Učenička zadruga

Školska 2023./2024. godina


Međunarodni sajam obrazovanja - Putokazi

U Novom Sadu je 21. ožujka počeo 19. Međunarodni sajam obrazovanja - Putokazi.
Prvog dana sajma priliku da se predstavi imala je učenička zadruga naše škole. Odjeveni u tradicionalnu narodnu nošnju zadrugari iz 5.b razreda: Gadžur Anja i Simona Davčik, zatim iz 6.b razreda: Davčik Andrej, Milojević Petra i Đukić Nikolina, nastavnica Stešević Dragana i fotograf - Branka Milojević izlagali su i prodavali proizvode od slame i ostale rukotvorine.
Dobili su priliku predstaviti se i ministrici Prosvjete i obrazovanja - Slavici Đukić Dejanović, koja ih je pohvalila i izrazila divljenje za napravljene proizvode i posvećenost.
Posjetitelji su imali priliku razgovarati s vrijednim zadrugarima od kojih su na poklon dobivali srca prijateljstva i jabuke iz Tavankuta. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Ivan Mikulić


Fankijada

U parku u Donjem Tavankutu je, drugu godinu zaredom, održana Fankijada.
„Deb’o četvrtak” protekao je u znaku fanaka (fanak - krofna), a svoje proizvode na ovom događaju izložila je i Učenička zadruga.
Mame i bake naših učenika, na čelu s Marinom Mamužić, kao i prijatelji škole, pridružili su se ovoj akciji. Toga dana oni su ispekli oko tisuću i pol fanaka koji su prodavani na štandovima. Na taj način pomogli su radu naše zadruge i doprinijeli kupovini školskog vozila.
Veliki broj posjetitelja dobrovoljnim je prilogom također podržao naše zadrugare.

Prijevod: Ivan Mikulić


Vatrogasni disnotor

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva, u Tavankutu je održan tradicionalni vatrogasni disnotor. Na ovom događaju štand je imala i Učenička zadruga naše škole, koja je prodavala proizvode koje su učenici izradili uz pomoć svojih nastavnika.
Posjetitelji su mogli uživati uz različite specijalitete, čvarke, kobasice, paprikaš i krofne, uz zvuke tamburaša, nakon čega bi se na našem štandu zasladili bunar-kiflama, čajem i kavom.
Veliki broj prisutnih podržao je rad zadruge, te je, dajući dobrovoljni prilog, doprinio kupovini novog školskog vozila. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Ivan Mikulić


Škola dobila sredstva od Ministarstva prosvjete

Ministarstvo prosvjete dodijelilo je sredstva našoj školi za unaprjeđenje rada Učeničke zadruge. Škola će ovim sredstvima kupiti sublimativni stroj, koji će omogućiti da se aktivnosti u zadruzi prošire i da se veći broj učenika uključi u njezin rad. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Ivan Mikulić


47. natjecanje mladih zadrugara orača

Naša škola je u petak i subotu - 6. i 7. listopada, bila domaćin Republičkog natjecanja učenika orača, koje ima dugu tradiciju i izuzetan značaj.
Natjecalo se 32 učenika iz devet osnovnih škola diljem Srbije.
U petak je bila teorijska provjera znanja - test iz područja poljoprivrede, prometnih propisa i učeničkog zadrugarstva, a natjecatelje je pozdravila i podržala Sanja Dulać sa suradnicom ispred Ministarstva prosvjete. U subotu, je nakon predavanja i svečanog programa, održan drugi dio natjecanja - spretna vožnja na poligonu i oranje na parcelama.
Nakon toga su najuspješnijim školama i pojedincima uručene diplome i nagrade za osvojena prva tri mjesta, a svim sudionicima zahvalnice.
Luka Crnković iz 5.b razreda osvojio je II. mjesto u disciplini - spretnja vožnja, dok je Josip Mamužić, učenik 6.a odjela, osvojio III. mjesto u oranju i spretnoj vožnji.
Pobjednik natjecanja je Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Vitoševca.
Podršku mladim oračima je dala Milanka Kostić - članica gradskog vijeća koja je zadužena za obrazovanje, i Slobodan Milošev - upravitelj JKP Čistoća. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Ivan Mikulić

Rezultati 47. natjecanja mladih zadrugara orača: Tablica.


