Elementary School „Rudeš” to visit our school

Našu školu posjetili su učenici Osnovne škole „Rudeš” iz Zagreba, iz Republike Hrvatske, a sa njima i: ravnateljica škole - Sanja Krstanović, profesorice hrvatskog jezika: Mirjana Jukić, Meri Farac Jemrić, Kristina Mlinar i Miranda Kekez, kao i viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje - Marijana Češi.
U dnodnevnom boravku u našoj školi ostvarili smo brojne radionice i aktivnosti. Prvog dana njihovog boravka, gosti su obišli Tavankut te posjetili: Galeriju, salaš Balažević i Crkvu Presvetog Srca Isusovog.
Nakon obilaska sela, uslijedila je radionica upoznavanja za goste i djecu-domaćine, koju su vodile psihologinje naše škole: Dragana Miranović i Anamarija Došenović.
Učitelji naše škole koji ulaze u nastavu na hrvatskom jeziku kao i ravnateljica škole - Stanislava Stantić Prćić, sudjelovali su na stručnom skupu, koji je vodila viša savjetnica Marijana Češi, na temu „Mogućnosti suradnje među školama i pomoć Agencije za odgoj i obrazovanje”. Za učenike dveju škola organizirano je druženje i natjecanje u društvenim igrama
Drugog dana boravka, učenika i djelatnika OŠ „Rudeš” u tavankutskoj školi, organizirane su radionice za učenike obaju škola. Najprije su profesorice škole iz Zagreba održale dvije radionice: „Svevremenost mudrih izreka u hrvatskom jeziku” i „Kod nas je ovako, a kako je kod vas?” Nakon ovih radionica, gosti su prisustvovali slamarskoj radionici, gdje su izrađivali bookmarkere od slame u radionici „roljanja“ na kojoj su se upoznali sa starim načinom glačanja. U poslijepodnevnim satima uputili smo se u Suboticu. U pratnji vodiča obišli smo najznačajnije znamenitosti grada: katedralu Svete Terezije Avilske, subotičku Sinagogu, Olimpijsku česmu, Franjevačku crkvu te Gradsku kuću. Nakon šetnje gradom i slobodnog vremena uputili smo se u Dječje kazalište gdje su učenici i članovi dramske sekcije naše škole izveli predstavu „U tuđim cipelama”.
Potom smo posjetili Klub „Zvuci srca” - divan lokal u kojem rade i stvaraju osobe sa smetnjama u razvoju. Oni su nas srdačno ugostili i poslužili sokom od lavande, limunadom, štrudlom s makom i medenjacima. Po povratku u Tavankut učenici su se družili u školi u okviru Kluba „Mjesečina 9”. U nedjelju ujutro rastali smo se od dragih gostiju i novih prijatelja u nadi da ćemo se uskoro ponovno sresti. You look at the picture gallery.
The impressions of „Rudeš" school about our school stay.

Visit to the school in Jarmina

Predstavnice naše škole: direktorica - Stanislava Stantić Prćić, nastavnice - Milena Predojević i Ivana Horvat, kao i župnik žedničke župe „Svetog Marka Evanđeliste“, a donedavni župnik tavankutske župe - Franjo Ivanković, boravili su u Jarmini u Republici Hrvatskoj povodom obeležavanja pedeset godina od osnivanja Osnovne škole „Matija Gubec” u ovom mestu. Kako naše škole nose ime ovog istaknutog borca za ljudska prava rado smo se odazvali pozivu i nastavili negovati dugogodišnje prijateljstvo i dobru saradnju. Prisustvovali smo priredbi koju su pripremili učenici i nastavnici škole, a potom smo obišli i klon Gupčeve lipe. Nakon priredbe posetili smo Vinkovce, koji u kontinuitetu postoje duže od 8200 godina, što ih čini najstarijim gradom u Evropi - evropski Jerihon. You look at the picture gallery.