Studentengenossenschaft

Schule 2022/23. Jahr


Fankijada

Zadrugari naše škole učestvovali su na prvoj Fankijadi koja se održala u parku u Donjem Tavankutu.
Naši kreativci su uložili trud u kreiranje i izlaganje proizvoda: čestitke od slame, obeleživači za knjige, privesci za ključeve, saksijsko cveće, narukvice, magneti za frižider...
Hvala svima koji su posetili naš štand, i svojim prilogom pomogli kupovinu školskog kombija, a našim učenicima dali motiv za razvijanje kreativnosti, timskog rada i preduzetništva.


Sredstva za nabavku CNC mašine

Predstavnica učeničke zadruge naše škole - Stanislava Stantić Prćić, je u Palati Srbije prisutvovala na svečanoj dodeli ugovora o dodeli sredstava za potrebe Učeničke zadruge, zajedno sa još trideset i jednim predstavnikom zadruga osnovnih škola Republike Srbije, uz prisustvo ministra prosvete i pomoćnika ministra: Branka Ružića i Milana Pašića sa saradnicima.
Ministarstvo prosvete je za unapređenje rada ovih zadruga opredelilo 12 miliona dinara. Ministar Ružić je istakao važnost rada zadruga u postizanju boljih postignuća učenika i u prevenciji nasilja u školama.
Zadruga naše škole će dobijena sredstva iskoristiti za nabavku CNC mašine - Pionir laser 6040 60W. Sie sehen sich die Bildergalerie an.


Učenička zadruga na Winterfestu

Učenička zadruga je, 13. prosinca, doprinijela humanitarnoj akciji, a u sklopu Winterfesta, prodajući svoje radove na temu blagdana svete Lucije. Izrađeni Lucini kalendari, posijana pšenica, ježići i snjegovići su običaj je koji se njeguje u obiteljima naših učenika, a na ovaj način su u centar grada donijeli duh Došašća i pripreme za blagdan rođenja Isusa Krista.


Prva regionalna konferecija učeničkih zadruga

Stanislava Stantić Prćić i Anita Kopilović prisustvovale su prvoj regionalnoj konferenciji Učeničke zadruge - mogućnosti i značaj za razvoj kompetencija učenika, koja je održana 7. decembra, u hotelu Tami Residence u Nišu.
Konferenciju je otvorio Branko Ružić, ministar prosvete.
Osim škola iz Srbije, na konferenciji su se predstavile i učeničke zadruge iz regiona (Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Republika Srpska), kroz panel diskusije, prezentacije i izložbene štandove.
Konferencija je bila konstruktivna i podsticajna: „Kada su u pitanju Učeničke zadruge - granice ne postoje“.


Zadrugari - orači u Belegišu

Na poziv predsednika Saveza učeničkih zadruga Srbije, Slobodana Popovića, bili smo učesnici 46. takmičenja mladih zadrugara - orača, koje se održalo u OŠ „Vera Miščević” u Belegišu u Sremu.
Našu zadrugu su predstavljali učenici: Josip Mamužić i Milan Crnković, kao i voditeljka zadruge Ivana Vuković.
Takmičenje je obuhvatalo sledeće discipline: test znanja i spretnu vožnju traktora sa prikolicom.
Naši učenici su osvojili drugo mesto.


Zadrugari škole u Vinkovcima

Po pozivu predsednice Hrvatske zajednice učeničkih zadruga, Dragice Benčik, učenice - Mia Skenderović i Elena Suknović, direktorica - Stanislava Stantić Prćić i voditeljka školske zadruge - Ivana Vuković predstavljale su učeničku zadrugu naše škole, u Vinkovcima u dvorani Barun Trenk, na 34. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, od 27. do 30. septembra.
Na smotri smo se predstavili izložbom i prikazali rad učeničke zadruge kroz kreativne radionice izrade čestitki, bukmarkera, privezaka od slame za učesnike.

Schule 2021/22. Jahr


Škola dobila sredstva za rad učeničke zadruge

Prvi podpredsednik Vlade Srbije i ministar Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Branko Ružić, je dodelio finansijska sredstva za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad učeničkih zadruga, koje su osnovane u skladu s Pravilnikom o učeničkim zadrugama. Učeničkoj zadruzi naše škole dredstva su dodeljena za realizaciju projekta: „Nabavka opreme i materijala za pokretanje učeničkog preduzetništva“.
Od 112 škola, koje su osnovale učeničke zadruge, tavankutska škola je jedna od 15 osnovnih škola koja je na javnom pozivu za podnošenje prijava ustanova, koje ostvaruju osnovno obrazovanje i vaspitanje u Republici Srbiji, za dodelu finansijskih sredstava radi unapređenja uslova rada učeničkih zadruga - dobila sredstva.
Prema rečima Ružića: „Učeničke zadruge su važan deo obrazovno-vaspitnog rada. Razvijaju preduzetničke kompentencije i jačaju motivaciju učenika, ali i omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno“.


Prva konferenciji učeničkih zadruga Srbije

U utorak, 21 decembra, predstavnici učeničke zadruge naše škole prisustvovali su prvoj konferenciji učeničkih zadruga, pod nazivom: „Učeničke zadruge - mogućnosti i značaj za razvoj kompetencija učenika", koja je održana u hotelu Metropol, u Beogradu.
Neke od tema su bile:
- Podrška radu učeničkih zadruga;
- Pravilnik o učeničkim zadrugama;
- Učeničke zadruge - osnivanje i pravni okvir;
- Sekcije učeničkih zadruga - mogućnosti i modeli;
- Vaspitno - obrazovna uloga zadruge;
- Razvijanje međupredmetnih kompetencija kroz obogaćeni jednosmenski rad i aktivnosti učeničkih zadruga i druge.
Učenička zadruga naše škole je, na svom štandu, izložila radove od slame i drveta, školski časopis i sve ono čime se zadrugari bave, te je na taj način pokazala primer dobre prakse rada učeničkih zadruga.
Svečanom otvaranju Konferencije prisustvovao je prvi potpredsednik vlade i ministar Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Branko Ružić.
Bila nam je čast i zadovoljstvo biti deo prve konferencije učeničkih zadruga. Atmosfera i ambijent su bili veoma prijatni i ohrabrujući za nastavak aktivnosti u cilju unapređenja rada učeničke zadruge. Sie sehen sich die Bildergalerie an.