Festival voća

U subotu, 30. rujna, održan je 13. Festival voća i autohtonih rukotvorina, na etno salašu Balažević.
U okviru školske Učeničke zadruge, učenici naše škole, a u pratnji voditeljice Zadruge - Ivane Vuković, pripremili su čestitke od slame, bukmarkere, didaktičke materijale, suvenire od drveta, zašećerene jabuke… Sve to je bilo izloženo na štandu škole, a zadrugari su se pokazali kao vešti prodavači.


Zadrugari naše škole u Poreču u Republici Hrvatskoj

Po pozivu predsjednice Hrvatske udruge učeničkih zadruga Dragice Benčik, učenici Antonija Vujić i Danilo Dudaš, ravnateljica Stanislava Stantić Prćić i voditeljica Ivana Vuković predstavljali su učeničku zadrugu naše škole na 35. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Poreču.
Na smotri smo se predstavili izložbom i prikazali rad školske Učeničke zadruge, kroz kreativnu radionicu izrade čestitki od slame.
Družili smo se, stekli nova prijateljstva, osnažili svoje zadrugarsko umijeće i dobili mnogo novih ideja. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Ivana Vuković

Školska 2022./2023. godina


Fankijada

ZZadrugari naše škole sudjelovali su na prvoj Fankijadi koja se održala u parku u Donjem Tavankutu. Naši kreativci su uložili trud u izrađivanje i izlaganje proizvoda: čestitke od slame, obilježivači za knjige, privjesci za ključeve, cvijeće iz posude, narukvice, magneti za hladnjak...
Hvala svima koji su posjetili naš štand, i svojim prilogom pomogli kupovini školskog kombija, a našim učenicima dali motiv za razvijanje kreativnosti, timskog rada i poduzetništva.

Prijevod: Ivan Mikulić


Sredstva za nabavku CNC mašine

Predstavnica učeničke zadruge naše škole Stanislava Stantić Prćić je u Palati Srbije sudjelovala na svečanoj dodjeli ugovora o dodjeli sredstava za potrebe Učeničke zadruge, zajedno s još trideset i jednim predstavnikom zadruga osnovnih škola Republike Srbije, te uz nazočnost ministra prosvjete i pomoćnika ministra: Branka Ružića i Milana Pašića sa suradnicima.
Ministarstvo prosvete je za unapređenje rada ovih zadruga opredelilo 12 miliona dinara. Ministar Ružić je istakao važnost rada zadruga u postizanju boljih postignuća učenika i u prevenciji nasilja u školama.
Zadruga naše škole će dobijena sredstva iskoristiti za nabavku CNC mašine - Pionir laser 6040 60W. Pogledajte galeriju slika.

Lektura: Ivan Mikulić


Učenička zadruga na Winterfestu

Učenička zadruga je, 13. prosinca, doprinijela humanitarnoj akciji, a u sklopu Winterfesta, prodajući svoje radove na temu blagdana svete Lucije. Izrađeni Lucini kalendari, posijana pšenica, ježići i snjegovići su običaj je koji se njeguje u obiteljima naših učenika, a na ovaj način su u centar grada donijeli duh Došašća i pripreme za blagdan rođenja Isusa Krista.

Tekst: Branka Milojević


Prva regionalna konferecija učeničkih zadruga

Stanislava Stantić Prćić i Anita Kopilović prisustvovale su prvoj regionalnoj konferenciji Učeničke zadruge - mogućnosti i značaj za razvoj kompetencija učenika, koja je održana 7. decembra, u hotelu Tami Residence u Nišu.
Konferenciju je otvorio Branko Ružić, ministar prosvete.
Osim škola iz Srbije, na konferenciji su se predstavile i učeničke zadruge iz regiona (Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Republika Srpska), kroz panel diskusije, prezentacije i izložbene štandove.
Konferencija je bila konstruktivna i podsticajna: „Kada su u pitanju Učeničke zadruge - granice ne postoje“.


