Sportom povezani


Naziv projekta: Sportom povezani

Završnica projekta „Sportom povezani“

Poseta Gorjanima

Učenici, nastavnici i direktorica naše škole boravili su, dva dana, u školi u Gorjanima u Republici Hrvatskoj, tokom kojih je prijateljstvo između učenika i nastavnika još više raslo i cvetalo. Družili su se, negovali povezanosti i učili jedni od drugih.
Nakon srdačnog dočeka, uživali su u stihovima i notama, koje su im domaćini priredili u sportskoj dvorani. Učenici su imali i sportska takmičenja u, projektom obnovljenoj, sportskoj dvorani gde su nagrađeni diplomama.
U popodnevnim časovima sledio je obilazak crkve Svetog Jakova i kulturno-turističkog centra Lucije Karalić, gde je bio smeštaj gostiju.
Nakon udobnog i toplog smeštaja učenici su imali radionice u prostorijama OŠ „Gorjani". Druženja, zadovoljni osmesi, šale i radost obeležili su i ovo veče.
Drugog dana posetili su Muzej Đakovštine, Đakovačku katedralu i ergelu lipicanera.
Dani su bili prekratki za sve aktivnosti, ali dovoljni da se probude nove projektne ideje i predlozi za buduću saradnju. Sa suzama u očima je usledio rastanak od domaćina, uz obećanje da će vredno raditi na tome da se uskoro ponovo ovako okupe. Pogledajte galeriju slika.


U četvrtak, 3. novembra, naša škola je organizovala svečanost povodom završetka projekta Sportom povezani, koji je na poziv Programa prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, podržalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije i Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje - Subotica. Projektni partneri su: Osiječko-baranjska županija, Osnovna škola „Gorjani” i naša škola. Na svečanosti su učenici obećali da će težiti da im sport postane svakodnevni izbor, te da će na ovom školskom terenu stasati novi šampioni i da će sa svojim nastavnicima koristiti i čuvati sportsku infrastrukturu.
Svečanosti su prisustvovali, i prisutnima se obratili: Miranda Glavaš Kul - načelnica za obrazovanje i mlade Osiječko-baranjske županije, Milanka Kostić - član gradskog veća za kulturu i obrazovanje i Damir Jukić - direktor OŠ „Gorjani”. Svi su istakli da je ovo veliki i bitan projekat za našu školu, lokalnu zajednicu, za naše učenike i mlade.
Deca i njihovi nastavnici iz Gorjana su posetili Suboticu, gde su obišli franjevačku crkvu, sinagogu i gradski muzej. U Tavankutu su, sa decom i nastavnicima - domaćinima, obišli: seosku Galeriju slika od slame, crkvu „Srce Isusovo” i etno salaš „Balažević”. Nakon radionice upoznavanja odigrane su štafetne igre, gde su - naspram, rezultata deca dobila medalje. Primeri dobre prakse u tavankutskoj školi prikazani su video prezentacijom. Posle ručka i grupnog fotografisanja održane su radionice: glagoljice, tehnike i tehnologije, slamarska i radionica izrade ukrasnih predmeta od drveta.
Dan je bio prekratak za sve aktivnosti koje smo - kao domaćini, hteli podeliti sa novim prijateljima iz Gorjana.
Podelom simboličnih darova, od strane domaćina, dogovoreni su novi susreti i novi projekti. Pogledajte galeriju slika.


Naša škola u projektu prekogranične saradnje

Ministarka Regionalnog razvoja i fondova Evropske unije (EU) pri Vladi Republike Hrvatske - Nataša Tramišak je, 6. juna u Iloku, uručila 20 ugovora o finansiranju u sklopu „Programa prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije“, ukupne vrednosti 3 miliona kuna ili nešto više od 400.000 evra.
Upravno odeljenje za obrazovanje i mlade Osiječko-Baranjske županije prijavilo je projekat pod nazivom „Sportom povezani“ u partnerstvu OŠ „Gorjani” iz Gorjana, Republika Hrvatska i OŠ „Matija Gubec” iz Tavankuta, Republika Srbija.
Projekat je odobren u iznosu od 130.000 kuna, što je nešto više od 17.000 evra.
Ciljevi projekta su:
- Doprinos jačanju konkurentnosti i ostvarenju vlastitih razvojnih potencijala oba naselja kroz osiguravanje prostornih kapaciteta za izvođenje sportskih događanja;
- Razvijanje i ojačavanje povezanost učenika i nastavnika između škola u projektu.

Lektura: Sandra Ilić Kostić