Student cooperative

School 2023/24. year


International Fair of Education „Guidelines"

19th International Fair of Education „Guidelines" started on 21st March at Novi Sad Fair.
On the first day of the fair, Student Cooperative of our school had the opportunity to present its work. Dressed in traditional costumes, cooperative members from the 5th grade: Gadžur Anja and Simona Davčik, and members from the 6th grade: Andrej Davčik, Petra Milojević and Nikolina Đukić, together with teacher Dragana Stešević and photographer Branka Milojević exhibited and sold straw-work art products and other handicrafts.
They had the opportunity to introduce themselves to the Minister of Education, Science and Technological Development, Slavica Đukić Dejanović, who expressed her admiration for the products they made and their commitment.
The visitors had the opportunity to talk with hard-working cooperative members, who gave them friendship hearts and apples from Tavankut as gifts. You look at the picture gallery.

Translation: Svetlana Pribičević


Fankijada

U parku u Donjem Tavankutu je, drugu godinu zaredom, održana Fankijada.
Deb’o četvrtak protekao je u znaku fanaka (fanak - krofna), a svoje proizvode na ovoj manifestaciji izložila je i Učenička zadruga.
Mame i bake naših učenika, na čelu sa Marinom Mamužić, kao i prijatelji škole, pridružili su se ovoj akciji. Toga dana oni su ispekli oko hiljadu i po fanaka koji su prodavani na štandovima. Na taj način pomogli su rad naše zadruge i doprineli kupovini školskog vozila.
Veliki broj posetilaca je dobrovoljnim prilogom takođe podržao naše zadrugare.


Vatrogasni disnotor

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva, u Tavankutu je održan tradicionalni vatrogasni disnotor (disnotor - gozba prilikom klanja svinja). Na ovoj manifestaciji štand je imala i Učenička zadruga naše škole, koja je prodavala proizvode koje su učenici izradili uz pomoć svojih nastavnika.
Posetioci su imali priliku da uživaju uz različite specijalitete, čvarke, kobasice, paprikaš i fanke, uz zvuke tamburaša, nakon čega bi se na našem štandu zasladili bunar-kiflama, čajem i kafom.
Veliki broj prisutnih podržao je rad zadruge, te je, dajući dobrovoljni prilog, doprineo kupovini novog školskog vozila. You look at the picture gallery.


Škola dobila sredstva od Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete je opredelilo sredstva našoj školi za unapređenje rada Učeničke zadruge. Škola će ovim sredstvima kupiti sublimacionu mašinu, koja će omogućiti da se aktivnosti u zadruzi prošire i da se veći broj učenika uključi u njen rad. You look at the picture gallery.


47. takmičenje mladih zadrugara orača

Naša škola je u petak i subotu - 6. i 7. oktobra, bila domaćin Republičkog takmičenja učenika orača, koje ima dugu tradiciju i izuzetan značaj.
Takmičilo se 32 učenika iz devet osnovnih škola širom Srbije.
U petak je bila teorijska provera znanja - test iz oblasti poljoprivrede, saobraćajnih propisa i učeničkog zadrugarstva a takmičare je pozdravila i podržala Sanja Dulać sa saradnicom ispred Ministarstva prosvete. U subotu, je nakon predavanja i svečanog programa, održan drugi deo takmičenja - spretna vožnja na poligonu i oranje na parcelama.
Nakon toga su najuspešnijim školama i pojedincima uručene diplome i nagrade za osvojena prva tri mesta, a svim učesnicima zahvalnice.
Luka Crnković iz 5.b odeljenja osvojio je 2. mesto u disciplini - spretnja vožnja, dok je Josip Mamužić, učenik 6.a odeljanja, osvojio 3. mesto u oranju i spretnoj vožnji.
Pobednik takmičenja je Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Vitoševca.
Podršku mladim oračima je dala Milanka Kostić - članica Gradskog veća koja je zadužena za obrazovanje, i Slobodan Milošev - direktor JKP Čistoća. You look at the picture gallery.

Rezultati 47. takmičenja mladih zadrugara orača: Table.


Fruit festival

U subotu, 30. septembra, održan je 13. Festival voća i autohtonih rukotvorina, na etno salašu Balažević.
U okviru školske Učeničke zadruge, učenici naše škole, a u pratnji voditeljke Zadruge - Ivane Vuković, su pripremili čestitke od slame, bukmarkere, didaktičke materijale, suvenire od drveta, zašećerene jabuke… Sve to je bilo izloženo na štandu škole, a zadrugari su se pokazali kao vešti prodavci.


Cooperatives of our school in Porec in the Republic of Croatia

Na poziv predsednice Hrvatske zajednice učeničkih zadruga - Dragice Benčik, učenici: Antonija Vujić i Danilo Dudaš, direktorica - Stanislava Stantić Prćić i voditeljka školske zadruge - Ivana Vuković, predstavljali su našu učeničku zadrugu na 35. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Poreču.
Na smotri smo se predstavili izložbom i prikazali rad školske Učeničke zadruge, kroz kreativnu radionicu izrade čestitki od slame.
Družili smo se, stekli nova prijateljstva, osnažili svoje zadrugarsko umeće i dobili mnogo novih ideja. You look at the picture gallery.

School 2022/23. year


Fankijada

Zadrugari naše škole učestvovali su na prvoj Fankijadi koja se održala u parku u Donjem Tavankutu.
Naši kreativci su uložili trud u kreiranje i izlaganje proizvoda: čestitke od slame, obeleživači za knjige, privesci za ključeve, saksijsko cveće, narukvice, magneti za frižider...
Hvala svima koji su posetili naš štand, i svojim prilogom pomogli kupovinu školskog kombija, a našim učenicima dali motiv za razvijanje kreativnosti, timskog rada i preduzetništva.


