Dan kravate

Dan kravate

Prigodnim programom je obilježen „Dan kravate“ - 18. listopada, koji se u svijetu obilježava se od 2003. godine, te su svi nastavnici i učenici, taj dan, došli s kravatama u školu.
U čast su kravati učenici imali priliku prisjetiti se najvažnijih simbola kravate, ali i legende o njezinome nastanku. Кravata je odjevni predmet koji nose muškarci (a i sve više žena) oko vrata. Ime, prema nekim izvorima, potiče od reči „Croate“ (Hrvat), jer su je prvi nosili hrvatski vojnici u 17. stoljeću (oko 1635. godine) tijekom tridesetogodišnjega rata.
Zatim smo svi zajedno uputili se u šklosko dvorište gdje je bista Matije Gubca kako bi je okrunili posebnom kravatom koju smo dobili od Academie Cravatice baš u tu svrhu na čemu im - veliko hvala.
Nakon zajedničkoga fotografiranja, otišli smo u dvoranu u kojoj je bila postavljena izložba učeničkih radova povodom Dana kravate. Naime, ove su godine učenici bili vrlo kreativni te su oslikavali na satu Likovne kulture, Hrvatskoga jezika te Hrvatskoga jezika s elementima nacionalne kulture kravate koje su ukrasili s detaljima koje bi voljeli vidjeti na svojim budućim kravatama. Bilo je tu uistinu raznolikih motiva i simbola i odluka o najbolja tri rada nije bila nimalo laka. Od velike je pomoći tu bio naš žiri koji su činili: konzul Republike Hrvatske u Srbiji Mihael Tomišić, ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić te nastavnica Likovne kulture Larisa Đurić. Za to su vrijeme učenici s nastavnicom Sonjom Zvekić još jednom ponovili na koji se način veže kravata.
Nakon radionice vezanja kravate i brojanja glasova, slijedio je onaj najuzbudljiviji dio; proglašenje pobjednika i uručivanje nagrada te zahvalnica svim učenicima za sudjelovanje i njihov doprinos ovome važnome danu.
Vidi galeriju slika

Odgovori