Povratak u budućnost 2


Naziv projekta: Povratak u budućnost 2

U okviru projekta „Povratak u budućnost 2” posetili smo Osnovnu školu „Podmurvice” u Rijeci, Republika Hrvatska..
Na putu do Rijeke posetili smo u Osnovnu školu „Stjepan Radić” u Božjakovini, gdje smo napravili kraći predah od putovanja. Domaćini škole su nam pripremili radionicu „Pružimo ruku prijateljstva”.
Prvi dan druženja, s našim domaćinima u Rijeci, protekao je u duhu zabave, razonode, druženja, saznavanja i upoznavanja. U školi, na radionici, izrađivali smo znak „peace”, modni detalj za karneval. U popodnevnim satima nas je čekala prava avantura - Riječki karneval. Šarenilo, ples, muzika i pozitivna energija ispunili su centar grada kojim je više hiljada dece šetalo obučeno u posebno izrađene maske i kostime. Naša grupa je predstavljala „hipije”. Nakon karnevala posetili smo Dečiju kuću, centar kulture i umetnosti za decu, a najveći utisak na nas je ostavila prostorija „Šuma Striborova”, čarobna zelena soba.
Drugog dana boravka obišli smo kuću zvončara, upoznali se s pojmom „zvončara” i izrađivali cvetove koji krase kape. Nakon toga prisustvovali smo jednom delu obilaska Mučićevih zvončara. Uspešno su terali zle duhove i zimu, i dozivali proleće.
Nakon toga čekala nas je nova avantura. Domaćini su se potrudili da upoznamo lepote i znamenitosti Rijeke, u čemu su i uspeli, jer smo svi upamtili da je broj stepenika do Trsata - 561. Polazna tačka je bio hotel „Marina”, gde smo bili i smešteni, a krajnja na Trsatu, odakle smo uživali u panoramskom pogledu na Rijeku.
Poslednjeg dana boravka u Rijeci imali smo prijem kod župana Zlatka Komadine i saradnika. Nakon prijema smo krenuli za Gornju Stubicu. Popodne je proteklo na bazenu. Sutradan smo posetili Muzej Seljačke bune u kome je bila radionica o Matiji Gupcu. Stajali smo pod Gupčevom lipom i slušali mnoge zanimljivosti o Matiji Gupcu, o kojima su učenici, do sada, samo čitali. Boravak je bio ispunjen druženjem i razgledanjem znamenitosti u ovom izuzetnom mestu.
U povratku smo posetili Osnovnu školu „Rugvice” u Rugvicama, gde smo razmatrali mogućnosti buduće saradnje. Pogledajte galeriju slika.


Poseta Rijeci i Riječkom karnevalu u okviru projekta Povratak u budućnost 2.

Riječki karneval - Dečija karnevalska povorka.
Đaci naše škole su na trećem satu, osmom minutu i dvadest petoj sekundi video materijala.