A nők elleni erőszak megszüntetésének a napja

November 25.-én, szerdán iskolánk tanulói megemlékeztek a Nők elleni erőszak megszüntetésének a napjára. A Diákparlament tagjai prezentációt készitettek a megemlékezés alkalmával, amelyet bemutattak a felső osztályos tanulóknak, rámutatva azokra a problémákra , amelyekkel néhány család küzd. A diákparlament tagjai Danijela Radnić tanárnővel faliújságot készitettek , melyen élethű fényképek voltak, felhiva a figyelmet a probléma valóságára. Iskolánk pszichológusa, Dragana Miranović kérdőivet osztott ki 78 felsős tanulónak a családon belüli erőszak felmérésével kapcsolatban.
Ily módon mi is hozzájárultunk a nők elleni erőszak megszüntetése érdekében, ha csak annyira is, hogy érezzék, hogy nincsenek egyedül.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Kutatók Éjszakája 2020.

Poštovane kolegice i kolege!
Naša škola sudjeluje u Noći istraživača 2020 sa četiri izložbena rada.
Širite ovu informaciju i budite ponosni na svoju školu i svoje učenike.

» Više...

Od organizatora smo dobili poruku (mail) sledeće sadržine:

Poštovane koleginice i kolege, poštovani istraživači!

Veoma mi je drago da smo i pored ovih velih poteškoća svi zajedno
uspeli da kreiamo edukativne sadržaje i da pre svega motivišemo naše
učenike i studente da se još više posvete nauci.
Zamolio bih vas da podelite među svojim radnim kolegama, prijateljima
i poznanicima sledeće linkove:

- nocistrazivaca.rs/sr/subotica_2020 program manifestacije za
Suboticu;
- facebook.com/nocIstrazivacaSubotica Facebook stranica
manifestacije u Subotici;
- youtube.com/channel/UCF1fNlqCOzL4gHMQHtuSFmA Zvaničan
kanal manifestacije gde će biti dostupni naši video materijali;
- play.google.com/store/apps/details?id=com.pixelraum.nocistrazivaca
link za preuzimanje mobilne aplikacije - igre;
- nocistrazivaca.rs/ zvaničan sajt manifestacije gde će biti dostupni svi materijali;
- stickers.viber.com/pages/custom-sticker-packs/11eb1b6772e028d8af29fdfe0787b9333778ad21fa608f15v1?&o=qr_code
link za preuzimanje Viber stikera za ovu manifestaciju.

Proširite ove informacije i budite ponosni na sebe i svoje
učenike-studente.
Srdačan pozdrav,
prof. dr Zlatko Čović
Pomoćnik direktora za odnose sa javnošću i studentima
Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica
Subotica Tech - College of Applied Sciences
Marka Oreškovića 16
24000 Subotica
Srbija / Serbia

» ...Manje

Advent és Karácsony

Meséket olvasva számláljuk a Karácsonyig tartó napokat...

Bár ez az év sok szempontból más volt, nem is mondva nehéz, iskolánk megpróbálta fenntartani az évről évre végzett munka és tevékenység folytonosságát. Mindannyian, akik hűségesen követnek minket, tudják, hogy következetesek maradtunk hosszú távú tevékenységeinkkel, de újakat is elindítottun... Az elmúlt hónapban úgy döntöttünk, hogy nem veszítjük el hitünket. Összeálltunk, és az alkalmi játék és adventi vásár mellett felkészítettünk nektek egy kicsit másabb karácsonyvárást. Honlapunkon minden nap 12:00-kor hallgathatsz egy történetet, amelyet hallgatóink és munkatársaink adnak elő, emlékeztetve arra, hogy Jézus születése egyre közelebb kerül. Azok a történetek, melyeket alkalmad lesz meghallgatni, itt emlékeztetnek mindannyiunkat arra, hogy mindig fontos a maximumot nyújtani, másrészt maradj szerényen a környezet iránti igényeidnek, mert akkor történnek csodák, és mi kapjuk a legtöbbet. Abban a reményben, hogy történeteink bátorítani, felvidítani, vigasztalni és inspirálni kívánják, boldog és áldott ünnepeket kívánunk!

Fordítás: Ibolja Vitasović


Adventi vásár 2020-ra godinu bit će, zbog epidemijske situacije,
održan online - i posjet vašaru i prodaja božićnih ukrasa.

A gyermekek világnapja

A hónap közepén megemlékeztünk a Gyermekek világnapjára. Az alsós tanulók tanitóikkal beszélgettek a gyermekek jogairól ma, és arról, hogy a múltban megvoltak –e ezek a jogok. Ezeket a e jogokat a gyermekek rajzaikkal fejezték ki és a faliújságot is ezzel a témával töltötték fel. Az iskola előterében, maszk viselésével és a szabályok betartásával gyermekjátékokat játszottak.

Lásd a képgalériát.

