Дечија недеља

Школска 2021/22. година


- Првог дана Дечије недеље, која се ове године слави под слоганом Дете је дете, да га волите и разумете, ученици виших разреда су учествовали у квизу о познавању дечијих права.
Остале активности 4. октобра: „Изложба играчака” - за ученике од првог до четвртог разреда у Доњем Таванкуту; „Табла пријатељства и писма пријатељства" резултат је тимског рада ученика и учитељица у Горњем Таванкуту; Ученици у Љутову су правили рам за слику од картона и дугмади и цветова.
- Активности Дечије недеље реализоване 5. октобра биле су: Цртање кредама у боји по бетону. Овом активношћу деца су остварила своје право на слободу изражавања као и на своје идеје преко веома креативних и занимљивих цртежа. У школи, у Горњем Таванкуту, активност је одржана на школском дворишту; У „Играма без граница" су учествовали сви ђаци и сва деца из вртића. За прву штафетну игру припремили су кашику и јаје. У другој штафетној игри такмичили су се у скакању у џаковима. Ученици виших разреда су изабрали да једна од активности у току Дечије недеље буде активност Замена улога, коју сви много воле.
На основу члана 15, Конвенције УН о правима детета (Постављање или придруживање групама, деца се могу придружити или основати групе или организације и могу се састајати са другима, све док то не штети другим људима) наши ученици мењали су запослене у школи на њиховим радним местима.
- Активност трећег дана Дечије недеље, 6. октобра, била је израда фигура од воћа и поврћа. Ученици од првог до четвртог разреда из Доњег Таванкута су показали креативност и маштовитост при изради ових фигура. Фигуре су изложене на главном улазу наше школе испред великог школског паноа. У подручној школи у Горњем Таванкуту протекао је у навијачкој атмосфери: Ученици су се такмичили у неким мало другачијим штафетним играма. У првој штафетној игри преносили су лоптицу у пару, помоћу пластичних чаша. У Љутову су ученици писали и цртали на тему својих кућних љубимаца. У складу са слоганом Дете је дете, да га волите и разумете, ученици виших разреда изабрали су да трећа активност, у току Дечије недеље, буде активност под називом „Чаробна крила”; На основу члана 31, Конвенције УН о правима детета (Одмор, игра, култура, уметност), свако дете има право на одмор, опуштање, игру и учешће у културним и креативним активностима) наши ученици су учествовали у креативној радионици „Чаробна крила”
- Четврта активност Дечије недеље, у четвртак - 7. октобра биле су „Поруке пријатељства”. Ученици од првог до четвртог разреда су писали или цртали поруке пријатељства својим другарима, а затим знатижељно читали и уживали у порукама које су упућивале на подршку, разумевање, пријатељство. Иако су дечја права саставни део сваког школског дана и часа, четврта активност Дечије недеље, у Горњем Таванкуту, била је посвећена искључиво њима, посебно Члану. 12. - Право да своје мишљење слободно изразим. На самом почетку је деци, преко презентације и илустрованих наставних листића, предствљена већина дечјих права. Уследила је активност „Све о себи". Ученици су се и кроз цртеж и вербално представљали, слободно износећи своје мишљење.
У четвртак је са члановима Вршњачког тима и Форум театра одржан дебатни клуб, након часова редовне наставе. Ученици Дуња Нимчевић и Андреас Дамјаноски из 8.б разреда су били носиоци активности и они су истакли 13 основних права али и обавеза које ученици имају, како у школи тако и ван ње. Остали чланови су равноправно учествовали у дискусији на тему права и обавеза ученика, коментарисали и износили своја мишљења, дајући примере из свакодневног живота али и решавајући дилеме и питања других. Закључили смо да непоштовање права деце не погађа само децу већ да се питања права деце тичу свакога и утичу на живот свих нас. Зато је неопходно да одрасли и деца, широм света, разумеју појам права, да знају која су њихова, да науче да саосећају са онима којима су та права угрожена али да у складу са правима постоје и обавезе које, подједнако као и права, морамо да испуњавамо.
Спортске активности смо реализовали на нивоу школе за млађи узраст од првог до четвртог разреда у Доњем Таванкуту.
- На предлог чланова Ученичког парламента петог дана Дечије недеље, 8. октобра, организована је активност „Воће за здравље и дечији осмех“. Кроз ову активност смо упознали и Члан 24, Конвенције УН о правима детета (Здравље, вода, храна, околина - Деца имају право на најбољу могућу здравствену негу, чисту воду за пиће, здраву храну и чисто и сигурно окружење за живот. Сви одрасли и деца треба да имају информације о томе како да буду сигурни и здрави).
Пети дан Дечије недеље, у Горњем Таванкуту, обележиле су интересантне активности из неколико школских предмета. Погледајте галерију слика.

Текст: Драгана Мирановић