Školski projekti

Школска 2019./2020. година


Naziv projekta: eTwinning

Opis projekta

Internetski portal eTwinning povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Europe s ciljem omogućavanja zajedničkoga osmišljavanja i provođenja projekata, razmjenjivanja ideja i primjera dobre prakse, povezivanja učenika i obogaćivanja nastave. eTwinning portal promovira suradnju škola u Europi i šire, putem upotrebe informacijsko-komunikacijskih tehnologija, pružajući pri tome pomoć, podršku i gotove alate. Korištenje portala besplatno je i sigurno.
Učiteljica Slavica Pokornić iz područne škole u Ljutovu prva je iz naše škole, koja se priključila eTwinning portalu još 2016. godine, a ove školske godine priključili su se i nastavnici: Morena Rendulić i Miroslav Rauš. Prošle školske godine, Slavica Pokornić i njezini učenici dobili su 9 europskih oznaka kvalitete za svoje eTwinning projekte.


eTwinning школa 2020-2021.

Naša je škola jedina u našoj općini, i jedna od 30 škola u Srbiji, koje su dobile eTwinning oznaku za škole 2020-2021. Nagrađene škole mogu ih koristiti u svojim promotivnim aktivnostima čime će imati veću vidljivost na europskoj razini i formirat će europsku mrežu vodećih eTwinning škola kako bi se potaknuo budući razvoj eTwinninga.
Osim toga, ove će škole biti prepoznate kao vodeće u području digitalne prakse, internetskih sigurnosnih praksi, inovativnih i kreativnih pristupa pedagogiji, njegovanju kontinuiranog profesionalnog razvoja zaposlenika i njegovanju suradničke nastavne prakse sa zaposlenicima i učenicima.

Popis nagrađenih škola u Srbiji možete pogledati ovdje.

Prijevod: Miroslav Rauš


Projekti 3.d razreda i učiteljice Slavice Pokornić

U zdravom tijelu, zdrav duh

Kroz ovaj projekt unaprijeđujemo svoje fizičko i mentalno zdravlje pomoću fizičkoga vježbanja. Kroz fizičke aktivnosti razvijamo svijest o značaju i potrebi za fizičkom aktivnošću i sportom.

Tijekom dječjega tjedna jedan dan izdvojen je kao sportski dan, gdje su se učenici iz više odjela natjecali u štafetnim igrama u grupama, prema voćkicama, koje su izvukli. Vrijeme nam nije dopustilo da sportski dan obilježimo na igralištu. Koristili smo različite rekvizite prilagođene za rad u učionici: obruče, vijače, „stope i šake“, ping-pong loptice...

Dan jabuke

Dan jabuke obilježili smo kao tematski dan. Integrirali smo temu kroz sljedeće školske predmete: Srpski jezik, Matematika, Priroda i društvo i Likovna kultura.
Na satu srpskoga jezika učenici su izradili osmosmjerku u kojoj je trebalo pronaći riječi koje imaju osobine jabuke.

Sat matematike bio je u znaku QR kodova, gdje su učenici podijeljeni u grupe rješavali zadatke. Na ploči su bile zaljepljene jabuke na „drvetu" koje su brali i očitavali zadatke mobitelima i tabletima. Kada se zadatak riješi, proveravaju na manjim jabukama imaju li točno rješenje. Ako su pronašli rješenje, beru jabučicu i pune svoju košaru.

Sat prirode i društva protekao je u ponavljanju gradiva o tome što znamo o jabuci, kroz kviz.

Sat likovne kulture i tema Kompozicija boja i linija bio je u skladu s drugim aktivnostima toga dana.

Istražujem, promatram, snalazim se i orijentiram

Učenici će se kroz ovaj projekt upoznati s orijentacijom u prirodi i na karti i istraživati prostor u svojoj okolini.

Zdrav doručak – zdrav učenik

Tijekom rada na projektu oslanjat ćemo se na principe pravilne prehrane - redovitost obroka tijekom dana (ne preskakati ih), pravilan izbor namirnica koje se koriste u prehrani (davanje prednosti namirnicama koje su bogate vlaknima), način njihove pripreme, ali i količina pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo. Istraživali smo kako izgleda doručak u Engleskoj, Kini, Francuskoj i Rusiji.

