Dan pješačenja

Pod sloganom „Korak bliže zdravlju”, na Paliću je obeležen Dan pešačenja u organizaciji Planinarskog saveza Srbije. Ovu sportsko-rekreativnu manifestaciju podržali su brojni đaci osnovnih i srednjih škola iz Subotice i okoline. Učešće su uzeli i učenici i zaposleni naše škole, koji su od Vodotornja pešačili oko Palićkog jezera sve do Ženskog štranda. Puni dobre volje i energije, prepešačili smo 13,5 kilometara i time ukazali na značaj bavljenja sportom za fizičko i mentalno zdravlje.
Ova akcija organizovana je u više od 60 gradova Srbije, dok je centralna manifestacija održana baš na Paliću budući da je Subotica ove godine ponela zvanje Evropskog grada sporta. Pogledajte galeriju slika.

Europska noć istraživača

U prostorijama Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici, u petak 27. septembra, od 16:00 do 22:00 časova je organizovano obeležavanje međunarodne manifestacije pod nazivom Evropska noć istraživača pod geslom: Pažnja, nauka na putu, koja je ove godine posvećena, kao što se može iz samog naslova zaključiti, savremenim tehnologijama iz IT oblasti.
Profesori, asistenti i studenti određenih fakulteta, zatim profesori i učenici nekoliko srednjih škola, kao i stručnjaci iz prakse su prisutnima prikazali raznovrsna dostignuća iz svog delokruga interesovanja i rada.
Na pomenutu manifestaciju su išli učenici sedmih razreda: Mamužić Josip, Urukalo Dušan, Davčik Andrej, Boroš Laura, Đukić Jovana, Kujundžić Aleksandra i Rudić Filip, u pratnji nastavnika hemije - Benčik Slavka.
Svi prisutni su veoma zadovoljni ovom vrstom prezentacije i popularizacije nauke, i zbog svega viđenog već sada planiramo i sledeće godine da prisustvujemo ovoj manifestaciji kao posetioci i posmatrači, ali - ko zna, ako uslovi dozvole možda da razmišljamo i o ravnopravnom učestvovanju kao jedni od demonstratora neke naučne oblasti.

Misa zaziva Duha Svetoga za blagoslov nove školske godine

Župna crkva Presvetog srca Isusova, 19.rujna, bila je posebno lijepa jer su je krasila djeca koja pohađaju Katolički vjeronauk. Glasovi djece i njihovih učiteljica, učitelja, nastavnica i nastavnika činili su ovu misu, koju je predvodio župnik - vlč. Marijan Vukov, veoma posebnom jer smo se okupili Gospodina moliti za blagoslov školskih torbi i nove školske godine. Učenici su prepoznali važnost čistog srca i bili su na ispovjedi kod gvardijana subotičkog franjevačkog samostana - fra. Ivana Miklenića, koji je ispovjedao kroz cijelu misu. Ravnaljica škole - Stanislava Stantić Prćić, kao i svake godine tako i ove podržala je dječju želju doći na misu za blagoslov nove školske godine i prisustvovala istoj. Zahvaljuju joj 212 srdašca naše djece, koji pohađaju Katolički vjeronauk i radujemo se novoj školskoj godini. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Zorica Svirčev

Učenici posjetili Crveni križ Subotice

Humanost je prvi princip globalne i neovisne organizacije Crveni križ - i to je prvo što nam je predočila Nevena Lukić - stručni suradnik, koja je otvorila predavanje i upoznavanje sa programima rada Crvenog križa. Nakon tople dobrodošlice u njihovome omladinskom klubu i upoznavanja sa volonterima usljedilo je kratko predočavanje kompresije, odnosno oživljavanja osobe bez svesti, kao i predočavanje torbe za prvu pomoć i korištenja trouglaste marame.
Prostorije Crvenog križa posjetili su učenici koji pohađaju Građansko vaspitanje. Погледајте галерију слика.

Prijem prvašića

U našoj školi održan je prijem prvašića koji će pohađati nastavu na srpskom i hrvatskom nastavnome jeziku. Prvašiće su srdačno dočekali učenici starijih razreda s raznim predstavama, pjesmama, svirkom te njihov: učitelj i učiteljice, ravnateljica Stanislava Stantić Prćić i Nataša Francuz - predstavnica Hrvatskog nacionalnog vijeća za odsjek obrazovanja.
Prvašima želimo uspješan polazak u školu i lijepe ocjene! Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branka Milojević