Iskolai dicsőség „Szent Sava”

Osvećenjem slavskog kolača i žita, uz svečani program, u našoj školi je obeležena školska slava „Sveti Sava”. Nakon pevanja Svetosavkske himne, učenici nižih odeljenja škole iz Donjeg Tavankuta priredili su odličan kolaž recitacija o Svetom Savi, a potom su učenici Dramske sekcije izveli kratak skeč U koloni Svetog Save, autora Vlaste Cenića.
Usledilo je posluženje u prostorijama škole za učenike i sve zaposlene.

Megjelöltük az oktatás nemzetközi napját

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je, 2019. godine, 24. januar proglasila Međunarodnim danom obrazovanja. Skupština je akcenat stavila na činjenicu da je obrazovanje pravo svakog čoveka i da treba da bude dostupno svoj deci, pa i onima koji dolaze iz siromašnih područja i marginalizovanih socijalnih grupa. Vođeni ovim činjenicama, članovi Učeničkog parlamenta, pripremili su pano posvećen Međunarodnom danu obrazovanja na ulazu u školu. Posebnu pažnju su posvetili obrazovanju - nekad i sad. Najzanimljiviji deo je pristup rešavanju različitih nepoželjnih situacija, gde su učenici istraživali na koji način su nastavnici i roditelji reagovali nekada, a kako se problemi rešavaju danas. Osim toga pano je dopunjen citatima poznatih velikana o značaju obrazovanja.
„Obrazovanje - to je ono što ostane nakon što zaboravite sve ono što ste naučili u školi“ - Albert Ajnštajn.

A Diákparlament megjutalmazta a legpéldásabb osztályt.

A Diákparlament első ülésén megfogalmazták a képviselők az ötletet, hogy a félév végén a legkevesebb fegyelmi bejegyéssel és a legkevesebb eljárással rendelkező osztályt jutalmazzák. Az első félév utolsó hetében az iskolapszichológussal együttműködve a Diákparlament tagjai a naplókat elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a legpéldásabb a 8.b osztály, amelyre mindössze két beirás volt. Az első félév utolsó munkanapján csokoládéval jutalmazták a 8.b tanulóit és osztályfőnökét. A diákparlament döntött arról is, hogy a legtöbb beiratkozó tagozatot „bünteti”, így a 6. osztályos diákok csípős cukorkát kaptak.
A kampányt a második félévben is lebonyolítjuk, és reméljük, hogy az édes nyeremény a lehető legjobb teljesítményre ösztönzi majd diákjainkat.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Iskolai verseny matematikából

Iskolánk emelt szintű matematika órákra járó diákjai az előző napokban az iskolai matematika versenyen mutatták be tudásukat.
A versenyen 16 tanuló vett részt: Anđela Iršević (3. osztály), Nađa Bedeković, Anja Gadžur, Teodora Evetović, Luka Mamužić és Staša Stanković (4. osztály), Hana Lebović és Andrej Davčik (5. osztály), Lucija Skenderović és Ja Filipna Stipić Rudinski (6.b), Miljana Antal, Lara Šegina és Nemanja Saulić (7.a), Lara Prćić (7.b) és Teolinda Glavaš (8.a). A diákokat a következő tanárok készítették fel: Ljubica Francišković és Zorica Lučić és a matematika szakosok: Ivana Vuković és Biljana Vojnić Hajduk. Közülük a legjobbak kvalifikálták magukat az önkormányzati versenyre.
Az iskolát az önkormányzati versenyen a következő tanulók képviselik:
Nađa Bedeković - 4.b,
Anja Gadžur - 4.b i
Hana Lebović - 5.b.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Balint Vujkov – nagyapja tiszteletére

U četvrtak 20. listopada u 13 h, učenici naše škole prisustvovali su jednosatnoj svečanosti pod nazivom „Narodna književnost u školi u čast Balinta Vujkova - Dide“, koja se održala u dvorani Bunjevačkog kola u Subotici. Učenici su imali priliku pogledati zanimljive predstave učenika drugih škola iz Đurđina i Subotice te poslušati zanimljive glazbene točke. Osim predstava i glazbenog dijela, tijekom svečanosti učenici su se upoznali s književnim stvaralaštvom Balinta Vujkova, a u jednom dijelu programa dijelile su se brojne nagrade koje su primili učenici koji su točno odgovorili na postavljena pitanja. Na kraju programa predstavnici škola otišli su na pozornicu i preuzeli, u ime škola, zbirku „Basne i pripovijetke“ Balinta Vujkova. Lásd a képgalériát.