A zene világnapja

Minden évben , október 1.-én meg lesz ünnepelve a Zene világ napja, azokkal a melódiákkal, amelyek szebbé teszik minden napjainkat. A Zenei Világszervezet 1975 óta azt a napot a zenének szentelte. Ezt a mozgalmat Yehudin Menuhin, hegedűvirtuóz kezdeményezte és az UNESCOelfogadta.
A zene világnapjának célja, hogy minél szélesebben terjessze a zene szeretetét, hogy a különböző nemzetek megismerjék egymás zenei sajátosságaikat és hogy szélesebb körben elterjedjen a a zene iránti szeretet és a zene élvezete.
A zene nemcsak szórakozást nyújthat, hanem gyógyitó hatású is lehet, valamint szó nélküli komunikációt is elérhet.Kiváló hatása van az unalom ellen és motiváló, nyugtató hatással lehet tanulás közben is.
Mivel a zene körülöttünk van és bennünk van a Szabadkai zeneiskolások koncerttel emlékeztek meg erről a napról. A hangversenyen részt vettek: Mihajlo Popović, Dimitrije Kališki, Đorđe Marković, Vujica Lazović és Andreas Damjanoski ( iskolánk tanulója). A koncertet iskolánk zenekabinettjében tartották meg.
A közös zenélést követően a tanulók saját hangszereiken adtak elő különböző korokban élő zeneszerzők szerzeményeit.
A koncert programja:
1. Mihajlo Popović, trombita. SZZI 2.oszt Mozart: Keringő
Korrepetitor Guzsvány Lénárd, Klasszis: Guzsvány Lénárd
2. Dimitrije Kališki, Hegedű, 3.oszt.
Mozart: Allegreto, Klasszis: Kiss Tamás
3. Đorđe Marković, Harmonika, 4.oszt.
Derbenko: Kis szvita, 1. Tétel , Klasszis: Kiss Tamás
4. Duett: Lucija Vukov (flauta, o.oszt.) és Vujica Lazović ( gitár, 3.oszt.)
Bokerini: Menüett, Klasszis: Molnár Krisztina és Marko Srđević
5. Andreas Damjanoski: zongora, 5.oszt.
Hajdn: Szonáta D –dur 1.tétel
Klasszis: Marija Krecul Stefanović.

Lásd a képgalériát

Fordítás: Ibolja Vitasović

Szakmai találkozó iskolánkban

U našoj školi 26. rujna održan je stručni skup pod nazivom Organizacija rada tijekom izvanrednog stanja u odgojno-obrazovnim i obrazovno-odgojnim ustanovama koji je organizirala Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Cro-Fond“ i HPD „Bela Gabrić“. Skup je bio namijenjen odgojiteljima, nastavnicima i profesorima koji rade u nastavi na hrvatskome jeziku, a otvorila ga je moderatorica Margareta Uršal.
Na početku skupa prisutne je pozdravila ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić te im je dobrodošlica iskazana i malim znakom pažnje ‒ jabukom koja je simbol Tavankuta te školskim časopisom Gupčevi školarci. Osim toga, sudionici skupa imali su priliku razgledati školu, doživjeti radove te čuti o brojnim aktivnostima u kojima učenici i nastavnici naše škole sudjeluju.