Обележен Дан кравате

Наши ученици су у пратњи својих наставника, у петак 18. октобра на суботичком Корзоу, обележили Дан кравате. За ту прилику су прирпемили и практичне сувенире - граничнике за књиге на којима су, у техници сламе, израђене кравате. Уз граничнике Суботичанима је дељен и пригодни летак с кратком информацијом и занимљивошћу о историји кравате, а заинтересовани су могли да учествују и у квизу. За учествовање у квизу био је потребан „паметни“ телефон којим се скенира QR код, као веза ка школској интернет страници, на којој се квиз решавао. Учесници су били веома успешни, а као награду су могли да освоје папирне шарене кошуљице с краватом,израђене техником оригамија. На самом почетку ученицима се у обележавању Дана кравате придружио и Хрвоје Вуковић, конзул првог разреда Генералног конзулата Републике Хрватске у Суботици.
Кравата је изворни хрватски производ који су светом проширили хрватски војници у служби француског краља Луја 14. Од 2003. године 18. октобар се обележава као Дан кравате, а наша школа у овој је манифестацији учествује седму годину заредом.

Лектура: Сандра Илић Костић

Директори школа Кантона Средње Босне

У посети нашој школи је, 15. и 16. октобра, боравио Актив директора основних школа Кантона Средње Босне. Током свог боравка они су разгледали школу и, у припремљеној презентацији, сазнали о нашим бројним ваннаставним активностима. Будући да је основна сврха посете развој сарадње и повезивање школа из Војводине са школама Кантона Средње Босне у којима се настава одржава на хрватском наставном језику, директори су нам, као потврду успостављене сарадње, поклонили новчана средства за куповину школског комбија.
Боравак и дружење с драгим гостима завршио се потписивањем Повеље о пријатељству и сарадњи - што је потврда и доказ наставка успостављене сарадње.