Day necktie

Дан кравате

Prigodnim programom obeležen je „Dan kravate“ - 18. oktobar, koji se u svetu obeležava se od 2003. godine, te su svi nastavnici i učenici, taj dan, došli s kravatama u školu.
U čast kravati učenici su imali priliku podsetiti se najvažnijih simbola kravate, ali i legende o njenom nastanku. Kravata je odevni predmet koji nose muškarci (a i sve više žena) oko vrata. Ime, prema nekim izvorima, potiče od reči „Kroate“ (Hrvat), jer su je prvi nosili hrvatski vojnici u 17. veku (oko 1635. godine) tokom tridesetogodišnjeg rata.
Zatim smo se svi zajedno uputili u šklosko dvorište gdje je bista Matije Gupca kako bi je povezali posebnom kravatom koju smo dobili od Academie Cravatice baš u tu svrhu na čemu im - veliko hvala.
Nakon zajedničkog fotografisanja, otišli smo u fiskulturnu salu u kojoj je bila postavljena izložba učeničkih radova povodom Dana kravate. Naime, ove su godine učenici bili vrlo kreativni oslikavajući na času Likovne kulture, Hrvatskog jezika i Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture kravate koje su ukrasili s detaljima koje bi voleli videti na svojim budućim kravatama. Bilo je tu, zaista, različitih motiva i simbola i odluka o najbolja tri rada nije bila nimalo laka. Od velike je pomoći tu bio naš žiri koji su činili: konzul Republike Hrvatske u Srbiji Mihael Tomišić, direktorica škole Stanislava Stantić Prćić i nastavnica Likovne kulture Larisa Đurić. Za to vreme su učenici s nastavnicom Sonjom Zvekić još jednom ponovili na koji se način veže kravata.
Nakon radionice vezanja kravate i brojanja glasova, usledio je onaj najuzbudljiviji deo; proglašenje pobednika i uručivanje nagrada i zahvalnica svim učenicima za učestvovanje i njihov doprinos ovome važnom danu.
See the picture gallery

Leave a Reply