Dizajnirali smo salvete, igrali igrice...

Ugledni sat iz matematike bio je povezan s projektom. Razgovarali smo o pčelicama i medu rješavajući zadatke u QR kodu.


Kalendar na GLAGOLjICI za 2020. godinu

KALENDAR na GLAGOLJICI za 2020. godinu projektna je aktivnost na eTwinning projektu Glagoljamo, koju su zajednički proveli učenici OŠ „Josipdol“ iz Josipdola, Republika Hrvatska, i učenici naše škole. Projekt su vodile mentorice: Morena Rendulić, Andreja Matijašić i Mirjana Grubišić.

Pogledaj Kalendar


Projekt 6.b razreda i nastavnika engleskog jezika Miroslava Rauša

The European Day of Languages Challenge: let's celebrate!

Kroz niz izazova, kao što su: brzalice, zagonetke i razmjena razglednica, učenici proslavljaju Europski dan jezika.

Projekt 5.a razreda i nastavnika engleskog jezika Miroslava Rauša

European Day of Languages 2019

Razmjena razglednica na engleskome i materinskome jeziku.

Prijevod: Morena Rendulić

- Pogledajte naše fotografije sa eTwinning aktivnosti:


Naziv projekta: Povratak u budućnost

Posjet učenika i nastavnika iz škole "Podmurvice"

Pogledaj program posjeta

U okviru projekta „Povratak u budućnost“ našu su školu posjetilo desetoro učenika, nastavnici i ravnateljica Osnovne škole „Podmurvice“ iz Rijeke. Riječani će u Tavankutu boraviti od 26. do 29. rujna i za to vrijeme predstaviti svoju vještinu izrade tradicijskih ukrasa za maske, mapirati tavankutske prirodne i kulturne znamenitosti, posjetiti seosko gazdinstvo Tome Vojnića Mijatova, a razgledat će i Suboticu, Drage ćemo goste povesti i na Festival voća, a naučit ćemo ih i kako izrađivati ukrase od slame.
Vjerujemo da će Riječani iz Tavankuta ponijeti pregršt lijepih dojmova, a mi se radujemo i uzvratnome susretu i nastavku druženja.

Tekst: Sanjin Ivašić

Upoznavanje, druženje i učenje (1. dio)
 

Druženje i učenje (2. dio)

Pogledajte zapis o posjetu đaka iz „Podmurvice“ našoj školi

Школска 2018./2019. година


„Huliganizam stop, mi volimo sport!“

Učenici protiv nasilja

U okviru dječjega tjedna, u  petak 4. listopada, u našoj je školi održana manifestacija pod geslom „Huliganizam stop, mi volimo sport!“ Nakon sudjelovanja na akreditiranome seminaru za nastavnike: „Odrastanje bez alkohola, droge, kocke, sekti i nasilja“ u Tavankutu se okupilo 70 učenika u pratnji svojih nastavnika iz subotičkih osnovnih škola: „Sečenji Ištvan“ i „Matko Vuković“, te škola: „Vladimir Nazor“ iz Đurđina i „Ivan Milutinović“ iz Male Bosne.
Goste su dočekali tavankutski učenici i nastavnici, a nakon kratkoga upoznavanja i pokazivanja škole svi su zajedno prisustvovali za tu prigodu osmišljenim radionicama. Podijeljeni u pet mješovitih grupa (u svakoj je grupi bilo učenika iz svake škole) učenici su se kroz ugodno druženje upoznali s problemom nasilja s posebnim naglaskom na nasilje u sportu. Shvativši i produbivši svoje shvaćanje važnosti sportskoga natjecanja i pravilnoga odnosa prema zdravom životu, učenici su se u duhu poznate De Coubertinove krilatice: „Važno je sudjelovati“, uputili na sportska borilišta gdje su odmjerili snage u nogometu, košarci i odbojci na pijesku.
Nakon sportskih igara druženje je nastavljeno u dvorištu tavankutske župne crkve gdje je sve sudionike projekta dočekao i ručkom počastio župnik Franjo Ivanković uz lakumiće tete kuharice, Anice Crnković.
Projekt je financijski pomogao, i time ga omogućio, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.