Európai döntő Hippo Nemzetközi Angol Nyelvverseny

Naša učenica, Ana Davčik, nastavlja da niže uspehe. Ana je jedna od troje učenika iz Srbije, u svojoj uzrasnoj kategoriji, koji su se plasirali na evropsko finale Hippo međunarodnog takmičenja iz engleskog jezika. U Aninoj uzrasnoj kategoriji - Hippo 3, bilo je prijavljeno više od 12530 takmičara iz celog sveta, a u evropsko finale su se plasirala najbolja 34 učenika, što govori o izuzetnom uspehu koji je Ana ostvarila. Takmičenje je održano u Lidu di Jesolo u Italiji 18. i 19. maja, gde je Ana otputovala u pratnji nastavnika Miroslava Rauša. Ana je ostvarila zapažen rezultat, ali ono što je još važnije - upoznala je mnogo prijatelja iz drugih država i posetila znamenitosti Venecije, kao što su: Trg Svetog Marka i most Rialto.
Čestitamo Ani na ovom izuzetnom uspehu! Lásd a képgalériát.

INOVA-MLADI 2022.

22. Međunarodna izložba inovacija učenika osnovnih i srednjih škola i studenata u Zagrebu
Naša škola sudjelovala je na najvećoj izložbi mladih u Republici Hrvatskoj, koja od 2001. godine prati, ocjenjuje i nagrađuje dostignuća mladih zagrebačkih inovatora, uz goste iz Hrvatske i inostranstva.
INOVA-MLADI je program Saveza inovatora, Zajednice inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih zajednica mladih inovatora s ciljem da velikom izložbenom manifestacijom potaknu u osmišljavanju inovacija mlade u Republici Hrvatskoj i okruženju.
Izložba je održana 7. svibnja u Zagrebu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Na izložbi je prikazano preko 300 radova podijeljenih u tri grupe: osnovne škole, srednje škole i fakulteti. Svečanom otvaranju i samoj manifestaciji prisustvovala je ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić.
Naša se škola predstavila s dva rada: Edukativni roboti i Zaštitnik ptica. Radove su izložili Nikola Vajhand, Bogdan Kovačević, Lara Prćić i Bojana Knežević, učenici šestoga razreda. Žiri je ocjenjivao i bodovao radove. Radove naših učenika kao i jedan broj radova drugih sudionika komisija je pratila online, uz prezentaciju i video materijal.
Svi su učenici, njihovi mentori i škole dobile priznanje za sudjelovanje na izložbi. Svečana podjela odličja, učenika školâ iz Subotice, predviđena je do kraja nastavne godine.

Prijevod: Bruno Dronjić

Állami programozási verseny mikrobit eszközökön

U četvrtak, 12. maja, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu održano je Državno takmičenje u programiranju na mikrobit uređajima, u okviru programa Škole za 21. vek. Na takmičenju je svoje projekte prikazalo i branilo 20 timova, od preko 200 projekata, koji su bili prijavljeni. Naša škola se predstavila sa tri projekta:
1. Edukativni roboti - Nikola Vajhand i Bogdan Kovačević, učenici 6.b i 6.a odeljenja;
2. Zaštitnik ptica - Lara Šegina i Bojana Đukić, učenice 6.a odeljanja i
3. Sačuvajmo šume - Teolinda Glavaš i Vedrana Nimčević, učenice 7.a i 8.b odeljenja.
Takmičenju su prisustvovali i ambasadorka Velike Britanije u Republici Srbiji, Njena Ekslencija - Sian MacLeod, ministar i pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje: Branko Ružić i Milan Pašić i direktorka za Srbiju i Zapadni Balkan pri Britanskom Savetu - Clare Sears.
Učenici su, pred tročlanim i stručnim žirijem, imali pet minuta za prezentaciju i demostriracju svog projekta i pet minuta da odgovore na pitanja članova žirija. Posle većanja, žiri je proglasio pobednike. Naša škola nije uspela osvojiti niti jedno od prva tri mesta, ali smo bili jedina škola sa tri projekta. Svi učenici su dobili prikladne nagrade. Najznačajnija nagrada je nagrada za školu, a to je kutija sa 10 micro:bit uređaja unapređene verzije i sa raznim dodacima, značajne materijalne vrednosti za svaki tim - projekat. S obzirom da smo imali tri tima, škola je dobila i tri kutije. Lásd a képgalériát.