Sredstva za nabavku CNC mašine

Predstavnica učeničke zadruge naše škole - Stanislava Stantić Prćić, je u Palati Srbije prisutvovala na svečanoj dodeli ugovora o dodeli sredstava za potrebe Učeničke zadruge, zajedno sa još trideset i jednim predstavnikom zadruga osnovnih škola Republike Srbije, uz prisustvo ministra prosvete i pomoćnika ministra: Branka Ružića i Milana Pašića sa saradnicima.
Ministarstvo prosvete je za unapređenje rada ovih zadruga opredelilo 12 miliona dinara. Ministar Ružić je istakao važnost rada zadruga u postizanju boljih postignuća učenika i u prevenciji nasilja u školama.
Zadruga naše škole će dobijena sredstva iskoristiti za nabavku CNC mašine - Pionir laser 6040 60W. You can see the photos here.


Učenička zadruga na Winterfestu

Učenička zadruga je, 13. prosinca, doprinijela humanitarnoj akciji, a u sklopu Winterfesta, prodajući svoje radove na temu blagdana svete Lucije. Izrađeni Lucini kalendari, posijana pšenica, ježići i snjegovići su običaj je koji se njeguje u obiteljima naših učenika, a na ovaj način su u centar grada donijeli duh Došašća i pripreme za blagdan rođenja Isusa Krista.


The first regional conference on students' cooperatives

Stanislava Stantić Prćić and Anita Kopilović attended the first regional conference „Students' cooperatives - possibilities and importance for the development of students' competencies", which was held on December 7, at the Tami Residence Hotel in Niš.
The conference was opened by Branko Ružić, Minister of Education.
In addition to schools from Serbia, students' cooperatives from the region (Croatia, Slovenia, Hungary and The Republic of Srpska) presented their work through panel discussions, presentations and exhibition stands.
The conference was constructive and encouraging: „When it comes to students' cooperatives - there are no limits".

Translation: Miroslav Rauš


Zadrugari - orači u Belegišu

Na poziv predsednika Saveza učeničkih zadruga Srbije, Slobodana Popovića, bili smo učesnici 46. takmičenja mladih zadrugara - orača, koje se održalo u OŠ „Vera Miščević” u Belegišu u Sremu.
Našu zadrugu su predstavljali učenici: Josip Mamužić i Milan Crnković, kao i voditeljka zadruge Ivana Vuković.
Takmičenje je obuhvatalo sledeće discipline: test znanja i spretnu vožnju traktora sa prikolicom.
Naši učenici su osvojili drugo mesto.


Zadrugari škole u Vinkovcima

Po pozivu predsednice Hrvatske zajednice učeničkih zadruga, Dragice Benčik, učenice - Mia Skenderović i Elena Suknović, direktorica - Stanislava Stantić Prćić i voditeljka školske zadruge - Ivana Vuković predstavljale su učeničku zadrugu naše škole, u Vinkovcima u dvorani Barun Trenk, na 34. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, od 27. do 30. septembra.
Na smotri smo se predstavili izložbom i prikazali rad učeničke zadruge kroz kreativne radionice izrade čestitki, bukmarkera, privezaka od slame za učesnike.

School 2021/22. year


Škola dobila sredstva za rad učeničke zadruge

Prvi podpredsednik Vlade Srbije i ministar Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Branko Ružić, je dodelio finansijska sredstva za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad učeničkih zadruga, koje su osnovane u skladu s Pravilnikom o učeničkim zadrugama. Učeničkoj zadruzi naše škole dredstva su dodeljena za realizaciju projekta: „Nabavka opreme i materijala za pokretanje učeničkog preduzetništva“.
Od 112 škola, koje su osnovale učeničke zadruge, tavankutska škola je jedna od 15 osnovnih škola koja je na javnom pozivu za podnošenje prijava ustanova, koje ostvaruju osnovno obrazovanje i vaspitanje u Republici Srbiji, za dodelu finansijskih sredstava radi unapređenja uslova rada učeničkih zadruga - dobila sredstva.
Prema rečima Ružića: „Učeničke zadruge su važan deo obrazovno-vaspitnog rada. Razvijaju preduzetničke kompentencije i jačaju motivaciju učenika, ali i omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno“.


Prva konferenciji učeničkih zadruga Srbije

U utorak, 21 decembra, predstavnici učeničke zadruge naše škole prisustvovali su prvoj konferenciji učeničkih zadruga, pod nazivom: „Učeničke zadruge - mogućnosti i značaj za razvoj kompetencija učenika", koja je održana u hotelu Metropol, u Beogradu.
Neke od tema su bile:
- Podrška radu učeničkih zadruga;
- Pravilnik o učeničkim zadrugama;
- Učeničke zadruge - osnivanje i pravni okvir;
- Sekcije učeničkih zadruga - mogućnosti i modeli;
- Vaspitno - obrazovna uloga zadruge;
- Razvijanje međupredmetnih kompetencija kroz obogaćeni jednosmenski rad i aktivnosti učeničkih zadruga i druge.
Učenička zadruga naše škole je, na svom štandu, izložila radove od slame i drveta, školski časopis i sve ono čime se zadrugari bave, te je na taj način pokazala primer dobre prakse rada učeničkih zadruga.
Svečanom otvaranju Konferencije prisustvovao je prvi potpredsednik vlade i ministar Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Branko Ružić.
Bila nam je čast i zadovoljstvo biti deo prve konferencije učeničkih zadruga. Atmosfera i ambijent su bili veoma prijatni i ohrabrujući za nastavak aktivnosti u cilju unapređenja rada učeničke zadruge. You look at the picture gallery.