Az alma világnapja

Obeležen je, 20. oktobra, Svetski dan jabuke.
Tim povodom su učenici naše škole ukrasili školski pano dečijim radovima sa motivima jabuke, kao i poučnim izrekama o ovoj kraljici voća.
U izradi likovnih radova posebno su se istakli učenici 3.a odeljenja - učiteljice Mirjane Savanov, učenici 2.b odeljenja - učiteljice Zorice Lučić i učenici 4.a odeljenja - učitelja Antuna Lučića.
Odeljenje 7.a i 7.b su, takođe, dali svoj doprinos u izradi panoa napisavši poučne izreke o jabukama.
Članovi Učeničkog parlamenta su preuzeli edukativnu stranu obeležavanja ovog značajnog datuma, tako što su svojim vršnjacima prikazali prezentaciju o sortama jabuke i važnosti ovog voća u ishrani i zdravlju ljudi.
Učenici koji borave u produženom boravku su posetili, zajedno sa svojom učiteljicom Jelenom Albijanić, voćnjak porodice Mamužić, gde su imali prilike da više saznaju o uzgajanju, sortama i proizvodima od jabuka. Lásd a képgalériát

A Kézmosás Világnapja

A világon először 2008. október 15-én ünnepelték meg a Kézmosás Világnapját. Ennek a napnak a fő célja a megfelelő kézmosás kultúrájának fejlesztése – mint a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is.

Évente 3,5 millió gyermek nem éli meg első születésnapját hasmenés és tüdőgyulladás miatt, valamint a kézszappannal való higiénia hiánya miatt.
A kézmosás egyszerű és biztonságos, de át kell alakítani minden ember mindennapos automatikus és gyakorlati viselkedésévé. Ezért a 7.b osztály tanulói, Slavko Benčik tanár vezetésével utánajártak, hogyan készitik a hazai szappant, úgy, ahogy ami nagyanyáink készitették.
A témával kapcsolatban diszitettük ki az iskola falinaptárát is. Egyidejűleg iskolánk biológia tanárával, Ljiljana Jurčak- kal a tanulók átismételték a helyes kézmosás szabályait.

Уређење паноа

« 1 A 4 »

Fordítás: Ibolja Vitasović

A Kenyér Világnapja

Iskolánk tanulói A Kenyér Világnapját az iskolai faliújságon örökitették meg, gyermekrajzokkal és mondásokkal a kenyérről.
A képzőművészeti alkotásokat a 3.b osztály tanulói, Mirjana Savanov tanitónő vezetésével készitették.A 8.b és 8.c osztály tanulói is közreműködésüket adták a közös munkában, azzal, hogy a kenyér szót több nyelven irták le és tüntették fel a faliújságon.
A kialakult szokásnak megfelelően a Diákparlament tagjai átvették ennek a fontos dátumnak a jelölését az oktatási oldalon, bemutatva társaiknak a kenyér fogyasztását a történelem során, annak eredetét, mint kenyérfajtákat a mai világban.
A mellékletben található képek hangosabban beszélnek, mint maguk a szavak.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Kerékpárverseny Donji Tavankuton

Október 10-én, szombaton kerékpárversenyt rendeztek, amelyen
Szerbia szerte számos sportoló vett részt. A versenyt az állami és a tartományi szinten rendezték. Iskolánk legfiatalabb tanulói nyitották meg, a kijelölt kört megtéve kerékpárral, a győztesek pedig: Ivona Vuković, Viktor Čovčić és Danijel Čović voltak, a felsős tanulók versenyén Dorijan Orčić szerezte meg az első helyezést.
A meleg és napos időjárás azoknak a sportolóknak kedvezett, akik szabadidejükben megtekinthették Tavankut nevezetességeit. A verseny szervezője a szabadkai „Spartak" Kerékpáros Klub volt. A verseny lebonyolításának legérdemesebb embere Dejan Perčić. A győzteseket a BK „Spartak" elnöke, Arsen Perčić ajándékozta meg. A kellemes időjárás lehetővé tette a nagyobb sebesség fejlesztését vezetés közben, ami a veszélyes kanyarokban is nagyobb eséseket okozott a kerékpárosoknak.
A verseny lebonyolítását a Matija Gubec Általános Iskola és a tavankuti plébánia segítette, amelynek helyiségei és tágas udvara a versenyzők rendelkezésére állt a parkoláshoz és a bemelegitéshez. Az egész verseny az előírt sorrendben zajlott, és a helyi gyümölcstermesztő Goran Vizin, aki nagy mennyiségű almát adományozott, ami elegendő volt - nemcsak egész napos társasági élethez, hanem Zomborba is, ahol másnap megtartották a versenyt. Lásd a képgalériát.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Posta világnapja

