenland, iz Austrije, će izraditi električni pogon, a učenici partnerskih osnovnih škola će - na te već izrađene delove, izraditi nadogradnju. Na kraju projekta održaće se takmičenje i smotra u kojem će se učenici svojim vozilima takmičiti u različitim kategorijama i disciplinama.
U Donjem Kraljevcu (Republika Hrvatska) je 10. novembra, u prostorijama preduzeća Tehnix d.o.o., održan prvi radni sastanak svih partnera u projektu. Učestvovao je nosioc projekta - Šolski center Ptuj (Republika Slovenija) te ostali partneri iz Republike Slovenije: OŠ Sveti Tomaž, OŠ dr. Ljudevit Pivka, OŠ Hajdina, OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik - Trnovska Vas, Republike Hrvatske - OŠ Hodošan, Republike Austrije - BFI Burgenland, i iz Republike Srbije - OŠ Matija Gubec iz Donjeg Tavankuta.
Našu školu su, na sastanku, predstavljali: nastavnica hrvatskog jezika i književnosti - Josipa Kojić, nastavnik hemije - Slavko Benčik i nastavnik tehnike i tehnologije - Branko Stantić. Na sastanku su se kratko predstavili partneri u projektu, predstavljen je sam projekat, redosled održavanja pojedinih aktivnosti tokom godine i finansiranje projekta.
Nakon sastanka svi prisutni posetili su OŠ Hodošan te Riznicu Međimurja i Razvojno - edukativni centar za metalsku industriju Metalsku jezgru u Čakovcu.
Naredni radni sastanak održaće se u Austriji 12. januara 2022. godine, na kome bi trebali prisustvovati po dvoje mentora i troje učenika iz svake škole, koja učestvuju u projektu. Radni sastanak u našoj školi bi se trebao održati 24. marta (naredne godine), dok će se smotra i takmičenje održati 18. maja, naredne godine, u Ptuju. Pogledajte galeriju slika.