Učenička zadruga

Školska 2023/24. godina


Međunarodni sajam obrazovanja - Putokazi

U Novom Sadu je 21. marta počeo 19. Međunarodni sajam obrazovanja - Putokazi.
Prvog dana sajma priliku da se predstavi imala je učenička zadruga naše škole. Obučeni u tradicionalnu narodnu nošnju zadrugari iz 5.b razreda: Gadžur Anja i Simona Davčik, zatim iz 6.b razreda: Davčik Andrej, Milojević Petra i Đukić Nikolina, nastavnica Stešević Dragana i fotograf - Branka Milojević su izlagali su i prodavali proizvode od slame i ostale rukotvorine.
Dobili su priliku da se predstave i ministarki Prosvete i obrazovanja - Slavici Đukić Dejanović, koja ih je pohvalila i izrazila divljenje za napravljene proizvode i posvećenost.
Posetioci su imali priliku da popričaju sa vrednim zadrugarima od kojih su na poklon dobijali srca prijateljstva i jabuke iz Tavankuta. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Dragana Stešević


Fankijada

U parku u Donjem Tavankutu je, drugu godinu zaredom, održana Fankijada.
Deb’o četvrtak protekao je u znaku fanaka(fanak - krofna), a svoje proizvode na ovoj manifestaciji izložila je i Učenička zadruga.
Mame i bake naših učenika, na čelu sa Marinom Mamužić, kao i prijatelji škole, pridružili su se ovoj akciji. Toga dana oni su ispekli oko hiljadu i po fanaka koji su prodavani na štandovima. Na taj način pomogli su rad naše zadruge i doprineli kupovini školskog vozila.
Veliki broj posetilaca je dobrovoljnim prilogom takođe podržao naše zadrugare.

Tekst: Nevena Ivić


Vatrogasni disnotor

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva, u Tavankutu je održan tradicionalni vatrogasni disnotor (disnotor - gozba prilikom klanja svinja). Na ovoj manifestaciji štand je imala i Učenička zadruga naše škole, koja je prodavala proizvode koje su učenici izradili uz pomoć svojih nastavnika.
Posetioci su imali priliku da uživaju uz različite specijalitete, čvarke, kobasice, paprikaš i fanke, uz zvuke tamburaša, nakon čega bi se na našem štandu zasladili bunar-kiflama, čajem i kafom.
Veliki broj prisutnih podržao je rad zadruge, te je, dajući dobrovoljni prilog, doprineo kupovini novog školskog vozila. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Nevena Ivić


Škola dobila sredstva od Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete je opredelilo sredstva našoj školi za unapređenje rada Učeničke zadruge. Škola će ovim sredstvima kupiti sublimacionu mašinu, koja će omogućiti da se aktivnosti u zadruzi prošire i da se veći broj učenika uključi u njen rad. Pogledajte galeriju slika.

Tekst i fotografije: Branka Milojević


47. Republička smotra zadrugara orača

Naša škola je u petak i subotu - 6. i 7. oktobra, bila domaćin Republičkog takmičenja učenika orača, koje ima dugu tradiciju i izuzetan značaj.
Takmičilo se 32 učenika iz devet osnovnih škola širom Srbije.
U petak je bila teorijska provera znanja - test iz oblasti poljoprivrede, saobraćajnih propisa i učeničkog zadrugarstva a takmičare je pozdravila i podržala Sanja Dulać sa saradnicom ispred Ministarstva prosvete. U subotu, je nakon predavanja i svečanog programa, održan drugi deo takmičenja - spretna vožnja na poligonu i oranje na parcelama.
Nakon toga su najuspešnijim školama i pojedincima uručene diplome i nagrade za osvojena prva tri mesta, a svim učesnicima zahvalnice.
Luka Crnković iz 5.b odeljenja osvojio je 2. mesto u disciplini - spretnja vožnja, dok je Josip Mamužić, učenik 6.a odeljanja, osvojio 3. mesto u oranju i spretnoj vožnji.
Pobednik takmičenja je Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Vitoševca.
Podršku mladim oračima je dala Milanka Kostić - članica Gradskog veća koja je zadužena za obrazovanje, i Slobodan Milošev - direktor JKP Čistoća. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Ivana Vuković

Rezultati 47. takmičenja mladih zadrugara orača: Tabela.


