Dečija nedelja

Školska 2021/22. godina


- Prvog dana Dečije nedelje, koja se ove godine slavi pod sloganom Dete je dete, da ga volite i razumete, učenici viših razreda su učestvovali u kvizu o poznavanju dečijih prava.
Ostale aktivnosti 4. oktobra: „Izložba igračaka” - za učenike od prvog do četvrtog razreda u Donjem Tavankutu; „Tabla prijateljstva i pisma prijateljstva" rezultat je timskog rada učenika i učiteljica u Gornjem Tavankutu; Učenici u Ljutovu su pravili ram za sliku od kartona i dugmadi i cvetova.
- Aktivnosti Dečije nedelje realizovane 5. oktobra bile su: Crtanje kredama u boji po betonu. Ovom aktivnošću deca su ostvarila svoje pravo na slobodu izražavanja kao i na svoje ideje preko veoma kreativnih i zanimljivih crteža. U školi, u Gornjem Tavankutu, aktivnost je održana na školskom dvorištu; U „Igrama bez granica" su učestvovali svi đaci i sva deca iz vrtića. Za prvu štafetnu igru pripremili su kašiku i jaje. U drugoj štafetnoj igri takmičili su se u skakanju u džakovima. Učenici viših razreda su izabrali da jedna od aktivnosti u toku Dečije nedelje bude aktivnost Zamena uloga, koju svi mnogo vole.
Na osnovu člana 15, Konvencije UN o pravima deteta(Postavljanje ili pridruživanje grupama, deca se mogu pridružiti ili osnovati grupe ili organizacije i mogu se sastajati sa drugima, sve dok to ne šteti drugim ljudima) naši učenici menjali su zaposlene u školi na njihovim radnim mestima.
- Aktivnost trećeg dana Dečije nedelje, 6. oktobra, bila je izrada figura od voća i povrća. Učenici od prvog do četvrtog razreda iz Donjeg Tavankuta su pokazali kreativnost i maštovitost pri izradi ovih figura. Figure su izložene na glavnom ulazu naše škole ispred velikog školskog panoa. U područnoj školi u Gornjem Tavankutu protekao je u navijačkoj atmosferi: Učenici su se takmičili u nekim malo drugačijim štafetnim igrama. U prvoj štafetnoj igri prenosili su lopticu u paru, pomoću plastičnih čaša. U Ljutovu su učenici pisali i crtali na temu svojih kućnih ljubimaca. U skladu sa sloganom Dete je dete, da ga volite i razumete, učenici viših razreda izabrali su da treća aktivnost, u toku Dečije nedelje, bude aktivnost pod nazivom „Čarobna krila”; Na osnovu člana 31, Konvencije UN o pravima deteta (Odmor, igra, kultura, umetnost), svako dete ima pravo na odmor, opuštanje, igru i učešće u kulturnim i kreativnim aktivnostima) naši učenici su učestvovali u kreativnoj radionici „Čarobna krila”
- Četvrta aktivnost Dečije nedelje, u četvrtak - 7. oktobra bile su „Poruke prijateljstva”. Učenici od prvog do četvrtog razreda su pisali ili crtali poruke prijateljstva svojim drugarima, a zatim znatiželjno čitali i uživali u porukama koje su upućivale na podršku, razumevanje, prijateljstvo. Iako su dečja prava sastavni deo svakog školskog dana i časa, četvrta aktivnost Dečije nedelje, u Gornjem Tavankutu, bila je posvećena isključivo njima, posebno Članu. 12. - Pravo da svoje mišljenje slobodno izrazim. Na samom početku je deci, preko prezentacije i ilustrovanih nastavnih listića, predstvljena većina dečjih prava. Usledila je aktivnost „Sve o sebi". Učenici su se i kroz crtež i verbalno predstavljali, slobodno iznoseći svoje mišljenje.
U četvrtak je sa članovima Vršnjačkog tima i Forum teatra održan debatni klub, nakon časova redovne nastave. Učenici Dunja Nimčević i Andreas Damjanoski iz 8.b razreda su bili nosioci aktivnosti i oni su istakli 13 osnovnih prava ali i obaveza koje učenici imaju, kako u školi tako i van nje. Ostali članovi su ravnopravno učestvovali u diskusiji na temu prava i obaveza učenika, komentarisali i iznosili svoja mišljenja, dajući primere iz svakodnevnog života ali i rešavajući dileme i pitanja drugih. Zaključili smo da nepoštovanje prava dece ne pogađa samo decu već da se pitanja prava dece tiču svakoga i utiču na život svih nas. Zato je neophodno da odrasli i deca, širom sveta, razumeju pojam prava, da znaju koja su njihova, da nauče da saosećaju sa onima kojima su ta prava ugrožena ali da u skladu sa pravima postoje i obaveze koje, podjednako kao i prava, moramo da ispunjavamo.
Sportske aktivnosti smo realizovali na nivou škole za mlađi uzrast od prvog do četvrtog razreda u Donjem Tavankutu.
- Na predlog članova Učeničkog parlamenta petog dana Dečije nedelje, 8. oktobra, organizovana je aktivnost „Voće za zdravlje i dečiji osmeh“. Kroz ovu aktivnost smo upoznali i Član 24, Konvencije UN o pravima deteta (Zdravlje, voda, hrana, okolina - Deca imaju pravo na najbolju moguću zdravstvenu negu, čistu vodu za piće, zdravu hranu i čisto i sigurno okruženje za život. Svi odrasli i deca treba da imaju informacije o tome kako da budu sigurni i zdravi).
Peti dan Dečije nedelje, u Gornjem Tavankutu, obeležile su interesantne aktivnosti iz nekoliko školskih predmeta. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Dragana Miranović