First grade students in the hike to churches

Učenici prvog razreda naše škole su u sredu, 15. lipnja, bili gosti u tri crkve naših najvećih monoteističkih religija.
Nakon obilaska centra Subotice uputili smo se u franjevački samostan i crkvu, koju narod od milja zove „Stara crkva“, a nosi ime svetog Mihaela Arkanđela. U crkvi nas je sačekao gvardijan samostana fra. Zdenko i ljubazno odgovorio na sva naša pitanja. Upoznali smo se sa poviješću crkve i prepoznali vjerske simbole koje smo učili na satima vjeronauka te utvrdili važnost sakralnog prostora. Gvardijan nas je proveo kroz njihovo veliko dvorište i nastavili smo naš pohod do pravoslavnog hrama „Vaznesenje Gospodnje", gdje smo upoznali oca Lazara koji nam je predstavio hram i njegove znamenitosti. Nekoj djeci je ovo bio prvi susret sa sestrinskom crkvom i sve ih je interesiralo, a penjanje na galeriju posebno oduševilo. U dvorišnoj sjenici smo dobili okrijepu od našeg veroučitelja Srđana Grubora, koji je brižno kružio oko djece i sipao sok u čaše. Morali smo nastaviti naš pohod, sijedeća stanica je bila Subotička sinagoga koja spada u najvrijednija srednjeevropska ostvarenja u stilu secesije. Ušavši u nju kao da smo zakoračili u neku drugu dimenziju. Djeca su bila oduševljena vitražima, ukrasima, velikim svijećnacima menorama, natpisima na hebrejskom jeziku i saznanjem da je naš Isus propovjedao i molio se u jednoj sličnoj sinagogi kao našoj. Pored Davidove zvijezde učenici su primjetili i ploče saveza, gdje su lako mogli povezati 10 Božjih zapovjedi sa našom Katoličkom kao i Pravoslavnom verom.
Cilj ovog putovanja bila je realizacija ambijentalne nastave po nastavnoj jedinici „Crkva i crkve - jedinstvo u različitosti (ekumenska tema)“, te približiti sličnosti naših crkvi i zajednica koje se okupljaju u njima. Pored zadatka prepoznavanja vjerskih simbola u našoj Subotici i uočavanja da je Subotica grad vijernika, imali smo i „slatke momente“ u jednoj među najstarijim poslastičarnicama u gradu. Sladoled je prijao našim nepcima.
U realizaciji ove ambijentalne nastave koju je organizovala vjeroučiteljica Zorica Svirčev učestvovali su i učitelji Slavica Kovačević, Antun Lučić te Tatjana Nimčević. You look at the picture gallery.