Међународни дан музике

Сваке године, 1. октобра, обележава се Међународни дан музике, мелодије која употпуњава нашу свакодневицу. Светска музичка заједница од 1975. године слави овај дан посвећен музици. Обележавање је потакнуо виолински виртуоз и музиколог Јехуди Менухин, а његову је иницијативу прихватио и UNESCO.
Циљеви Међународног дана музике су ширење идеала мира и пријатељства међу народима, размена музичких и уметничких искустава, те уживање у овој врсти уметности.
Осим забавне и културолошке вредности, музика је врло моћан медиј, омогућава комуникацију без речи, делује терапеутски, смањује досаду и олакшава учење.
Управо зато што је музика свуда око нас и у нама, ученици Музичке школе из Суботице: Михајло Поповић, Димитрије Калишки, Ђорђе Марковић, Луција Вуков, Вујица Лазовић и Андреас Дамјаноски (ученик и наше школе) су у четвртак, 1. октобра, одржали мали концерт у кабинету музичке културе, поводом обележавања Међународног дана музике.
На концерту су учествовали ученици свих узраста који су на својим инструментима изводили дела композитора различитих епоха. Наши ученици су имали прилике да уживају у делима Моцарта, Баха и других композитора. Пажљиво су пратили програм и аплаузом наградили другаре.
Програм концерта:
1. Михајло Поповић; Труба, 2. разред ОМШ; Моцарт: Валцер;
Корепетиција Ленард Гужвањ; Класа: Ленард Гужвањ.

2. Димитрије Калишки ; Виолина, 3. разред ОМШ; Марковић: Командант Сава;
Моцарт: Алегрето; Каса: Тамаш Киш.

3. Ђорђе Марковић; Хармоника, 4. разред ОМШ;
Дербенко: Мала свита, 1. став; Класа: Мирослав Идић.

4. Дуо - Луција Вуков (флаута, 1. разред СМШ) и Вујица Лазовић (гитара, 3. разред СМШ); Бокерини: Менует; Класа: Кристина Молнар и Марко Срђевић и

5. Андреас Дамјаноски; Клавир, 5. разред ОМШ; Хајдн: Соната Д-дур, 1. став;
Класа: Марија Крецул Стефановић.

Погледајте галерију слика

Текст: Анита Копиловић

Оставите одговор