Zadrugari - orači u Belegišu

Na poziv predsednika Saveza učeničkih zadruga Srbije, Slobodana Popovića, bili smo učesnici 46. takmičenja mladih zadrugara - orača, koje se održalo u OŠ „Vera Miščević” u Belegišu u Sremu.
Našu zadrugu su predstavljali učenici: Josip Mamužić i Milan Crnković, kao i voditeljka zadruge Ivana Vuković.
Takmičenje je obuhvatalo sledeće discipline: test znanja i spretnu vožnju traktora sa prikolicom.
Naši učenici su osvojili drugo mesto.


Zadrugari škole u Vinkovcima

Po pozivu predsednice Hrvatske zajednice učeničkih zadruga, Dragice Benčik, učenice - Mia Skenderović i Elena Suknović, direktorica - Stanislava Stantić Prćić i voditeljka školske zadruge - Ivana Vuković predstavljale su učeničku zadrugu naše škole, u Vinkovcima u dvorani Barun Trenk, na 34. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, od 27. do 30. septembra.
Na smotri smo se predstavili izložbom i prikazali rad učeničke zadruge kroz kreativne radionice izrade čestitki, bukmarkera, privezaka od slame za učesnike.

Tekst: Ivana Vuković

Školska 2021./2022. godina


Škola dobila sredstva za rad učeničke zadruge

Prvi podpredsednik Vlade Srbije i ministar Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Branko Ružić, je dodelio finansijska sredstva za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad učeničkih zadruga, koje su osnovane u skladu s Pravilnikom o učeničkim zadrugama. Učeničkoj zadruzi naše škole dredstva su dodeljena za realizaciju projekta: „Nabavka opreme i materijala za pokretanje učeničkog preduzetništva“.
Od 112 škola, koje su osnovale učeničke zadruge, tavankutska škola je jedna od 15 osnovnih škola koja je na javnom pozivu za podnošenje prijava ustanova, koje ostvaruju osnovno obrazovanje i vaspitanje u Republici Srbiji, za dodelu finansijskih sredstava radi unapređenja uslova rada učeničkih zadruga - dobila sredstva.
Prema rečima Ružića: „Učeničke zadruge su važan deo obrazovno-vaspitnog rada. Razvijaju preduzetničke kompentencije i jačaju motivaciju učenika, ali i omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno“.


Prva konferenciji učeničkih zadruga Srbije

U utorak, 21 decembra, predstavnici učeničke zadruge naše škole prisustvovali su prvoj konferenciji učeničkih zadruga, pod nazivom: „Učeničke zadruge - mogućnosti i značaj za razvoj kompetencija učenika", koja je održana u hotelu Metropol, u Beogradu.
Neke od tema su bile:
- Podrška radu učeničkih zadruga;
- Pravilnik o učeničkim zadrugama;
- Učeničke zadruge - osnivanje i pravni okvir;
- Sekcije učeničkih zadruga - mogućnosti i modeli;
- Vaspitno - obrazovna uloga zadruge;
- Razvijanje međupredmetnih kompetencija kroz obogaćeni jednosmenski rad i aktivnosti učeničkih zadruga i druge.
Učenička zadruga naše škole je, na svom štandu, izložila radove od slame i drveta, školski časopis i sve ono čime se zadrugari bave, te je na taj način pokazala primer dobre prakse rada učeničkih zadruga.
Svečanom otvaranju Konferencije prisustvovao je prvi potpredsednik vlade i ministar Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Branko Ružić.
Bila nam je čast i zadovoljstvo biti deo prve konferencije učeničkih zadruga. Atmosfera i ambijent su bili veoma prijatni i ohrabrujući za nastavak aktivnosti u cilju unapređenja rada učeničke zadruge. Pogledajte galeriju slika.