Gupčeva lipa


Naziv projekta: Gupčeva lipa


Mart 2024. godine
Gornja Stubica i Primošten
Učenici naše škole su, u pratnji nastavnika fizičkog vaspitanja - Nikole Balaževića i direktorice škole - Stanislave Stantić Prćić, bili u Osnovnoj školi Matije Gubca u Gornjoj Stubici u Republici Hrvatskoj. Zajedno sa direktoricom škole iz Gornje Stubice - Sanjom Knezić i gornjostubičkim učenicima je analiziran rast i razvoj klona gupčeve lipe, koja je posađena u dvorištima škola-partnera.
Putovanje se nastavilo na svečanost povodom završetka 13 literarno-likovnog konkursa: Poj riči materinske na kome su učestvovali naši učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom nastavnom jeziku. Program su, pesmom Božur, oplemenili: Katarina, Josip i Luka Mamužić.
Analizom klona gupčeve lipe i u Primoštenu došlo se do zaključka kako tavankutska, gornjostubička i primoštenska lipa uredno napreduju.
Po povratku u Gornju Stubicu posetili smo mesto rođenja Matije Gupca, vođe Seljačke bune - Hižakovec. Pogledajte galeriju slika.29. mart - 1. april 2023.
Kako živi Gupčeva lipa


Projekat Kako živi Gupčeva lipa? realizovan je krajem prethodne nedelje. Gupčeva lipa je zaštićeni spomenik kulture i istorijski spomenik, a vezana je uz ime Matije Gupca, jer se smatra da je pod njom okupljao učesnike Seljačke bune. Prvo stablo klonirano u Hrvatskoj je - Gupčeva lipa. Kultivisani klonovi su donirani svakoj školi koja nosi ime Matije Gupca.
Devet učenica i dve učiteljice iz škole „Matije Gupca” iz Zagreba (Republika Hrvatska) su boravile u trodnevnoj poseti našoj školi, gde smo ih srdačno ugostili i pripremili bogat program (projektnih) aktivnosti. Nakon radionice upoznavanja u atrijumu škole, prisutne je pozdravila Stanislava Stantić Prćić - direktorica škole, a domaćini su goste poveli u kratku šetnju kroz Tavankut. Drugog dana su nastavili zajedničko, edukativno druženje na Paliću i u Subotici, gde su saznali interesantne istorijske činjenice o našem gradu.
Trećeg dana posete, obišli su Tavankut: Galeriju slika od slame, gde ih je sačekao Ivica Dulić, predstavnik HKPD „Matija Gubec” i proveo do župnog ureda - velečasnog Marijana Vukova, da vide prvu sliku od slame, potom do župne crkve Presveto Srce Isusovo i do salaša Balažević. Nakon toga, svratili su u seosku biblioteku gde ih je dočekala naša bibliotekarka - Spomenka Hegediš, na kreativnoj radionici. U nastavku dana, u školi su učestvovali na ekološkoj radionici - čula, dečijim seoskim igrama na školskom terenu, merenju porasta klona Gupčeve lipe mikrobitovima, zatim štampanju lista lipe na 3D štampaču, kao i na radionici hromatografije. U pauzi između radionica posetili su imanje Tome Vojnića Mijatova.
U večernjim časovima, učenici su učestvovali na Mjesečini 9, te večeri društvenih igara i muzičkoj (karaoke) večeri.
Na evaluaciji projekta, gosti su izjavili da su očekivali mnogo, a dobili - više od očekivanog. Zaključili smo da lipa živi zdravo, sretno, zbrinuto, okružena decom i prijateljima. Učenici (gosti i domaćini) su izrazili veliko zadovoljstvo zbog prethodno provedena tri dana, te su započeli odbrojavanje (57) dana do ponovnog susreta u Zagrebu, u OŠ „Matije Gupca”.
Pogledajte galeriju slika.