Festival voća

U subotu, 30. septembra, održan je 13. Festival voća i autohtonih rukotvorina, na etno salašu Balažević.
U okviru školske Učeničke zadruge, učenici naše škole, a u pratnji voditeljke Zadruge - Ivane Vuković, su pripremili čestitke od slame, bukmarkere, didaktičke materijale, suvenire od drveta, zašećerene jabuke… Sve to je bilo izloženo na štandu škole, a zadrugari su se pokazali kao vešti prodavci.

Tekst: Ivana Vuković


Zadrugari naše škole u Poreču u Republici Hrvatskoj

Na poziv predsednice Hrvatske zajednice učeničkih zadruga - Dragice Benčik, učenici: Antonija Vujić i Danilo Dudaš, direktorica - Stanislava Stantić Prćić i voditeljka školske zadruge - Ivana Vuković, predstavljali su našu učeničku zadrugu na 35. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Poreču.
Na smotri smo se predstavili izložbom i prikazali rad školske Učeničke zadruge, kroz kreativnu radionicu izrade čestitki od slame.
Družili smo se, stekli nova prijateljstva, osnažili svoje zadrugarsko umeće i dobili mnogo novih ideja. Pogledajte galeriju slika.

Školska 2022/23. godina


Fankijada

Zadrugari naše škole učestvovali su na prvoj Fankijadi koja se održala u parku u Donjem Tavankutu.
Naši kreativci su uložili trud u kreiranje i izlaganje proizvoda: čestitke od slame, obeleživači za knjige, privesci za ključeve, saksijsko cveće, narukvice, magneti za frižider...
Hvala svima koji su posetili naš štand, i svojim prilogom pomogli kupovinu školskog kombija, a našim učenicima dali motiv za razvijanje kreativnosti, timskog rada i preduzetništva.

Tekst: Anita Kopilović


Sredstva za nabavku CNC mašine

Predstavnica Učeničke zadruge škole - Stanislava Stantić Prćić, je u Palati Srbije prisutvovala svečanoj dodeli ugovora, zajedno sa još trideset i jednim predstavnikom zadruga osnovnih škola Republike Srbije, i u prisustvu: ministra prosvete - Branka Ružića i pomoćnika ministra prosvete - Milana Pašića sa saradnicima.
Ministarstvo prosvete je za unapređenje rada ovih zadruga opredelilo 12 miliona dinara. Ministar Ružić je istakao važnost rada zadruga u postizanju boljih postignuća učenika i u prevenciji nasilja u školama.
Zadruga naše škole će dobijena sredstva iskoristiti za nabavku CNC mašine - Pionir laser 6040 60W. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branka Milojević


Učenička zadruga na Winterfestu

Učenička zadruga je, 13. decembra, doprinela humanitarnoj akciji, a u sklopu Winterfesta, izlažući i prodajući svoje radove na temu praznika svete Lucije. Izrađeni Lucini kalendari, posejana pšenica, ježići i snegovići su običaj koji se neguje u porodicama naših učenika, a na ovaj način su u centar grada doneli duh Došašća i pripreme za praznik rođenja Isusa Hrista.


Prva regionalna konferecija učeničkih zadruga

Stanislava Stantić Prćić i Anita Kopilović prisustvovale su prvoj regionalnoj konferenciji Učeničke zadruge - mogućnosti i značaj za razvoj kompetencija učenika, koja je održana 7. decembra, u hotelu Tami Residence u Nišu.
Konferenciju je otvorio Branko Ružić, ministar prosvete.
Osim škola iz Srbije, na konferenciji su se predstavile i učeničke zadruge iz regiona (Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Republika Srpska), kroz panel diskusije, prezentacije i izložbene štandove.
Konferencija je bila konstruktivna i podsticajna: „Kada su u pitanju Učeničke zadruge - granice ne postoje“.