A felsőbb osztályok tanulói iskolánkban részt vettek a Posta Napjának megünneplésében.
A 8.a és 8.a osztály tanulóit különösen érdekelte az iskola falinaptárának díszítése.
A 6. osztály tanulói képeslapokat készítettek a „PostCrossing" kampány keretében, amelyek az iskola falinaptárán is megtalálták a helyüket.
A diákparlament átvette a posta napjának megemlékezésének oktatási oldalát, és társaival megismertette hazánk posta történetét, de emlékeztette őket, hogy helyesen címzik és küldik a leveleket.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Édességgel egy mosolyért

Iskolánk diákparlamentjének tagjai a Gyerekhét ötödik napján Stanislava Stantić Prćić iskolaigazgatóval és Danijela Radnić tanárnővel együtt, immár hagyományosan, meglátogatták kis barátaikat a Donji Tavankut „Petar Pan" óvodában.
A parlamenti képviselők mosolyokat váltottak ki a gyerekek és nevelőik arcáról, mert édességet, almát és számítógépet adtak nekik. Az egész gyermekhét alatt minden középiskolás diák önzetlenül hozott és gyűjtött édességeket, hogy minden az idei szlogen szellemében múljon el: „A közös boldogság kétszer olyan nagy". Különösen hálás volt az óvoda minden dolgozója a számítógépnek, amely megkönnyíti a gyermekekkel folytatott tevékenységek megvalósítását, és hangsúlyozta az iskolánkkal való minőségi együttműködés fontosságát.
A jótékonyság jegyében már nagyon várjuk a következő Gyermekhetet, és önzetlenül megosztjuk a boldogságot és a mosolyt óvodás kis barátainkkal.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Gyermekláncfű iskolánkból a nagymamáknak és nagytatáknak a szabadkai Gerontológiai Központban

Iskolánk tanulói Ivana Vukovic tanárnő támogatásával felvidították a szabadkai Gerontológiai Központ lakóit azzal, hogy gyermekláncfű motívummal készítették el saját képeslapjaikat.
A képeslapokra a legszebb kívánságokat és üzeneteket írtuk, amelyekkel legidősebb polgártársainknak megmutathattuk, hogy nem felejtettük el őket.
A képeslapok mellett videofelvételt készítettünk és bemutattuk iskolánkat, valamint a Gyermekhetet, amely ösztönözte ezt a tevékenységet.

Lásd a képgalériát

Fordítás: Ibolja Vitasović

Gyermek hét

Početak obeležavanja Dečije nedelje, Međunarodnog dana deteta i
Svetskog dana učitelja

U ponedeljak, 5. oktobra, svečano je otpočelo obeležavanje Dečije nedelje. Članovi Učeničkog parlamenta su samoinicijativno odredili da početak Dečije nedelje obeleži aktivnost „Zamene uloga“, koju svi đaci posebno vole. Svako od učenika imao je priliku da se u prvom danu Dečije nedelje oproba kao nastavnik, učitelj, sekretar, računovođa, psiholog, direktor, pravnik, majstor ili tetkica. Svi đaci su radosno izneli svoje uloge, savesno odgovarajući na postavljene zadatke i izazove. Đacima je bila najzanimljivija zamena uloga sa nastavnicima, gde su dobili priliku da predaju gradivo i propituju svoje drugare. Učenici su uživali i svi su pokazali izuzetan talenat u okviru aktivnosti.
Članovi Učeničkog parlamenta uredili su ulazni pano u školi i na taj način obeležili Svetski dan učitelja i Međunarodni dan deteta - 5. oktobar. U izradi plakata za ulazni pano učestvovali su i učenici iz područne škole iz Gornjeg Tavankuta, dok su đaci nižih razreda povodom Svetskog dana učitelja crtali svoje učiteljice. Na velikom odmoru parlamentarci su upoznali učenike viših razreda sa pravima deteta.
Trećeg dana Dečije nedelje organizovan je online kviz sa učenicima viših odeljenja na temu ,,Poznavanje dečjih prava i upoznavanje sa informacijama o virusu Covid -19“.
Učenici viših razreda su popunili online upitnik koji su im prosledile odeljenjske starešine.
U izradi online kviza učestvovale su nastavnice Ljiljana Jurčak, Danijela Radnić i Slađana Knežević. Nakon objedinjenih rezultata kviza formiran je spisak učesnika online upitnika. Na velikom odmoru, uz prisustvo psihologa škole Dragane Miranović i nastavnica Danijele Radnić i Slađane Knežević, kao i učesnika kviza, izvučen je srećan dobitnik - random aplikacijom. Nagradu za pobednika kviza, obezbedila je naša škola. Pobednica kviza je Dunja Juhas, učenica 5.a odeljenja.
Pohvaljujemo sve učenike na učešću i pokazanom znanju, a pobednici čestitamo na osvojenoj nagradi.

