Együttműködés

Együttműködés az iskolánk között más iskolákkal, a helyi és az egész közösségben, más városok, más régiók, más országok között ...


31. avgust 2023. godine
A Zágrábi Első Gimnázium látogatása Tavankúton

Távol az iskolánktól

Az Első Zágrábi Gimnázium augusztus 31-én, csütörtökön látogatott el iskolánkba - kirándulása keretében. „Hagyományosan minden évben szervezünk egy kirándulást azzal a céllal, hogy új helyeket ismerjünk meg. 2014-ben már voltunk Tavankúton, de onnantól kezdve folyamatosan emlegették azt az utat, és nem volt más választás – megismételni, és ezúttal egy nappal tovább” – mondta a látogatás szervezője.
Szóba kerültek a jövőbeni együttműködések lehetőségei is. Lásd a képgalériát.

Fordítás: Ibolja Vitasović


2022. december
Szakértői készlet

Látogassa meg Nova Gorica és Zagreb -be

Predstavnici naše škole bili su u stručnom posjetu Velikoj Gorici i Zagrebu. Tom prilikom, u pratnji Rudolfa Vujevića, ravnatelja Državne škole za javnu upravu, organiziran je prijem u gradskoj upravi u Velikoj Gorici, kod Darka Bekića, predsjednika Gradskog vijeća i suradnika; turističkoj zajednici grada Velike Gorice, gdje smo na suvremen, interaktivni način vidjeli ljepote Turopolja na jednom mjestu; Osnovnoj škola „Nikoli Hribaru“, ravnatelju Stjepanu Maraviću i djelatnicama škole Mariji Patrlj i Branki Kopilović gdje su razmatrane mogućnosti suradnje na međunarodnim Erasmus+ projektima.
U „Školskoj knjizi“, na sastanku smo razgovarali s vlasnikom, dr. sc Antom Žužulom i suradnicima, o udžbenicima izdavačkih kuća „Školske knjige“ i „BIGZ“.
U Državnoj školi za javnu upravu, ravnatelj škole, Rudolf Vujević, dugogodišnji suradnik i prijatelj OŠ „Matija Gubec“ upoznao je predstavnike iz Tavankuta sa načinom rada te škole.
Predstavnici naše škole izražavaju veliku zahvalnost domaćinima na gostoprimstvu, te spremnost za daljnju suradnju. Lásd a képgalériát.

Nemzetközi tábor műszaki készségek

23. do 26. februara 2023. godine

A Második Nemzetközi Műszaki Képzési tábora
2023. február 23-26
Iskolánk és a zágrábi Műszaki Kultúra Pedagógusok Egyesületeinek Szövetsége szervezésében február 23-26 között került megrendezésre a második Nemzetközi Műszaki Képzési Tábor az iskola területén.
A középiskolások részt vehettek a zágrábi Műszaki Kultúra Pedagógus Egyesületek Szövetségének képviselői által készített és vezetett workshopokon.
A diákoknak szóló Arduino műhelyt Krešimir Topolovec számítástechnikai mester és Nikola Jerković számítástechnikai mester vezette, a modellező és elektronikai workshopokat Terezija Šestak diplomás mérnök és Valentina Dijačić, egyetemi ökomérnöki szakember vezette. a műszaki tudományok területe.
A tábor keretében a szabadkai általános és középiskolák tanárai számára tartottak szemináriumot, melyen iskolánkon kívül jelen voltak: Szabadkai „Jovan Mikić” Általános Iskola, Stari Žednik „Pionir” Általános Iskola, „Kizur Ištvan" Általános Iskola Szabadka, Általános Iskola „Vladimir Nazor" Đurđin, Általános Iskola „Ivan Goran Kovačić" Szabadka, Általános Iskola „Matko Vuković" Szabadka, Általános Iskola „Petefi Šandor" Hajdukovo, iskolánk, Technikum „Ivan Sarić" Szabadka és Műszaki Iskola Szabadka.
A szeminárium két részből állt: Arduino - alaptanfolyam és Arduino - LCD-vel való munka. A szemináriumot Krešimir Topolovec, Nikola Jerković és a zágrábi Műszaki Kultúra Pedagógusok Egyesületeinek Szövetségének elnöke, Ivan Jurić vezette. A megszerzett gyakorlati ismeretek a későbbiekben mérnök-technika, informatika és számítástechnika, robotika és automatizálás tantárgyakból is alkalmazhatók.
Lásd a képgalériát.

Fordítás: Ibolja Vitasović


24. i 25. rujan 2022. godine

„Primjeri dobre prakse” - Zadar 2022.

