Манифестација „Путовима Анте Секулића“

Наставник Ведран Искра из Врбовца са директорицом Станиславом Стантић Прћић из Таванкута

У мају смо се присетили живота и дела Анте Секулића, сигурно најзначјанијег таванкутског књижевника, филолога и језикословца. Секулић је рођен у Таванкуту, али је живео и у бројним градовима широм Хрватске и радио као гимназијски и као универзитетски професор. Његове песме данас су незаобилазни део хрватске књижевности у Војводини и оне су постале део наставног плана и програма.
Током тродневне манифестације (види галерију слика) нашу школу су посетили ученици, наставници и директорица 2. основне школе из Врбовца у Хрватској. Учествујући у пригодно осмишљеним радионицама ученици су се могли упознати са некима од најзначајнијих Секулићевих песама, али и научити о његовом животу, упознати се са речничким благом пописаним у његовом "Рјечнику говора бачких Хрвата". Учили су и израђивати украсе од сламе, технику карактеристичну управо за културну традицију Таванкута, а у туристичком разгледању обишли су Суботицу, посетили катедралу и синагогу те прошетали Палићем. У психолошким радионицама најпре су се на један забавнији начин упознали, а затим се и учили важности уважавања другога у радионици "Мостови толеранције".
Централни део овог догађаја био је свечани програм, у коме су учествовали ученици обе школе. Гости из Врбовца за ову прилику су припремили рецитал Секулићевих песама, а наши су ученици, у краткој представи приказали Секулићева присећања на живот у Таванкуту и ​​рано детињство, проткано рецитацијом његових песама.
Програм је завршен доделом Секулићевих књига свим учесницима програма и свим гостима као успомену на учешће у првој манифестацији овакве врсте у нашој школи.
Манифестацију је финансијски подржао и омогућио Централни државни уред за Хрвате изван Републике Хрватске, а књиге које су поклоњене свим учесницима свечанога програма и свим гостима донирао је Католички институт за културу, историју и духовност "Иван Антуновић".

Оставите одговор