Tekst: Anita Kopilović


Zadrugari - orači u Belegišu

Na poziv predsednika Saveza učeničkih zadruga Srbije, Slobodana Popovića, bili smo učesnici 46. takmičenja mladih zadrugara - orača, koje se održalo u OŠ „Vera Miščević” u Belegišu u Sremu.
Našu zadrugu su predstavljali učenici: Josip Mamužić i Milan Crnković, kao i voditeljka zadruge Ivana Vuković.
Takmičenje je obuhvatalo sledeće discipline: test znanja i spretnu vožnju traktora sa prikolicom.
Naši učenici su osvojili drugo mesto.

Tekst: Ivana Vuković


Zadrugari škole u Vinkovcima

Po pozivu predsednice Hrvatske zajednice učeničkih zadruga, Dragice Benčik, učenice - Mia Skenderović i Elena Suknović, direktorica - Stanislava Stantić Prćić i voditeljka školske zadruge - Ivana Vuković predstavljale su učeničku zadrugu naše škole, u Vinkovcima u dvorani Barun Trenk, na 34. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, od 27. do 30. septembra.
Na smotri smo se predstavili izložbom i prikazali rad učeničke zadruge kroz kreativne radionice izrade čestitki, bukmarkera, privezaka od slame za učesnike.

Školska 2021/22. godina


Škola dobila sredstva za rad učeničke zadruge

Prvi podpredsednik Vlade Srbije i ministar Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Branko Ružić, je dodelio finansijska sredstva za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad učeničkih zadruga, koje su osnovane u skladu s Pravilnikom o učeničkim zadrugama. Učeničkoj zadruzi naše škole dredstva su dodeljena za realizaciju projekta: Nabavka opreme i materijala za pokretanje učeničkog preduzetništva.
Od 112 škola, koje su osnovale učeničke zadruge, tavankutska škola je jedna od 15 osnovnih škola koja je na javnom pozivu za podnošenje prijava ustanova, koje ostvaruju osnovno obrazovanje i vaspitanje u Republici Srbiji, za dodelu finansijskih sredstava radi unapređenja uslova rada učeničkih zadruga - dobila sredstva.
Prema rečima Ružića: „Učeničke zadruge su važan deo obrazovno-vaspitnog rada. Razvijaju preduzetničke kompentencije i jačaju motivaciju učenika, ali i omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno“.


Prva konferencija učeničkih zadruga Srbije

U utorak, 21 decembra, predstavnici učeničke zadruge naše škole prisustvovali su prvoj konferenciji učeničkih zadruga, pod nazivom: „Učeničke zadruge - mogućnosti i značaj za razvoj kompetencija učenika", koja je održana u hotelu Metropol, u Beogradu.
Neke od tema su bile:
- Podrška radu učeničkih zadruga;
- Pravilnik o učeničkim zadrugama;
- Učeničke zadruge - osnivanje i pravni okvir;
- Sekcije učeničkih zadruga - mogućnosti i modeli;
- Vaspitno - obrazovna uloga zadruge;
- Razvijanje međupredmetnih kompetencija kroz obogaćeni jednosmenski rad i aktivnosti učeničkih zadruga i druge.
Učenička zadruga naše škole je, na svom štandu, izložila radove od slame i drveta, školski časopis i sve ono čime se zadrugari bave, te je na taj način pokazala primer dobre prakse rada učeničkih zadruga.
Svečanom otvaranju Konferencije prisustvovao je prvi potpredsednik vlade i ministar Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Branko Ružić.
Bila nam je čast i zadovoljstvo biti deo prve konferencije učeničkih zadruga. Atmosfera i ambijent su bili veoma prijatni i ohrabrujući za nastavak aktivnosti u cilju unapređenja rada učeničke zadruge. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Anita Kopilović