A Kézmosás Világnapja

A világon először 2008. október 15-én ünnepelték meg a Kézmosás Világnapját. Ennek a napnak a fő célja a megfelelő kézmosás kultúrájának fejlesztése – mint a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is.

Évente 3,5 millió gyermek nem éli meg első születésnapját hasmenés és tüdőgyulladás miatt, valamint a kézszappannal való higiénia hiánya miatt.
A kézmosás egyszerű és biztonságos, de át kell alakítani minden ember mindennapos automatikus és gyakorlati viselkedésévé. Ezért a 7.b osztály tanulói, Slavko Benčik tanár vezetésével utánajártak, hogyan készitik a hazai szappant, úgy, ahogy ami nagyanyáink készitették.
A témával kapcsolatban diszitettük ki az iskola falinaptárát is. Egyidejűleg iskolánk biológia tanárával, Ljiljana Jurčak- kal a tanulók átismételték a helyes kézmosás szabályait.

Перемо руке

« A 4 »

Fordítás: Ibolja Vitasović

A Kenyér Világnapja

Iskolánk tanulói A Kenyér Világnapját az iskolai faliújságon örökitették meg, gyermekrajzokkal és mondásokkal a kenyérről.
A képzőművészeti alkotásokat a 3.b osztály tanulói, Mirjana Savanov tanitónő vezetésével készitették.A 8.b és 8.c osztály tanulói is közreműködésüket adták a közös munkában, azzal, hogy a kenyér szót több nyelven irták le és tüntették fel a faliújságon.
A kialakult szokásnak megfelelően a Diákparlament tagjai átvették ennek a fontos dátumnak a jelölését az oktatási oldalon, bemutatva társaiknak a kenyér fogyasztását a történelem során, annak eredetét, mint kenyérfajtákat a mai világban.
A mellékletben található képek hangosabban beszélnek, mint maguk a szavak.

Fordítás: Ibolja Vitasović