Fordítás: Ibolja Vitasović

A nemzetközi tolerancia napja és a gyermekek elleni erőszak megszüntetésének a napja

Megemlékeztünk a A nemzetközi tolerancia napjára és a gyermekek elleni erőszak megszüntetésének a napjára. A felső osztályos tanulók beszélgetésben vettek részt Dragana Miranović Iskolapszichológussal, aki a Korosztályi csapat vezetője, valamint Ibolja Vitasović tanitónővel, aki a Fórum szinház vezetője. A beszélgetés témája a Mit jelent a tolerancia volt. Az informatika órákon oktató játékot játszottak Boztonság az interneten témával , amelyet a Tijana Juric Fondáció jelenitett meg.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Fegyverszüneti nap az első világháborúban

Iskolánkban az első világháborúban a megbékélés napjának megünneplése.
Ebből az alkalomból a diákok az első világháború időszakának műveivel és fényképeivel díszítették az iskolát. Az iskola falinaptárának készitésében a nyolcadikosok jeleskedtek , történelemtanáraikkal: Stipić Miroslav és Stevan Kovačević, aki a Velikograt végén emlékeztette a tanulókat a világ eseményeire, régen és ma. Ezen kívül megnézhetett egy rövid dokumentumfilmet a háború utolsó napjairól.
A mellékletben található fotók beszélnek ezekről az aktivitásokról.

Fordítás: Ibolja Vitasović

A Horvát Könyvtárak Napja

2010.-ben a A Horvát Könyvtárosok Társulata kikiáltotta november 11.-ét a Horvát Könyvtárak Napjává, abból a kiindulásból, hogy beláthatóbbá tegye ezek munkáját és aktivitásait szélesebb körökben, valamint hogy megszüntesse azokat a sztereotipiákat,amelyek kialakultak a könyvtárak és könyvtárosok munkájával kapcsolatban.
E nap alkalmával tanulóink Josipa Kojić, Ibolja Vitasović és Miorena Rendulić tanárokkal kidiszitették az iskola faliújságát, mellette pedig egy könyv-automatát helyeztek el, ahol a tanulók megtalálhatják a modern irodalom érdekes kiadványait.
A 7. osztályos tanulók egy rövid szindarabot is készitettek Az iskolakönyvtár néven, amelyről felvétel készült. A szindarabban a tanulók véleménye és élményei láthotók, nézzétek - nézze meg az alábbi videót.

Fordítás: Ibolja Vitasović

A tudomány világnapja iskolánkban

November 10-én, kedden ünnepelték a Tudomány Világnapját. A Tudomány Világnapja az a dátum, amelyet az 1999-es budapesti tudományos világkonferencián javasoltak, hogy felhívják a figyelmet a tudomány és a társadalom közötti új kapcsolat szükségességére, valamint a tudomány fontosságára a mindennapi életben. Ebből az alkalomból iskolánk tanulói kísérleteket végeztek Ivana Vuković matematikatanárral és Danijela Radnić fizikatanárral, és ezek közül néhány: „Láva lámpa"; „Fény keverése"; „Ghost Balloon"; „Erőmérés fékpaddal"; „Térfogat mérése főzőpohárral"; Msgstr „A testsúly mérése skálával". E kísérletek elvégzésével a diákok megmutatták, hogy a tudomány akkor is jelen van mindannyiunk életében, ha nincs is tudomásunk róla. Lásd a képgalériát.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Szaxofonnap

Centralna škola u Donjem Tavankutu, kao i područne škole u Ljutovu i Gornjem Tavankutu, obeležile su Dan saksofona, koji se obeležava 6. novembra.
Prvog dana svečanosti u gostima nam je bio Adam Radetić, saksofonista i nastavnik muzičke kulutre, koji predaje ovaj predmet u Osnovnoj školi „Majšanski put“. Nastavnik je upoznao učenike nižih razreda sa ovim duvačkim instrumentom, objasnio kako se koristi, kao i njegov nastanak i upotrebu. Odsvirao je džez i klasičnu numeru, zatim je usledio mali kviz znanja koji su naši đaci uspešno rešili. Nastavnik je izveo poznate kompozicije iz „Harija Potera“, „Igre prestola“, „Pink Pantera“, zatim Betovenovu kompoziciju - „Za Elizu“, „Četiri godišnja doba“ - Vivaldija i druge.
Drugog dana, višim razredima predstavila su se trojica mladih saksofonista: Andrej Stanković - OŠ „Sečenji Ištvan” (8.2 razred), Jovan Krnajski Belovljev - OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” (8.c razred) i Filip Race - OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” (8.b razred) iz klase Nikole Macure.
Bela Anišić, nastavnik muzičke kulture, govorio je o istoriji saksofona i Adolfu Saksu.
Vredni đaci su ukrasili i ulazni pano i posvetila ga ovom događaju.
Tokom ova dva dana svi su se divno proveli, nešto novo čuli i saznali, uživali u muzici koja je lek za dušu. Pogledajte galeriju slika.