U prostorijama naše škole, 10. i 11.6.2022. godine, održan je prvi Međunarodni kamp tehničkih vještina. Voditeljica dvije radionice iz elektronike i strojarstva bila je učiteljica tehničke kulture Valentina Dijačić iz OŠ Retkovec iz Zagreba. Koleginica Valentina je ujedno i članica Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture Zagreba.
Suradnja je nastavljena posjetom nastavnika Tehnike i tehnologije, Branka Stantića, stručnom skupu učitelja tehničke kulture Primjeri dobre prakse 2022., a po pozivu Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture. Stručni skup održan je 24. i 25. rujna 2022. u Zadru, u hotelu Donat.
Stručnom skupu nazočilo je preko stotinu učitelja tehničke kulture. Predstavnici Zajednica tehnčke kulture iz svake županije iz Republike Hrvatske u kratkome predstavljanju prezentirali su primjere dobre prakse iz nastave protekle školske godine. Zajedničku prezentaciju o Međunarodnome kampu tehničkih vještina odražili su i koleginica Valentina Dijačić i Branko Stantić. Predstavljena su 24 primjera dobre prakse, a organizirana je i izložba praktičnih radova iz nastave i izvannastavnih aktivnosti.
Za vrijeme stručnog skupa održan je i terenski dio. Posjećen je Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu uz vodiča, a imali smo priliku i prisustvovati otvaranju i vožnji bicikla na poligonu spretnosti u okviru Europskog natjecanja Sigurno u prometu-2022.
S Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture postignut je i načelni dogovor o nastavku suradnje i usaglašen je Sporazum o suradnji. Lásd a képgalériát.


2022. szeptember 5–8.
Münchenből származó vendégekNaša škola je, negujući dugogodišnju saradnju sa gradom Minhenom, ugostila 7. učenika i 4. odrasla predstavnika. Tokom četvorodnevne posete našoj školi realizovane su aktivnosti na razvijanju multikulturalnosti i očuvanju tradicije.
Goste su sačekali učenici-domaćini, naše škole u nošnjama deleći im srca prijateljstva, a dobrodošlicu svima je poželela i direktorica Stanislava Stantić Prćić.
Posle osveženja, usledila je prezentacija o našoj školi i radionice upoznavanja i tolerancije za učenike i nastavnike. Tom prilikom, gosti su imali priliku da se bolje upoznaju sa svojim domaćinima.
U popodnevnim satima, održana je muzička radionica i folklorno veče. Dan je završen sumiranjem utisaka, a druženje će biti nastavljeno i u narednim danima.
Drugi dan aktivnosti u Tavankutu.
Posle doručka gosti i domaćini su posetili seosko gazdinstvo Marinka Franciškovića, a vozili su se i špediterom.
Nakon izleta, odrasli predstavnici su otišli u Suboticu, u Gradsku kuću, gde ih je sačekala Milanka Kostić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulturu. Tokom razgovora, istakli su zadovoljstvo zbog uspešne saradnje i istakli važnost razmene iskustava dve države u oblasti obrazovanja i kulture.
Učenici i njihovi domaćini su pravili gomboce i Berliner, tradicionalne nemačke krofne koje su napravljene od slatkog testa, pržene u ulju sa različitim punjenjem, posute šećerom.
U popodnevnim satima, za decu su bile organizovane radionice učeničke zadruge naše škole (izrada drvenih predmeta i slamarska radionica), gde su gosti izrađivali narukvice, minđuše, magnete za frižider, obeleživače stranica i priveske za ključeve, a imali su priliku i da pogledaju i oprobaju se u roljanju, nekadašnjoj tehnici peglanja.
Iako umorni, učenici su sumirali utiske na školskom dvorištu kroz sportske aktivnosti i tako proveli još jedan dan na ovom zanimljivom gostovanju punom druženja, razmene iskustava i stvaranja novih uspomena.
U okviru projekta Tolerancija - poštovanje različitosti - tradicija, nastavljene su aktivnosti u Tavankutu. Gosti i domaćini su obišli seosku biblioteku, i Tavankut. Posetili su Galeriju slika od slame, gde su imali priliku da saznaju više o tehnici izrade predmeta od slame, da vide slike od slame i kupe suvenire. Na Etno salašu „Balažević", upoznali su se sa pojmom „salaš”, obišli prostorije i u hladovini napravili pauzu za predah i odbojku. Obilazak su završili posetom župne crkve Presveto Srce Isusovo.
Na školskom terenu postavljen je poligon za vožnju električnog automobila. Nakon vožnje automobilom, nastavili su vožnju traktorom u voćnjaku gde su videli berbu jabuka, a i sami brali jabuke sa prikolice što im se izuzetno svidelo. Za vreme večere uz razmenu poklona gosti su se zahvalili i izrazili želju za nastavkom saradnje.
U večernjim satima usledio je rastanak sa novim prijateljima sa nadom i željom za ponovnim susretom.
Ovo je bilo predivno iskustvo za sve. Pogledajte galeriju slika.