Köztársaság verseny angol nyelven

Republičko natjecanje iz engleskog jezika održano je 8. srpnja u OŠ „Pavle Savić“ u Beogradu. Naša učenica Ana Davčik, koja je prethodno osvojila drugo mjesto na Općinskom i prvo mjesto na Okružnom natjecanju iz engleskog jezika, našla se na "zlatnoj sredini". Zadaci na natjecanju su bili izuzetno teški za uzrast 8.razreda, ali i sam plasman na Republičko natjecanje predstavlja ogroman uspjeh naše Ane, na koju smo izrazito ponosni.
Čestitamo Ani još jednom na postignutim rezultatima!

Mit tudsz a forgalomról

U subotu, 7. maja u vremenu od 8:00 do 12:00 časova, u osnovnoj školi „Stari Đula Kovač“ u Staroj Moravici održano je Okružno takmičenje iz saobraćaja pod nazivom Šta znaš o saobraćaju. Na takmičenju su, iz naše škole, učestvovali: Žana Suknović, učenica 6.b odeljanja, i Andreas Damjanoski, učenik 8.b odeljenja.
Takmičenje je obuhvatalo tri discipline:
- Poznavanje propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima (rešavanje testa);
- Vožnju bicikla na poligonu praktične vožnje i
- Vožnju bicikla na poligonu spretnosti.
Žana je zauzela drugo mesto, među devojčicama, u kategoriji „B“, dok je Andreas, takođe zauzeo drugo mesto, među dečacima, u kategoriji „C“.
Na republičko takmičenja plasirali su se učenici koji su osvojili prvo mesto u svakoj od kategoriji.

Kislányok napja az IKT szektorban

2023.

Ezt a Nemzetközi napot április 27-én ünnepeljük.
A rendezvényen belül az egyik fontos tevékenység a lányok céglátogatása és sikeres üzletasszonyokkal való találkozás, akik példaképül szolgálhatnak a lányok számára. Idén Kopilović Anita tanárnő az érdeklődő 7. és 8. osztályos tanulókat vitte el a ContiTech Fluid céghez.
A cégnél alkalmazott nők: bemutatták cégüket, szerepüket abban, milyen szakmában dolgoznak, milyen beosztásban dolgoznak, és hogyan.

Fordítás: Ibolja Vitasović


2022.

Učenice: Elena Suknović, Teolinda Glavaš, Jovana Tumbas Loketić, Dunja Nimčević, Dunja Dražić, Dajana Vujković Bukvin, Anđela Stantić, Nađa Kopilović i Vedrana Nimčević posetile su, u pratnji nastavnice Anite Kopilović, kompaniju Continental ContiTech Fluid u Subotici, povodom obeležavanja Dana devojčica u IKT sektoru.
Ovaj dan se obeležava sa ciljem da se devojčice, učenice sedmih i osmih razreda osnovnih škola osnaže prilikom odabira budućih profesija i da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv u - netipično ženskim, zanimanjima. Tokom posete, učenice su imale priliku da se upoznaju sa kompanijom Continental i programom dualnog obrazovanja, obiđu deo proizvodnog pogona, i upoznaju se sa zaposlenim ženama u kompaniji. Saznali su koji su to ciljevi zaposlenih, kakve veštine, znanja i sposobnosti podrazumevaju radna mesta smenovođe i inženjera industrijalizacije proizvoda, kao i prednosti i nedostatke tih radnih mesta.