Članovi Učeničkog parlamenta naše škole su, petog dana Dečije nedelje, zajedno sa direktoricom škole Stanislavom Stantić Prćić i nastavnicom Danijelom Radnić, sada već tradicionalno, posetili svoje male drugare u vrtiću „Petar Pan“... Bővebben


Povodom Dečje nedelje i Međunarodnog dana deteta, učenici nižih razreda su crtali kredama po asfaltu, a tema je bila Podeljena sreća.
Drugog dana Dečje nedelje učenici nižih razreda u Donjem Tavankutu su imali fizičke aktivnosti kojima su razvijali svoje motorička znanja, sposobnosti, koordinaciju i brzinu.
Kretali su se po iscrtanim oblicima na betonu. Kako su oblici bili u vidu raznih linija to je bio izvrstan primer korelacije sa predmetom - Matematika.
Svaki učenik je više puta „prošao“ nacrtani poligon.
Zabavili su se, a i pokrenuli svoje telo.
Trećeg dana Dečije nedelje u našoj školi organizovana je izložba igračaka. Učenici su doneli po nekoliko svojih igračaka, zatim su prošetali po svim učionicama i razgledali donete igračke.
S obzirom na epidemiološku situaciju, učenici nisu mogli da razmenjuju igračke.
Četvrti dan je bio posvećen Omiljenoj knjizi. Svi učenici su doneli svoju omiljenu knjigu, a neki od njih su ispričali zašto im je baš ta knjiga omiljena.
Petog dana su učenici pravili slike od jesenjeg lišća. Tema njihovih radova je, uglavnom, bila - motivi iz životinjskog sveta.
Ideje za neke životinje su našli i u svojoj mašti.

Lásd a képgalériát

A zene világnapja

Minden évben , október 1.-én meg lesz ünnepelve a Zene világ napja, azokkal a melódiákkal, amelyek szebbé teszik minden napjainkat. A Zenei Világszervezet 1975 óta azt a napot a zenének szentelte. Ezt a mozgalmat Yehudin Menuhin, hegedűvirtuóz kezdeményezte és az UNESCOelfogadta.
A zene világnapjának célja, hogy minél szélesebben terjessze a zene szeretetét, hogy a különböző nemzetek megismerjék egymás zenei sajátosságaikat és hogy szélesebb körben elterjedjen a a zene iránti szeretet és a zene élvezete.
A zene nemcsak szórakozást nyújthat, hanem gyógyitó hatású is lehet, valamint szó nélküli komunikációt is elérhet.Kiváló hatása van az unalom ellen és motiváló, nyugtató hatással lehet tanulás közben is.
Mivel a zene körülöttünk van és bennünk van a Szabadkai zeneiskolások koncerttel emlékeztek meg erről a napról. A hangversenyen részt vettek: Mihajlo Popović, Dimitrije Kališki, Đorđe Marković, Vujica Lazović és Andreas Damjanoski ( iskolánk tanulója). A koncertet iskolánk zenekabinettjében tartották meg.
A közös zenélést követően a tanulók saját hangszereiken adtak elő különböző korokban élő zeneszerzők szerzeményeit.
A koncert programja:
1. Mihajlo Popović, trombita. SZZI 2.oszt Mozart: Keringő
Korrepetitor Guzsvány Lénárd, Klasszis: Guzsvány Lénárd
2. Dimitrije Kališki, Hegedű, 3.oszt.
Mozart: Allegreto, Klasszis: Kiss Tamás
3. Đorđe Marković, Harmonika, 4.oszt.
Derbenko: Kis szvita, 1. Tétel , Klasszis: Kiss Tamás
4. Duett: Lucija Vukov (flauta, o.oszt.) és Vujica Lazović ( gitár, 3.oszt.)
Bokerini: Menüett, Klasszis: Molnár Krisztina és Marko Srđević
5. Andreas Damjanoski: zongora, 5.oszt.
Hajdn: Szonáta D –dur 1.tétel
Klasszis: Marija Krecul Stefanović.

Lásd a képgalériát

Fordítás: Ibolja Vitasović

Szakmai találkozó iskolánkban

U našoj školi 26. rujna održan je stručni skup pod nazivom Organizacija rada tijekom izvanrednog stanja u odgojno-obrazovnim i obrazovno-odgojnim ustanovama koji je organizirala Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Cro-Fond“ i HPD „Bela Gabrić“. Skup je bio namijenjen odgojiteljima, nastavnicima i profesorima koji rade u nastavi na hrvatskome jeziku, a otvorila ga je moderatorica Margareta Uršal.
Na početku skupa prisutne je pozdravila ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić te im je dobrodošlica iskazana i malim znakom pažnje ‒ jabukom koja je simbol Tavankuta te školskim časopisom Gupčevi školarci. Osim toga, sudionici skupa imali su priliku razgledati školu, doživjeti radove te čuti o brojnim aktivnostima u kojima učenici i nastavnici naše škole sudjeluju.